Die Welle (2008)

hbhnygch_pxgen_rc_ax385467x385550En lärare utför ett psykologiskt experiment på sina elever under en temavecka som berör olika ideologier. Utan elevernas vetskap lyckas läraren  skapa en enhetlig grupp som för tankarna till fascismen. Läraren tappar kontrollen över experimentet vilket får tragiska följder för många av de inblandade.

En del  känner nog igen temat då detta är en tysk nyinspelning av en amerikansk film The Wave som de flesta skolungdomar fick se under det tidiga 80 talet. Filmen bygger på en sann händelse som ni kan läsa om här: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Third_Wave.

Hur är då filmen? Den är riktigt bra. Det är ganska ruggigt att se hur snabbt man kan ändra och dupera människor.  Det som var intressant är att eleverna både i filmen och i det verkliga experimentet presterade bättre i skolan vilket ger en tankeställare om vilket samhälle vi vill ha samt människans natur. Filmen spårar ut lite mot slutet men det kan jag ha överseende med då den behandlar ett intressant och viktigt ämne.

Regi: Dennis Gansel

Skådespelare: Jurgen Vogel, Jennifer Ulrich, Max Riemelt m.fl

Betyg: 7/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s