De ofrivilliga (2008)

re892Filmen består av fem olika historier som rör människor som hamnar i situationer de inte riktigt kan hantera. Bla får vi möta två ”fjortisar”  som gillar att festa men efter en blöt kväll blir en av dom upplockad av en främling när hon däckat.  En annan historia rör en bussfärd som utvecklar sig till en pinsam resa på flera plan.

Jag tycker detta är en mycket bra film, det är tragiska berättelser men samtidigt sitter man och skrattar lite åt eländet. De flesta historier landar inom det pinsamma området i relationer oss människor emellan och man kan verkligen känna med de som drabbas. Alla berättelserna är inte lika engagerade men ingen heller är helt ointressant. Vi lämnar personerna  lite mitt i handlingen och hur det hela kommer att gå kommer vi nog inte få veta en del kan finna detta irriterande men jag tycker om de öppna sluten, det gör att man funderar efter filmen slutat. Kameran är nästan helt statisk den som vill se snabba klipp och häftiga kameraåkningningar blir nog besviken, detta är en styrka i filmen då man sugs in i berättelsen det känns som man sitter med men lite avsides, smygtittandes.

De ofrivilliga är vårt bidrag till nästa års Oscarsgala och kommer absolut förstärka utlandets bild av Sverige och svenskarna. Lite trist, deppigt och ångestfyllt. Om detta är rätta filmen att skicka till Oscarsgalan kan debatteras men bra är den i alla fall!

Regi: Ruben Östlund

Skådespelare: Maria Lundqvist, Maria Vitali m.fl

Betyg: 9/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s