Det vita bandet (2009 österrike)

Tiden före det 1:a världskriget börjar det hända otrevliga saker i en liten by som ligger i norra Tyskland. Attentat och ”olyckor” sker t.ex brinner baronens lada ner och flera barn misshandlas svårt. Trots alla försök att utreda det hela lyckas man inte komma någon vart med undersökningarna. Det är bara byns lärare som anar vem som ligger bakom.

Filmen är mycket bra med fantastiskt foto. Handlingen skrider fram i sakta mak men det blir aldrig tråkigt. Tempot i filmen gör att jag sakta men säkert sugs in i den otrevliga berättelsen. Till det yttre verkar byns invånare vara hedervärda och ordentliga men bakom fasaden döljer sig incest, förnedring, psykisk terror och misshandel. Haneke målar upp en svart bild av landsbygden fjärran från det Knohult vi är vana att se. Ge filmen en chans det är den värd!

Regi: Michael Haneke

Skådespelare: Chritian Friedel, Ulrich Tukur

Betyg: 9/10

2 tankar på “Det vita bandet (2009 österrike)

  1. Jag kom aldrig in i den känslan av att bli indragen i handlingen som du beskriver. Det grämer mig, för jag potentialen finns absolut där. Får nog se om den och hoppas jag är mer mottaglig då. Men en väldigt intressant film non the less.

    • En del filmer man ser är på det sättet att man märker att de nog är bra men att det aldrig riktigt klickar mellan en själv och filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s