Black Death ( 2010 storbrit )

Det är 1300 tal, lerigt, skitigt och pesten härjar. När en grupp soldater behöver en vägvisare till en by som ligger isolerad ute i ett träsk erbjuder sig en ung munk att agera vägvisare. Väl på resande fot får munken reda på soldaternas uppdrag: Byn styrs av en magiker som kan väcka de döda till liv och soldaterna ska på kyrkans order infånga magikern. Väl framme i byn går updraget inte riktigt så lätt som soldaternas ledare (Sean Bean) tänkt sig.

Jag erkänner direkt att jag har svårt för filmer som rör medeltiden. Anledningen till detta är troligtvis Monthy Pythons ”Holy Grail”, det har varit nästan omöjligt att ta en medeltidsfilm på allvar sedan dess. Jag kan tyvärr inte sluta att tänka på sångnummer, kokosnötter och riddarna från Ni! så  fort jag ser likvagnar med pestoffer och leriga vägar kombinerat med män i rustning. Black Death är sorligt nog inte underhållande eller ens spännande, filmen är seg och lätt förvirrande då det är svårt att få någon rätsida vad för sorts film man ville göra. Svärdfighter blandas med övernaturliga element och lättvindiga religiösa funderingar. Det hela utmynnar i en salig röra som nog inte gör någon glad. Det är synd för regissören Christopher Smith har gjort avsevärt bättre filmer ( Creep, Triangle ) , jag hoppas detta var ett misstag i arbetet.

Regi: Christopher Smith

Skådespelare: Sean Bean, Carice van Houten

Betyg: 2/10

9 tankar på “Black Death ( 2010 storbrit )

  1. Annars är det nästan lite konstigt att det inte kommit fler filmer om den här tidsperioden, just pest under medeltiden borde ju gå att göra riktigt skitigt och kläggigt. Men det kanske är Monty Pythons fel? 😉 Och är de inte ”The Knights Who _Say_ Ni”? Om man nu ska vara petig (yes, I’m _that_ person)…

    • Du har helt rätt ang. Ni! det var ett tag sen jag såg Monty Python filmen men den har fortfarande satt sina spår. Det är märkligt ändå att det ska vara så svårt att göra bra medeltidsfilmer. ”I rosens namn” var ok vill jag minnas men sen är det lite glest.

  2. Tack! Kanon! Jag hitta dig här om dagen i filmbloggarnas värld och addade dig till blogglovin och min blogg. =)

    Nä medeltidfilmer står lågt på min lista av sevärda genre´s. Precis som westernfilmer.. Holy Grail skulle jag satt en fyra (av tio) på i betyg. Jag skrattade inte åt mycket i den rullen.. =(

  3. Pingback: Black Death « Jojjenito – om film

  4. Nu tycker jag du är lite orättvis. Det är väl inte Smiths fel att du tänker på Monty Python?! 😉 Men som jag skrev i min recension. Om man gillar genren så gillar man filmen. Om man inte gillar genren eller har en Monty Python-hangup, ja, då är det inte mycket att göra för regissören, haha.

    • Betyget speglar nog mina krossade förväntningar då jag hoppade högt av glädje då det var en ny film av Smith. Om jag ngn gång ser om filmen skulle jag troligtvis ge den lite högre betyg. Egentligen gillar jag miljön och tidsperioden men tyvärr är det sällan filmerna når hela vägen fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s