The Odessa file ( 1974 Storbr/Västtyskland )

En reporter snubblar över en dagbok och kommer en hemlig organisation, Odessa som består av en oändligt massa ( verkar det som ) övervintrade nazister, på spåren. Med hjälp av Mossad försöker nu reportern infiltrera organisationen. Tiden är knapp då Odessa håller på att bygga raketer som kommer att utplåna Israel.

Jag älskar historier av detta slag med hemliga organisationer som smider hemska planer av varierande trovärdighet. Bättre blir det om det är en stackars ensam sate som är organisationen/planen  på spåren men inte kan lita på någon. Bäst blir det om organisationen består av gamla nazister, för elakare kan man väl inte bli? ”The Odessa File” uppfyller alla ovanstående kriterier och borde vara en höjdare i genren. Tragiskt nog tänkte man inte på att välja tyska skådespelare som behärskade det engelska språket. Resultatet? Skådespelarna har ungerfär samma inlevelse som Tommy och Annika i Pippi Långstrump. De stackarna får slita som djur för att klara av sina repliker att kräva skådespeleri är att kräva för mycket. Mitt i denna ofrivilliga komik har vi Jon Voight som snabbt faller in i samma stela stil. När han säger till sin flickvän att han älskar henne skulle man kunna tro av kroppsspråk och tonfall att han undrade vad köttfärsen kostade. En bra story som jag gärna skulle vilja se en nyinspelning på men med skådespelare som behärskar språket.

Regi: Ronald Neame

Skådespelare: Jon Voight, Mary Tamm

Betyg: 4/10

9 tankar på “The Odessa file ( 1974 Storbr/Västtyskland )

  1. Håller med om 70-talet! Hajen, Mannen på taket, Exorcisten, Motorsågsmassakern, French Connection, Utvandrarna, Nybyggarna, Pelham 1-2-3, Alla presidentens män, Taxi Driver osv osv… Vilket årtionde!

    Den här har jag faktiskt inte hört talas om men den låter häftig. Jag kom att tänka på 3 dagar för Condor med Robert Redford och Max von Sydow – den har jag heller inte sett. Är den bra?

    • Det var ett tag sen jag såg den men vill minnas att jag gillade filmen, konspirationer, lönnmördare och lite smågrått en ganska bra 70 tals thriller. Visst är alla filmerna du nämner höjdare enda jag inte sett är Pelham 1-2-3.

  2. Ohhh, kan inte hålla med om Taxi Driver… Det som är trevligt med lite äldre konspirationsfilmer är att de ofta är mer politiskt inriktade, oftast slipper man hela NWO-skiten

    • Finns inget som slår en bra konspiration! Nu för tiden är det oftast pengar eller att man ska dölja ngt misstag som är drivkraften och de är inte ngn riktig konspiration i mina ögon.

  3. Pingback: The Odessa File (1974) « Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s