Även Dvärgar Har Varit Små. (Werner Herzog 1970)

I ett kargt landskap ligger en internatskola där det råder kaos. Skolans elever har belägrat expeditionen där skolans vettskrämda föreståndare i sin tur tagit två av skolans elever som gisslan. Detta är grundhandlingen i Herzogs långfilmsdebut. Vad som följer i ungefär en och en halvtimme är en skildring av hur det hela escalerar i en orgie av vandalism, fylleri, djurplågeri och mobbing av skolans två blinda elever. Vad som gör det hela fullständigt surrealistiskt är att alla karaktärer spelas av småväxta vilket väcker en massa frågor. I synnerhet frågan varför. Tydligen ska Herr Herzog fått ide´n till filmen från en mardröm han haft, varpå man kan frestas dra slusatsen att Herzog är rädd för småväxta. Det verkar ju dock lite konstigt att vilja arbeta med en hel skådespelartrupp bestående av just källan till ens fobi. Det enda logiska svaret är att det är någon form av självterapi.

Det är svårt att bilda sig en uppfattning om filmen. Ena stunden finner man det hela lustigt och andra stunden går det så långt att man känner ett svagt obehag. Även om handlingen inte drivs så mycket framåt, det rör sig mest om eskalerande destruktiva impulser, så tröttnar i alla fall inte jag. Och jag kan med säkerhet säga att jag inte sett något liknande varken förr eller senare och just därför blir det ett ganska högt betyg.

8/10

7 tankar på “Även Dvärgar Har Varit Små. (Werner Herzog 1970)

  1. Har inte sett så vansinningt mycket av Herzog, men utifrån det känns det inte som jag kommer springa benen av mig för att se den här. Håller dock med RJ, bra recension.

  2. Har sett många av Herzogs verk och även om jag tycker han kan vara ojämn finns det oftast något som gör att jag vill ha mer. Denna har jag dock bara hört talas om tidigare, så det kanske vore intressant att se den, inte minst om det är hans debutfilm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s