Tio fantastiska öppningsscener

Efter ha läst Voldos och RWC fina listor på de bästa öppningsscenerna började min hjärna gå på högvarv. Vilka favoriter har jag? En svår fråga att besvara och samtidigt vad är en öppningscen? Första scenen? Hur lång kan den vara? Frågorna är många men här kommer mina favoriter för tillfället får jag väl säga, för jag har säkerligen glömt bort en del och missat några andra.

 

Trainspotting

En brillant öppning som sätter ribban för resten av filmen. Den blir än bättre när den ställs mot filmens slut som speglar början. Hetsigt, snygg klippning, en monolog som passar till låtvalet ( Lust for life/Iggy Pop )och en blixtsnabb presentation av filmens karaktärer.

länk

Apocalypse now

Djungel, helikoptrar som flyger planlöst framför kameran i slowmotion. The Doors låt ”The End” börjar spelas, precis när Morrison sjunger ”This is the end” förvandlas djungeln till ett inferno av napalm. Effekten förstärks av att man inte hör något ljud av explosionen bara helikoptrarna som ackompanjerar ”The Doors”. En bättre början till en film som skildrar  krigets vansinne har jag svårt att tänka mig.

länk

Se7en

Det är kanske lite tveksamt om detta kan räknas som en öppningsscen men jag glömmer alltid bort ”prologen” i Se7en. För mig börjar filmen med förtexterna, nuförtiden är de inte något unikt men när jag såg filmen för första gången kände jag: ”Tack bra, det räcker nu, jag fick en obehagskänsla som satt kvar hela filmen, och det var är väl meningen.

länk 4:04 in i klippet.

IndianaJones: Raiders of the lost ark

Om filmen hade slutat efter öppningsscenen i Amazonas hade jag varit nöjd. Jag hade aldrig tidigare sett något så fartfyllt och spännande, djävulska fällor, spindlar, farliga indianer och slemma arkeologer matas på under bara några få minuter. Under denna adrenalinkick lyckas filmskaparna med konststycket att presentera  huvudpersonen Indy ganska bra, filmskapande av högsta klass.

Shining

Den otrevliga musiken tillsammans med en fantastisk kameraåkning över landskapet sätter tonen och stämningen direkt för en av mina favoritfilmer.

Länk

Once upon a time in the west

Sakta men säkert byggs spänningen upp i den långa inledningsscenen. Helt utan musik och dialog får omgivningen stå för soundtracket, droppande vatten, en irriterande fluga och slutligen det annalkande tåget.

länk

Terminator 2

En perfekt inledning där man snabbt sätts in i handlingen, visuellt hisnande med en ödesmättad dialog. När musiken sedan startar får jag ståpäls.

Länk

Beauty and the Beast

En kameraåkning in mot ett slott i skogen övergår till en bakgrundsberättelse i stiliserade  bilder. En mystisk och lite hotfull känsla skapas. Och ja det ÄR Erland Josephsons berättarröst som gäller, han slår orginalet med hästlängder!

länk

Dawn of the dead

Startar som en hektisk dag på sjukhuset som övergår till lite helgmys. 6:37 på morgonen bryter helvetet ut och i ett slag går civilisationen under. Näst efter Indiana Jones de 10 mest intensiva minuter som en film startat med.

länk

The Thing

Ett öde snölandskap, en helikopter jagar en hund som springer över slätten. Morricone skrev den suggestiva musiken. Enkelt men samtidigt effektivt att skapa en känsla av osäkerhet.

länk

32 tankar på “Tio fantastiska öppningsscener

 1. Inledningen till The Shining är verkligen en klassiker. Det enda jag stör mig på är den ökända helikopterskuggan på ett ställe. Håller med om att även Apocalypse Now och Terminator 2 platsar på listan. De andra har jag antingen inte sett eller så minns jag dem inte tillräckligt bra för att ha en åsikt… 🙂

   • Det är nog ingen miss faktiskt. Har själv en teori om att Kubrick använde sig av verfremdung i sina filmer. Det här skulle isåfall vara ett klumpigt sätt att göra det på.

    Biljardbordsscenen i Eyes Wide Shut är det ultimata beviset för denna tes. Det är kanske världen bästa scen med verfremdung inslag.

    Verfremdung= Främmandegöring, uttrycket myntades av Bertold Brecht

 2. Vilken jättebra lista du fått ihop! Flera av dessa hade definitivt hamnat på min lista.

  Inledningen till Trainspotting, alltså, fantastisk helt enkelt! Det är en bortglömd liten film i sammanhanget och inledningen till The Shining hade jag glömt men tittade på länken och hamnade i rätt känsla direkt och nu blev jag jättesugen på att se om den.

  Inledningen till T2 ståpäls även hos mig. Hela filmen gör det för övrigt 😉

 3. Ber om ursäkt för en släng av dyslexi i förra kommentaren men jag är övertygad om att du förstår andemeningen i allt jag skrev även om jag glömde bort några ord här och där och kastade in nåt meningsbyggnadsfel 😉

  Blev så exalterad bara 🙂

  • Andemeningen kom mer än väl fram du beskrev din entusiasm ypperligt. Meningbyggnadsfel? Brukar vara en bild på mig i uppslagsverken när man slår upp det ordet 😉

 4. Kul att du lyft The Thing i sammanhanget. På samma sätt som T2-inledningen skapar stadga i det fortsatta berättandet, skapar denna osäkerhet. Vad har den stackars hunden gjort för ont? Håller helt klart med om Raiders också — det är ju en riktigt bra liten kortfilm i sig!

  • Watchmen var med ett bra tag men precis som du säger är tyvärr öppningsscenen det bästa med filmen. Hade det varit de 15 bästa öppningsscenerna hade den nog varit på 11:e plats.

 5. Kollad lite på samtliga intron. Oj vad snyggt! Blev riktigt sugen på att se allihop.

  Tycker nog ändå att Apocalypse Now kan vara det snyggaste introt. Så jävla vackert, om man får använda sånt språk.

 6. Riktigt bra lista med många fina öppningsscener.

  Öppningsscenen från Trainspotting var ett kärt gammalt återseende som är så härligt brittisk i sitt sätt att jag blir alldeles varm inombords:)

  Inledningen av The Thing är riktigt bra och precis som du säger skapar en osäkerhet och nyfikenhet på att försöka få reda på mer om vad som händer.

  Bra jobbat! 🙂

  • Tackar! Vore roligt om fler gjorde en liknande lista. Nu är vi tre än så länge och alla har med Once upon a time…

 7. Pingback: Världens bästa öppningsscen? | AddePladdes j-vla filmblogg

 8. Fin lista, sånt här är alltid svårt men av de som tas upp här gillar jag Once Upon a Time in the West, T2 och Indiana Jones extremt mycket just för deras öppningar.

  När världens bästa ledmotiv/theme drar igång i T2 så tåras ögonen varje gång.

 9. Pingback: X10: Upptakter « Rörliga bilder och tryckta ord

 10. När det kommer till Apocalypse Now så har jag faktiskt arbetat för och träffat/konverserat med just Vittorio Storaro, det är väll en av de största händelserna i mitt liv.

  Om ni var på Röhsska museet i Göteborg och kollade hans utställning i början av året så har ni sett det jag byggt upp och även var ledare för.

  stilar lagom bara.

 11. Pingback: Topp 10: Världens bästa öppningsscener

 12. Öppningsscenen i Trainspotting är fantastisk. Om du har den färskt i minnet så vet du också en trappa syns i bild som dom kutar nedför, åtminstone en kille ses komma ner ifrån trappan i full fart. Jag besökte Skottland förra veckan. Självklart så var jag tvungen att söka upp trappan och fotografera den. Vilka mina favoriter är bland öppningsscener är ber jag att få återkomma till. Det får jag nog klura lite på. Finns ett gäng att välja mellan. Trappan är för övrigt i staden Edinburgh. https://www.movie-locations.com/movies/t/Trainspotting.php

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s