Piranha 3D ( 2010 USA )

Ett jordskalv öppnar upp en undervattensjö som varit isolerad i miljoner år. Ut ur den underjordiska sjön strömmar det tusentals förhistoriska och mycket  hungriga  pirajor. Tajmingen för de hungriga fiskarna  kunde inte vara bättre då skollovet precis startat och vattnet är fyllt med glada och fulla ungdomar.

Jag är nog lite trög till sinnes så här framåt höstkanten. Det tar ungefär halva filmen innan jag inser hur regissören Aja resonerat. Han har ett manus som i stort sett är omöjligt att förvandla till en bra film, vilket redan orginalet bevisade. Han har ställts inför två val: Göra det bästa av situationen och producera en halvtaskig skräckis eller bara ösa på för fullt med alla skräckfilmsklicheer han kan komma på. Aja valde det senare alternativet, och det tackar jag för.

Filmens första halva är en orgie i stringbikinis, uringningar, silikonbröst och Belgian Blue killar. Det känns lite som de där usla showerna som gick på MTV i början av 90-talet där ungdomar klädde sig sexigt och dansade utmanande till kass musik. I och för sig är någon show på MTV bra?

Stadens förståndiga polis spelas av Elisabeth Shue och Ving Rhames är Vice Sheriff. De gör vad som krävs enligt manus även om jag velat sett mer av Rhames, vilken röst den mannen har!  Lite cameos av Eli Roth, Christopher Lloyd och Richard Dreyfuss kan man också glädjas åt. Resten av skådespelarna har inte direkt fått sina roller pga av sina skådespelartalanger om ni förstår mig rätt.

Filmen riktiga lyft sker när fiskarna attackerar festen maken till blodbad och ”over the top” våld har jag sällan skådat. Båtmotorer, rullande huvuden, krossade och kluvna kroppar samt tuggande pirajor i en salig röra.Här är Aja i högform men det är så överdrivet att det blir underhållande.

Piranha är absolut ingen stor filmkonst men på sitt eget lilla speciella sätt är den faktiskt ganska underhållande. Filmen mottogs relativt väl i USA även om den halvfloppade men det är snack om en uppföljare.

Regi: Alexandre Aja

Betyg: 6/10

Imorgon blir det flygskräck

13 tankar på “Piranha 3D ( 2010 USA )

 1. @ D R-L:
  Brudarna i den här filmen får en uppblåsbar Barbara att verka djupsinnig, men det kanske är såna tjejer du gillar? ;D

 2. Man hade väl en Jackass period men nu är MTV min absolut sämsta kanal. Min lokaltv visar intressantare shower än MTV. Två timmar musik sen är det bara reality shower. På musikvideona måste man även genomlida deras töntiga mobil kärleks fjollerier som täcker en fjärdedel av tvn. Undra på att man numer hänger på You Tube om man vill se en musikvideo.

 3. Är faktiskt väldigt peppad på den här, men inte fått tummen ur röven än. En god vän till mig (som för min del är en pålitlig källa) säger att den är väldigt underhållande, speciellt i 3D.

  Å andra sidan tycker jag Aja bara blir sämre och sämre. Gillade Haute Tension stenhårt. Tyckte Hills Have Eyes var bättre än Cravens original, men hade brister. Hatade Mirrors så mycket att jag nästan blev fysiskt illamående.

 4. Jag är också lite peppad, skräckfilmer med självdistans är oftast underhållande när man är på det humöret. Nu måste jag ju nästan se Mirrors också, bara för det

 5. Jag hade grymt svårt för den av några anledningar:

  Den har inget alls att göra med originalet och det lilla den tar från den koreanska ursprungsfilmen (som inte heller är bra) gör den sämre.

  Den känns som en random amerikansk skräckfilm som försöker vara en asiatisk skräckfilm och när den kom tyckte jag det redan gick inflation på sådana filmer.

  Jag minns att jag tyckte slutet var grymt töntigt (men minns det faktiskt inte längre).

  Jag tyckte den i långa partier var ganska tråkig.

  Jag blev väldigt besviken på den eftersom jag gillar Aja (speciellt Haute Tension).

  • Ok det var ett tag sedan jag såg den men då tyckte jag den var åtminstone OK. Slutet var tyvärr som för ofta i amerikanska filmer för explosivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s