The Brood ( 1979 Kanada )

David Cronenberg är alltid en intressant regissör tycker jag, även om inte alla filmer han gjort är bra.  Jag har sett de flesta av hans senare filmer men det är lite si och så med Cronenbergs äldre produktion.

The Brood handlar om en suspekt psykolog som behandlar sina patienter med någon form av konfrontationsterapi. En man har sin fru på psykologens instution och börjar misstänka att det inte står rätt till. När han börjar pressa psykologen börjar det hända otrevliga saker. Något som bäst kan beskrivas som monsterbarn börjar dyka upp här och där bland folk som har någon form av förbindelse till parets familj. Barnen kommer inte för att sälja jultidningar, deras ärenden är av det våldsammare slaget och dödssiffran börjar stiga.

Naturligtvis blir jag glad när jag får se de härliga frisyrerna och kläderna från sjuttiotalet. Vi som tittare kan även njuta av heltäckningsmattor och en brun nyans i kläder och inredning. Nu är inte The brood ett livsstilsprogram utan en skräckfilm och den är ganska bra.

Vänner av Cronenberg vet att han inte backar för  äckel. Hans specialitet är kroppsvätskor och transformationer och  mot slutet av filmen får jag småkisa lite med ögonen då det är lite väl äckligt. Monsterbarnen inte speciellt skrämmande men Cronenberg har förmågan att förmedla hur våld känns. När någon skadas i hans filmer så känner man nästan själv hur ont det gör.

Upplösningen är spännande och äcklig men förklaringen på mysteriet är lite småflummig men stör mig inte nämnvärt. Skådisarna är lite stela men levererar godkänt. The Brood är inte Cronenburgs bästa men den är klart sevärd.

Regi: David Cronenberg

Betyg: 6/10

Annons

18 tankar på “The Brood ( 1979 Kanada )

 1. Det var faktiskt genom den här filmen som jag upptäckte vilken fantastiskt bra regissör Cronenberg är. Bra i betydelsen av personinstruktör. The Brood är en bisarr film, men samtidigt enormt välspelad. Cronenberg har gjort få riktigt bra filmer, men han är ändå en riktigt, riktigt bra regissör. Skulle faktiskt klassa honom bland de topp tio bästa i USA. Jag vet att så får man inte säga, framförallt inte i ”finare” kretsar. Ha ha

  OT: Jag var hundra procent säker på att jag hade tagit med dig i min länklista. Nu är misstaget åtgärdat i allafall. Synd att det tog tid bara.

  • Gillar hans två senaste filmer mkt men de hamnar kanske inte i skräckgenren. Visst är han en av de mer intressanta regissörerna idag. Han vågar sticka ut. Jag känner nog att han fått respekt i ”finare” kretsar på senare tid.

 2. Är väldigt förtjust i den här filmen. Cronenberg gör en väldigt egen take på ”onda barn”-subgenren och den blir intressant just eftersom filmen är så bisarr (förklaringen till var barnen kommer ifrån tex!).

  Filmen har flera läbbiga scener, men favoriten är nog när ungarna uppsöker dotterns lärarinna.

 3. Jag har faktiskt bara sett två Cronenbergs. Flugan och Dead Zone. Både tyckte jag väldigt mycket om, speciellt Flugan, så det kanske är dags att se ännu fler. Den här verkar ju intressant till exempel. 🙂

  • Hur du inte sett Eastern Promises o A history o violence. I och för sig inte skräck men bra kriminalfilmer av Cronenberg. Både Flugan o Dead Zone är bra

   • Nej, det är en liten skamfläck jag har. Har sett delar av båda dock, men inte i sin helhet.

 4. Hääääääärligt!
  Vilken häääärlig recension om en hääääärlig film denna häääärliga dag.

  (Är lite torsdagstrött, tror det slagit över lite men jag menar varje ord :))

 5. Jag har dålig koll på Cronenberg men jag vet att jag sett en film av honom i alla fall men jag minns inte vilken och minns ingenting av filmen… den här lät ju i vilket fall riktigt intressant!

 6. Åh vad jag vill se den här filmen!

  Jag såg Cronenbergs tidiga filmer lite i fel livsperiod och sågade både en och två fantastiska filmer där för en handfull år sen. Filmer jag idag har sett om och verkligen gillat.

  Sen gillar jag definitivt hans två senare filmer riktigt mycket också. En skön snubbe och duktig filmskapare – helt klart!

  Men The Brood har jag som sagt inte haft tillfälle att se. Än.

 7. Bra skrivet! Jag har inte sett filmen men jag läste om den häromdagen i ”101 skräckfilmer du måste se innan du dör”. Låter intressant!

 8. Hehe, ja, den är trevlig The Brood. Inte nån superfilm men den har sina stunder.

  Kul att kommenterar inredning, färger, kläder, frisyrer, osv. Det var en sak jag gillade med filmen.

  Sen tyckte jag faktiskt barnen var otäcka i sig själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s