The Poughkeepsie tapes ( 2007 USA )

The Poughkeepsie Tapes är inte någon trevlig film. Det är inte en film där man sjunker ned i soffan för att få mysa och rysa en stund. Har man de förväntningarna lär man bli djupt besviken. The Poughkeepsie Tapes hör till en liten skara  filmer inom skräckgenren som lyckas att väcka en viss ångest hos mig. Det är filmer som kryper in under skinnet och biter sig fast i min hjärna en lång tid efter jag sett dom, t.ex franska ”Inside” och australienska ”Wolf Creek”. Det är nu andra gången jag ser The Poughkeepsie Tapes och det lär nog dröja innan en tredje tittning.

Upplägget är ganska simpelt. Filmen är en s.k  mockumentär, påhittad dokumentär, om en seriemördare. Polisen gör ett tillslag i tron att de fångat en seriemördare men huset är tomt så när som på en himla massa videoband. Banden visar seriemördarens verk under nio år. Mockumentären består dels av mördarens band och intervjuer med anhöriga och människor som varit involverade i fallet.

Det som gör ”The Poughkeepsie tapes” så otäck är just mördarens videoupptagningar. De känns autentiska och man sugs in i filmen och efter ett tag glömmer jag nästan att det är en påhittad film. Stundtals är filmen brutal men det värsta är när man får se när och hur mördaren snärjer sina tilltänkta offer, barn, liftare, gifta par etc. Filmen blir inte heller mindre hemsk då seriemördaren är helt obegriplig i sitt agerande. Hannibal Lecter har med tiden blivit lite av en hustomte hos gemene man en mördare med coola one-liners. John Doe i Se7en hade åtminstone en plan i sitt vansinne men mördaren Poughkeepsie dödar, våldtar och torterar i brist på vettig sysselsättning det är hans hobby kort och gott. Jag får intrycket av att han lika gärna kunnat måla tennsoldater istället för att mörda.

Till filmens minussida får väl just videokameran läggas det blir lite väl ryckigt och flimmrigt ibland men det ska man kanske vara tacksam över. En del av de som ”intervjuas” är nog inte de bästa skådespelarna att upprätthålla illusionen att det är en dokumentär. Bortsett från dessa i sammanhanget petitesser har vi en film som med ganska små medel väcker skräck och obehag åtminstone hos mig.

Regi: John Erick Dowdle

Betyg: 10/10

6 tankar på “The Poughkeepsie tapes ( 2007 USA )

  1. Den här ska jag definitivt kolla in, tack för tipset! Jag blev också illa berörd av ”Wolf Creek” trots att jag avskydde huvudpersonerna och inte engagerades av dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s