Dead end ( 2003 Frankrike/USA )

Då har jag kommit till slutet på min temavecka som gått i skräckens tecken. Jag tänkte avsluta med en liten film som förtjänar mer uppmärksamhet än den fått, Dead End.

En familj är på väg till det årliga julfirandet. År efter år har de kört samma väg men den här gången bestämmer sig pappan för att ta en ”genväg”. I skräckfilmssammanhang är detta naturligtvis en idiotisk ide´och snart har familjen kastats in i något som påminner om en skruvad och ångestfylld version av en Loka reklam, ni vet den med trolska skogar, älvor m.m. Filmens tvist räknar man ut ganska snabbt men vägen dit är både suggestiv, välspelad och obehaglig.

En anledning till att jag lyfter filmen, förutom att den är bra, är att pappan spelas av Ray Wise ( Leland från Twin Peaks ). Han är en skådis som man får se alltför sällan och när han nu har en huvudroll gäller det att passa på. Trots att filmen i stort sett utspelar sig i en bil blir det aldrig tråkigt eller enahanda. Sakta men säkert ökar irritationen och konflikterna inom familjen och kombination med de yttre hoten har man en otrevlig liten rysare.

Regi: Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa

Betyg: 8/10

Avslutningsvis ang. temat. Vad jag förstått har det varit uppskattat med tema, kommentarer och antal besökare ökade markant senaste veckan och det har varit roligt. Det var även roligt att försöka få en bra mix av filmer, monster, seriemördare och spökerier.  Vill ni ha fler teman ngn gång i framtiden? Ge gärna förslag.

Passar även på att önska alla läsare och bloggare en mysryslig Halloween 🙂 Sådär lite i förskott.

5 tankar på “Dead end ( 2003 Frankrike/USA )

  1. Hmm, familjeångestskräckis? Lars Norén med en köttyxa? Läskiga Leland? Jag är på!

    Ett Ray Wise-tema kanske? 🙂 Han har ändå nästan 150 titlar på IMDb… Eller försöka hitta genvägs-/köra fel-filmer som tillhör andra genrer än just skräck/thriller? Kan bli en utmaning.

  2. Ja tackar för tipset, en film jag helt missat. Men har ju en förkärlek till filmer som utspelar sig i trånga utrymmen/på samma plats – så definitivt en film jag vill se någon gång.

    Happy Halloween du med! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s