Tio fantastiska filmslut

Efter att ha tänkt, suckat och funderat har jag efter en lång tid äntligen kommit fram till mina tio fantastiska filmslut. Det som var svårast var att inte spoila för mycket men samtidigt kunna förklara varför dessa slut är så himla bra. Reslutatet blev väl sisådär textmässigt men det får duga. Nu kan jag äntligen sluta tänka på denna lista………. och en ny lista börjar sakta ta form i mitt huvud, det är ett rent h-vete att vara en listnörd.

Rocky

Trots att jag inte är något större fan av filmen älskar jag slutet där Rocky med mosat ansikte vrålar efter sin fru. Hon är det enda som betyder något för honom i det totala  kaoset efter matchen mot Apollo.

 All that Jazz

 

 Bob Fosse vräker på, troligtvis brände han halva filmens budget på de sista 10 minuterna i ett outstanding musikalnummer.  Roy Scheider sjunger ”Bye Bye Life” och han klarar det med bravur.

Den bästa sommaren

 

Till slut får begravningsentreprenören lite råg i ryggen, skickar iväg ett par one-liners och vandrar iväg mot lyckan. Det är roligt och samtidigt så härligt tillfredställande när den ängslige begravningsentrprenören växer som individ.

 The Shining

I film laddad med fantastiska kameraåkningar bjuder Kubrick  oss  tittare på en sista kameraåkning som mynnar ut i en tvist jag funderar på än idag.

Titanic

Hå hå ja ja egentligen är det pekoral så det stänker om det, men jag kan bara inte motstå den slutliga återföreningen mellan Jack och Rose.

Edvard Scissorhands

Dans i slowmotion, förklaringen till varför det snöar toppat med Danny Elfmans magiska musik.  Vackert, gripande och alldeles underbart.

Bully

Sakta ökar musiken och dränker  dialogen i en film som är som en käftsmäll och i slutet går regissören Larry Clark på knock. Isande, känslokallt och hopplöst.

Halloween

När man tror att det är över har det bara börjat. Stilbildande slut för ändlösa efterföljare men de har inte Donald Pleance, Jamie Lee Curtis, Mikael Myers och John Carpenters fantastiska musik.

In her Majestys secret sevice

I vanliga fall sitter man och skrockar i slutet på en Bondfilm, här är tystnaden total efter den sista scenen. Ellingtons ”We have all the time in the world” är en bitterljuv melodi i sammanhanget.

Ferris Buellers day off

Den slutgiltliga förnedringen av rektor Rooney. Han har förlorat allt under den dag som skulle bli hans triumf. Med stirrande blick och ett ansikte som speglar hans totala nederlag mår vi som tittare ganska gott .

7 tankar på “Tio fantastiska filmslut

 1. Kul lista! Skön blandning av stora känslosvall, bitterljuva hågkomster, lurande skräck och den enda sanna glädjen — skadeglädjen 🙂

  När det gäller Bond, kan slutet vara en orsak till att den inte är lika populär/uppmärksammad som de andra (upplever jag iaf)? Eller är det bara George Lazenbys fel?

 2. Kanonlista! Gud vad du måste ha klurat och vad bra den blev! Jag är grymt imponerad och har hittat flera filmer jag måste se eller se om nu. Bully till exempel är en film jag missat helt.

  • Roligt att ni gillade listan 🙂
   Sofia: När det gäller Bond kommer jag att skriva lite om den om ett par veckor när jag nått fram till filmen.

   Fiffi: Bully är en ganska speciell film, jag gillar den på ungefär samma sätt som jag gillar Irresivible, obehaglig och spekulativ historia som berör.

 3. Men åh vilka godingar! Och slutet på ”On Her Majesty’s Secret Service” är ju helt fantastiskt, oväntat och sorgligt! Och ”Edward Scissorhands” sen… riktigt bra lista!

 4. Intressant lista och precis som du säger är slutet i ”On Her Majesty’s Secret Service” något alldeles speciellt. Blev förvånad första gången jag såg filmen av slutet, men det har sannerligen växt sedan dess.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s