Firmafesten ( 1972 Sverige )

Den årliga firmafesten ska gå av stapeln och vi som tittare får följa ett dussintal personer från nyktert till berusat tillstånd.

Firmafesten känns lite som ”The Office” då filmen är rolig men samtidigt tragisk. Folk förnedrar både sig själv och andra och i slutändan tycker man bara synd om festens deltagare. Det är även en höjdare för den som vill se lite who´s who bland skådisar i det tidiga 70 talet. Eller vad sägs om Bernt Åke Varg, Stellan Skarsgård, Lars Amble och Lasse Berghagen m.m!

Firmafesten är en rolig feel-bad film, ångesten är påtaglig genom hela filmen och man sitter och kan bara se på när de inblandade gör bort sig. De flesta av festdeltagarna har lite torftiga liv och de hoppas på att livet ska bli lite bättre kanske med hjälp av någon tillfällig förbindelse på festen. Det som kan vara lite negativt med filmen är väl den lite stela dialogen samt att den stundtals känns aningen fragmentarisk i sitt berättande, men det hör lite till genren med många olika historier som ska pressas in på 90 minuter.

Som tidsdokument är filmen fantastisk, frisyrer, man röker inomhus, kavajer,färger och jag sitter och tänker på vad mycket som i dagens samhälle inte längre är politiskt korrekt. Det är verkligen som att kliva in i en annan värld som faktiskt bara ligger en generation bort. Jag rekommenderar filmen skarpt.

Regi: Janne Halldoff

Betyg: 8/10

Annons

9 tankar på “Firmafesten ( 1972 Sverige )

 1. Jag har hört talats om den, men inte sett den. Verkar väldigt intressant och din text gav mig ytterligare en anledning att skaffa den. 🙂

  • Till de som är intresserade: Firmafesten brukar finnas för 59:- på ICA o Konsum. Jag fick denna o Mannen på Taket för 99:- snacka om att fynda 🙂
   Sofia: Jag har varit och även hört talas om en del firmafester som tangerar filmen. Visst får man rysningar.

   • Oj, jäklar, måste kanske ta en tur till Ica Maxi och leta, har väntat evigheter på att Mannen på Taket ska gå ner (hihi) i pris. Brukar aldrig kolla bland filmerna i matvarubutiker men jag kanske måste börja med det.

   • Där kan man göra stora fynd, har faktiskt köpt stora delar av min samling där, t.ex Jurassic Park box för 79:- 🙂

 2. Haldoff är väldigt underskattad. Har sett klipp ifrån den här. Visst känns den rätt dokumentär i sin stil va? Lite sådär flängig som ex. många av Hallströms filmer ifrån samma tid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s