Bondtema: From Russia with Love ( 1963 Storbr )

Man valde att följa upp succen Dr.No med att filmatisera den bok som tillsammans med Goldfinger anses vara Flemmings bästa, nämligen From Russia with Love. Den här filmen brukar ligga bra till när man gör listor på de bästa i serien. För mig ligger den inte i topp men väl i det övre fältet bland Bondfilmerna.

From Russia with love sticker ut lite i Bondproduktionen av två skäl: Det är den enda filmen där Bond faktiskt utövar sitt yrke,  nämligen spion/hemlig agent. I verkligheten skulle Bond vara en ganska usel agent då han gör allt för att utmärka sig och är inte speciellt hemlig. Det är också en film där det är skurkarna som drar i trådarna och Bond är i stort sett helt bortkollrad ända fram till slutet.

Klassik entre´av Bond.

Handlingen i From Russia with love är ganska jordnära för att vara en bondfilm. Bond får i uppdrag att hämta en rysk avhopperska, Tatiana Romanova, i Istanbul. Det som gör henne extra intressant för engelsmännen är att hon lovat medföra en rysk kodmaskin som tack för hjälpen. Det som Bond och hans uppdragsgivare inte vet om är att hela affären är en bluff iscensatt av den hemliga terrorgruppen SPECTRE. De vill komma åt Bond som hämnd då han la krokben för Dr.No i förra filmen. Uppdraget går till de sällsynt otrevliga SPECTRE agenterna Rosa Klebb,  Donald Grant och den tjeckiske schackmästaren Kroonsteen. Grant och Klebb hör till mina favoriter när det gäller Bondskurkar. Klebb är en ryska som ser för djävlig ut i flaskbottnar och fett hår. Robert Shaw spelar den iskalle psykopaten Grant med bravur, man blir faktiskt lite orolig för Bonds väl och ve för en gångs skull.

Rosa Klebb med flaskbottnar och fett hår.

I boken är det den ryska organisationen SMERSH som är skurkarna men detta ändrades till SPECTRE då Broccoli ville göra Bond lite mer opolitisk (!). SPECTRE leds av den mystiske Ernst Stavro Blofeld, i filmen får man aldrig se hans ansikte utan hans händer som klappar en vit katt. Den vita katten är det som skulle bli Blofelds trademark genom filmerna som följde .

Bonds ärkefiende Blofeld debuterar.

Filminspelningen var problematisk då man ändrade på manus under inspelning, man var stressad för att hinna till den utlovade premiären i oktober 1963. Mitt under produktionen visade det sig att en av skådespelarna, Pedro Armendáriz, var döende i cancer. För att få med alla hans scener ändrade de om inspelningsschemat. Tio dagar efter att han filmat sista scenen  begick Pedro självmord. Regissören Terence Young höll på att stryka med under en helikoptertur. Trots alla problem lyckades man skapa en tajt Bondfilm som stundtals är riktigt spännande.

Filmen innehåller en båt och helikopterjakt som med dagens mått kan verka lite tama.

From Russia with love har flera förtjänster. Skurkarna har jag redan nämt. Trots att filmens första två tredjedelar är ganska stillsamma för att vara en Bondrulle blir det inte tråkigt snarare tvärtom. Spänningen ligger i att Bond hela tiden är ett par steg efter skurkarna som styr Bond dit de vill. Ovanligt och intressant.  Filmen innehåller även en mycket bra slagsmålscen i en tågkupe´. Enligt uppgifter tog det tre veckor att filma fighten. Det är ett rent nöje att få se ett slagsmål där koregrafin spelar roll och inte som idag med massa olika vinklar och sönderklippta scener så att man till slut inte vet riktigt vem som slåss med vem, t.ex årets Robin Hood och The Expendables.

Bond vs. Grant

Naturligtvis finns det en del plumpar i protokollet. Tågresan Bond gör i filmen tilsammans med Tatiana pågår, känns det som, i en evighet, det är en fasligt massa rännande i dörrar och kupeer. Tatiana är väl kanske inte den mest karismatiska Bondbruden. Trots att hon faktiskt är kopral i ryska underrättelsetjänsten så är hon ganska våpig, men här kanske man kan skylla på filmens ålder. Slutligen så har vi ett slagsmål mellan två romska ( i filmen och sv.översättningen zigenare ) kvinnor som ger mig lite dålig smak i munnen. Slagsmålet är både töntigt, sexistiskt och rasistiskt.

Italienskan Daniela Bianchi spelar Tatiana. Hennes röst fick dubbas över då hennes engelska inte höll måttet.

I den här bondfilmen tog filmmakarna upp ett par saker som skulle följa med under seriens gång. Direkt efter Bondintrot kommer det en liten förhistoria något som blivit filmseriens signum. De dansande pinupporna, i detta fallet endast en magdansös, gör nu entre´när ”opening credits” rullar, leker man lite med texten på magdansösens kropp. Däremot är det ingen titellåt som spelas, den kommer först i eftertexterna, From Russia with love som sjungs av Matt Munro. En halvsmörig schlager som inte lämnar något bestående intryck på mig i alla fall. Eftertexterna inleds också med orden ”Bond will be back”. Q med sina manicker har även premiär i det här fallet en väska med tårgas, gevär, kniv och dolda pengar. Väskan är naturligtvis det som räddar Bond i filmens slut. Vän av ordning kan hävda att Q dyker upp i Dr.No men där nämns aldrig avdelning Q. Desmond Llewelyn som spelar Q ( eller Major Boothroyd som är figurens riktiga namn ) skulle hänga med i många år. Ovanligt är att bondbruden Sylvia Trench från Dr. No dyker upp då kvinnorna i Bonds värld är förbrukningsvaror.

Bond gosar med Sylvia.

Bästa repliken från Bond: Red wine with fish…Well that should have told me something. Det räckte för att Bond skulle misstänka att Grant inte har rent mjöl i påsen.

Åtta dry Martinis blir det till denna Bondfilm vars tempo och intrig sticker ut lite i serien. Nästa vecka blir det Goldfinger.

9 tankar på “Bondtema: From Russia with Love ( 1963 Storbr )

 1. Jag känner samma sak som Joel. Trots att det här är den Bond jag tycker är tråkigast, så blev jag ändå sugen på att ge den ännu en chans.

 2. Bra skrivet! Jag minns denna som rätt underhållande i all sin enkelhet och både Klebb och Grant är som du skriver minnesvärda. Och jag älskar förtextsekvensen med de projicerade texterna och musiken som övergår i Bondtemat mot slutet!

 3. Oj, vilken ambitös och fin text — bra jobbat! Trots att Connery är en av de bästa Bond måste jag erkänna att de här tidigaste filmerna flyter ihop lite för min del men Rosa Klebb och tågfajten är ju svåra att glömma 😀

 4. Jättebra skrivet, filmitch! Kanontext.

  Jag har faktiskt inte sett den här Bond-filmen, bara något klipp med Robert Shaws skurk.

  • RJ: tackar för de vänliga orden. Håller på och filar på ett goldfinger inlägg för ögonblicket 😉

 5. En av mina favoriter från Connery-eran och tack vare mycket av det du säger. Främst för att Bond inte känns oslagbar, utan att det är skurkarna som får styra lite. Jag hade inget problem med tågresan, utan tyckte det byggde upp spänningen mot slutet. Fick Hitchcock-vibbar (där även jaktscenen med flyget inkluderas).

  Men det jag verkligen gillar med ”From Russia with Love” är den klassiska känslan den har och allt den introducerar till Bond-världen. En av mina Bond-favoriter genom hela serien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s