Bondtema: Goldfinger ( 1964 Storbr )

Goldfinger är troligtvis den mest kända och av många ansedd som den bästa filmen i Bondserien. Det är Goldfinger som sätter dagordningen för de efterkommande filmerna och man kan säga att de sista pusselbitarna faller på plats. Det är även den filmen som jag anser är vattendelaren bland Bondfilmerna. I Goldfinger valde man att en helt annan väg än i de tidigare filmerna och då resultatet blev lönsamt fortsatte man på den utstakade vägen.

Filmens handling går i korthet ut på att den brittiska regeringen misstänker affärsmannen Auric Goldfinger för guldsmuggling. Bond kopplas in på fallet och upptäcker att Goldfinger har större planer än simpel smuggling på sin agenda.

Bonds antagonist: Auric Goldfinger

Då regissören till de två första filmerna Terence Young ville ha procent på intäkterna , troligtvis hade han märkt att han satt på en kassako och ville ha en del av kakan, byttes han ut mot Guy Hamilton. Redan i filmens start märks det att vi möter en annan Bond.  Det är fortfarande Connery som spelar Bond men han är helt enkelt lite familjevänligare, mjukare i stilen och verkar inte längre lika farlig. Det är mer humor och mindre allvar. I prologen finns det en suverän scen, faktiskt en av mina favoriter, där Bond i grodmansdräkt knockar några vakter, spränger en knarkfabrik för att sedan dra av sig våtdräkten. Där under har han en vit smoking komplett med en röd neijlika.

Svårslagen scen med Connery.

Det är första gången vi får en ordenlig låt i förtexterna, Goldfinger som framförs av Shirley Bassey. Låten är kraftfull med ett suveränt blåsarrangemang som går igenom hela filmen. Det är ett lyft för filmens soundtrack då man spelade bondtemat till förbannelse i From Russia with Love. Samspelet mellan Bond och Q utvecklas vidare i Goldfinger. Det är i den här filmen som Bond visar sin retfulla och kanske aningen respektlösa hantering av Q:s alla prylar. Han pillar på allt till Q:s förtret och visar med övertydlighet att han knappt orkar lyssna på de långa föreläsningarna Q har om sina kära manicker.

Q, Bond och en exrautrustad Aston Martin

 
 Goldfinger är troligtvis mest känt för tre saker: Aston Martin, Jill Masterton och Oddjob. Vid manusarbetet lades det till en hel del actionscener för att göra filmen mer fartfylld. En av de mest uppmärksammade ändringarna var Bonds bil, en av Q upphottad Aston Martin. Bilen är utrustad med kulsprutor, katapultstol m.m. Biljakten är en av filmens höjdpunkter, åtminstone på den tiden filmen var ny. Personligen tycker jag slutfighten mellan Oddjob och Bond är mer spännande. SPOILER: Det finns en ganska rolig miss i samband med upplösningen. Det var tänkt att räkneverket till atombomben skulle stoppa på 003 men ändrades i manus till det lite fyndigare 007. Däremot ändrade man inte i Connery´s manus så hans lite märkliga kommentar ”three more clicks” kan få en att undra lite om Bonds kunskaper i enklare matematik.

Bond skuggar Goldfinger i Schweitz

Jill Masterton ( Shirley Eaton ) är Goldfingers assistent, när hon hoppar i säng med Bond straffas hon av sin arbetsgivare på det mest gruvliga sätt. Hennes kropp täcks med guldfärg och hon kvävs. En ganska opraktisk och kladdig metod ( som för övrigt är helt verklingslös ) om man vill bli av med någon men filmiskt mycket effektfull. Temat att skurken dödar en kvinna för att visa sin genuina ondska visas här för första gången, fler mord på kvinnor skulle ske i kommande filmer. Shirley Eaton blev mycket känd och stal halvt om halvt rampljuset från huvudrollsinnehaverskan Honor Blackman som spelar den lesbiska ( i boken ) Pussy Galore. För övrigt var namnet Pussy Galore för magstarkt för de moraliska amerikanerna och filmen höll på att bli totalförbjuden i USA .

Risken med att gå till sängs med Bond

Honor Blackman som Pussy Galore

Oddjob är den första i raden av en ändlös rad av underhuggare, en del mer minnesvärda andra faller bort i glömskan. Goldfingers medhjälpare är en stum korean som är expert på karate och har en nästan övermänsklig styrka ( han kan t.ex smula sönder en golfboll med en hand ) och är utrustad med en dödlig hatt som han till Bonds förtret använder i tid och otid. Oddjob spelades av den koreanske f.d tyngdlyftaren Harold Sakata. Huvudskurken Goldfinger spelades av tysken Gert Fröbe och hans porträtt av en småaktig, fuskande affärsman som är så självgod att han nästan spricker är riktigt bra. Speciellt skräckinjagande blir han dock inte. Frobe dubbades då hans engelska var dålig men det märks inte speciellt mycket, m.a.o så lyckades man bättre med dubbning för 40 år sen än vad man lyckas med i dagens TV4 produktioner !

Oddjob med sin metallförstärkta hatt.

Hur är filmen? Jo visst är det en klassiker i Bondsammanhang, det är den Bondfilmen som på gott och ont satt dagordningen för restrerande filmer i serien. Det är mer humor och fart än i de tidigare filmerna, Connery är fortfarande på gott humör och produktionen är förutom en förkärlek till att använda sig av bakprojektioner bra. Till nackdelen hör en ökad töntighet som sedan levt kvar i serien vilket kan kanske roa en del men jag stönar till lite av pinsamhet när t.ex Pussy och Bond brottas i höet. Jag saknar också thrillermomenten, Goldfinger är faktiskt ganska ospännande men på det hela är det en underhållande film. Filmens scenografi är också härligt nostaligiskt futuristisk i äkta 60 tals anda. Blinkande lampor, lasrar som låter och fina grälla pastellfärger. Den svenska DVD utgåvans översättning är dock under all kritik dels språkligt men man struntar även i att översätta en del dialog som är viktig för handlingen. Illa!

Bond:"You expect me to talk ? Goldfinger:" No Mr.Bond I expect you to die"

Bästa repliken: Shocking ! Positively shocking sagt av Bond efter att han blivit överfallen medan han hånglar med en kvinna.

Nytt är att jag nu lagt upp en lista med Bondlåtar på Spotyfy. Listan kommer att växa med tiden.

Det blir sju martinis, lite småtöntiga, men ändock välsmakande.

Nästa vecka. Thunderball

Annons

12 tankar på “Bondtema: Goldfinger ( 1964 Storbr )

 1. Bra skrivet som vanligt och om mitt minne inte lurar mig håller jag dessutom med dig om ALLT! Gillar verkligen soundtracket överhuvudtaget i ”Goldfinger”, inte minst titellåten.

 2. Tack för ditt inlägg på min blogg, självklart får du länka till min blogg 🙂

  Ang. Bond så har jag nog aldrig varit så förtjust i just dem filmerna, jag är väll mer inne på dem 2 senaste bara för att dem inte alls känns som Bond-filmer.

  Men jag har ju inte sett alla, kanske ska göra det.

  • Fiffi: Visst är den snygg men i överlag tycker jag det mesta med Bondfilmerna är snyggt, färger design etc, åtminstone ung. de tio första.
   BRC: Roligt att vi är överrens, soundtracket är ett av de bättre men inte det bästa, det kommer ett par filmer fram.
   Filmiformavtext: Välkommen 🙂 Pröva på med en Bond eller två men jag håller med om att de senaste två sticker ut lite men det finns ett par i serien som påminner om dessa. B.la Dr.No o From Russia….

 3. Ännu en riktigt bra Bond-text, Filmitch! Kul att läsa och jag som inte kan jätte-jättemycket om agent 007 får lära mig ett och annat. 🙂

 4. Återigen ambitiöst och välskrivet. Även jag har väl Goldfinger som den mest minnesvärda av de tidigare Bond men du har helt rätt i att den kanske har ansamlat mer charm än spänning under de sista åren. Hur kan man låte bli att älska en film där någon heter Pussy Galore?!

 5. Jättebra Bondrecension igen. Jag gillar Goldfinger och håller den väldigt högt. Minns att jag som ganska liten när jag sett igenom de filmerna som fanns undrade varför inte Spectre var med i den här. Men jag gillar att de freestylade med det för Sean Connerys bondfilmer känns lite hämmande med sitt Spectre/Hugo Blofeld tjat (framför allt man lever bara två gånger och Diamantfeber).

  Såg en intressant tweet som jag tänkte bolla med dig som bondofil. Någon jämförde nämligen Julien Assange med en gammeldags bondskurk som vill ha världsherravälde fast i det här fallet i en slags anarkistisk anda. Jag tycker faktiskt att liknelsen är ganska intressant!

 6. RJ, Sofia o DLR: Tackar för uppskattningen ska försöka att vara lika ”matig” i fortsättningen ang. Bond.
  Sofia: Namnen i filmerna är mkt underdhållande speciellt tjejernas.
  Joel: I helt fel med Assange som Bondskurk, brukar leka med tanken ibland om folk skulle passa som Bondskurk. Spektre kan bli lite tjatigt ibland men det lär nog dröja innan de kommer med i en Bondfilm tror jag.

  • Det som är lite intressant är ju hur de påstår sig lösa hela Blofeldgrejen i for your eyes only. Jag hade hellre set ten hel film om det. Nu känns ju den typen av organisation lite förlegad så jag tror inte heller de kommer dyka upp igen.

 7. Ännu en intressant och som andra säger här matig recension på en bondfilm. Goldfinger var tillsammans med Goldeneye (ser något samband där 😉 ) mina första Bondfilmer jag såg och därför har åtminstone den förstnämnda en speciell plats hos mig. Goldfinger är enligt mig kronan på verket på Connerys bondkarriär, efter två tidigare starka filmer, och sen går det tyvärr nedåt för mig.

  Spectre kommer inte dyka upp igen i någon Bond-film och detta är på grund av rättighetsproblem. Bland annat därför man tar död på Blofeld i ”For Your Eyes Only”.
  Mer om detta finna att läsa här:
  http://www.agent007.nu/mcclory.htm

  Kan förövrigt rekommendera hela sidan. Använde den flitigt när jag körde igenom Bond-serien för två år sedan.

 8. Tack för de vänliga orden kämpar just nu med att få ihop Thunderball – pust.
  Ang Goldfinger och SPEKTRE stämmer det du säger ang Blofelt. Kommer till detta längre fram. Tackar för tipset det finns mga bra sidor om Bond därute.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s