Dead man´s Shoes ( 2004 Storbr )

När jag tänker på England så tänker jag på ett småmysigt land där man kopplar av med afternoon tea, gröna gräsmattor och trevliga människor. Dead man´s shoes är mycket fjärran från den bilden. Det är grått och skitigt,  folk är i allmänhet miserabla. Deras hem ser ut som man har inte städat sedan Shakespeares dagar och de flesta  har dåliga tänder. Om jag fick välja att turista mellan miljön i Dead man´s shoes och Kabul skulle nog valet fall på det senare resemålet. I den här eländiga och hopplösa omgivningen utspelar sig en hämndhistoria.

Shane Meadows som även regisserat den i mina ögon något överskattade This is England berättar en historia om två bröder. Richard har lämnat staden för att göra sin millitärtjänstgöring och lämnat kvar sin lätt förstådshandikappade lillebror Anthony. Utan sin brors beskydd blir Anthony ett lätt offer för ett gäng halvkriminella killar som använder honom som driftkuku. Under en fest spårar allt ur och när Richard får höra talas om behandlingen av sin lillebror återvänder han till hemstaden för att ”ställa” saker till rätta.

Jag gillar genren hämndfilmer överlag men Dead man´s shoes är trots sin handling kanske inte riktigt en film som man vill sätta i samma fack som Death Wish eller Man on fire. Filmen är lite seg men den den blir aldrig tråkig men några överraskningar bjuds det inte på heller. Jag vet hur det ska gå och när filmen är slut känner jag mig lika grå och trist som filmen och tänker bara jaha det var det. Men vill man se ett skitigt England så långt från Morden i Midsommer man kan komma då kan jag inte tänka mig en mer passande film.

Regi:Shane Meadows

Betyg: 5/10

4 tankar på “Dead man´s Shoes ( 2004 Storbr )

  1. Jag blev väldigt imponerad av This is England, så den här låter rätt intressant. Å andra sidan har jag rätt svårt för hämndfilmer. Det blir väldigt lätt rejält segsmakat och meningslöst.

    • Pladd & Sofia: Austen England gillar jag i alla lägen. Sunk England är också bra men det blir en känslomässig krock. This is England lyckades aldrig engagera mig men den är aningen bättre än Dead man´s shoes.

  2. Jag gillade också This is England skarpt men tycker å andra sidan om det idylliserade Austen-England och vill gärna behålla det i fokus. What to do, what to do? 🙂

  3. Jag minns när de pratade om den här filmen på Filmkrönikan. Har inte sett den dock. 🙂 Visste inte att det var Meadows som hade gjort den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s