Black Swan ( 2010 USA )

Jag har alltid varit lite misstänksam mot s.k finkultur. De som håller på med det verkar vara lite fisförnäma och har en tendens att bråka med alla om allt ( Börje Ahlstdt m.fl) och framför allt verkar utövarna av finkultur ha astråkigt och vantrivas med sitt yrkesval. Jämför bilderna nedan och svara spontant: Vilka verkar ha roligast?

Filmen Black Swan gör inte saken bättre när det gäller att mildra mina fördomar angående finkultur.

Aronofskys senaste film handlar om balettdansösen Nina vars liv kanske skulle kunna vara lite muntrare om hon valt att syssla med något annat. Livet för Nina blir inte heller lättare då hon har en överbeskyddande mamma som behandlar dottern som att hon fortfarande var 12 år ( tjejen är över 20 men bor i ett rosa flickrum fullt med gossedjur ).   När Nina får huvudrollen i baletten Svansjön är hon först överlycklig men sen börjar pressen ta ut sin rätt. Konspirerar den nya tjejen mot henne för att ta över huvudrollen? Vad vill regissören egentligen, duger hon i huvudrollen eller kommer hon att bytas ut? Nina börjar också tycka att hennes kropp förändras, sår dyker upp, naglarna lossnar m. m. Vad är inbillning och vad är verklighet?

Jag kan känna att Black Swan är mycket väsen för ingenting. Vi har sett berättelsen förut, jag blir vare sig förvånad eller berörd av historien. Efter ca 20 minuter vet man hur det ska sluta och det är bara vänta på det oundvikliga. Till filmens styrka får jag lägga de helt suveräna skådespelarna med Nathalie Portman i täten. Barbara Hershey som Ninas mamma, Vincent Cassel som den slemmige regisören och Mila Kunis i rollen som Ninas konkurrent är alla otroligt bra i sina roller.Filmen är snygg att se på och musiken till Svansjön som är soundtracket är ljuvligt att höra.  Betyget är kanske lite högt men jag hade inte tråkigt i alla fall.

Regi: Darren Aronofsky

Betyg:6/10

Annons

7 tankar på “Black Swan ( 2010 USA )

 1. Känns som det är en ”fluga” på gång med denna typ av film. Storyn verkar vara rätt lik Burlesque (den med Christina Aguilera och Cher).

  Å andra sidan kommer jag säkert att se den när den går upp på bio just för känslan av att titta på fiiiiinkultur och kanske knapra på en canapé istället för kokosprickar 😉

  • Själv måste jag ha röda snören och Mer när jag går på bio. Har faktist haft med mig kaffe i termos en gång.
   Rekordet i bioätande har nog hos en av mina kompisar som satte igång att göra mackor mitt under filmen!

 2. Finkulturalister kan också ha roligt. Vilka var det som fick äta bräss med Hannibal Lecter? Inte var det Motörhead, inte 😉

 3. Nu har jag sett Black Swan! Fan, vad sugan jag har varit eftersom jag är ett stort fan av Aronofskys filmer (minus The Fountain). Jag visste faktiskt inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av den, men jag blev helt galet överraskad! Visst håller jag med om att historien gjorts tidigare (på ett väldigt liknande sett i tex Perfect Blue), men hur ofta görs den så här jävla bra? Skådespelarinsatser, bilder, musik, stämning; allt flyter ihop till en grym helhet. Plus att jag faktiskt tyckte att den var jävligt creepy!

  Mer Polanskis Hyresgästen än Hanekes Pianisten plus att Balck Swan inte känns som en Hollywood-film alls. Jag fick ibland nypa mig i armen för att komma ihåg att det var Natalie Portman och Mila Kunis jag kollade på.

  Faktiskt en av de allra bästa nya filmerna jag sett på väldigt länge (och då såg jag Inception veckan innan).

 4. TIK: Jag håller med dig i allt du säger om filmen men berättelsen engagerade mig helt enkelt inte. Det kanske var regissörens mening att göra en film likt Ninas balettdans, perfekt men utan passion 😉 Skulle vara förvånad filmen blev utan Oscarsnomineringar, scenografi, skådespelerska (huvudroll, biroll), klippning förtjänar nomineringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s