Men in Black ( 1997 USA )

 Börjar 2011 med en halvgammal goding. Filmen om den hemliga organisationen som har hand om alla utomjordingar på vår planet är nog inte helt obekant. Hur många gånger jag sett MIB vet jag faktiskt inte, jag har tappat räkningen. MIB hör till en handfull filmer som jag kan se hur många gånger som helst och jag tröttnar aldrig. Jag behöver inte ens se filmen från början och jag behöver inte se hela berättelsen till slutet. Andra filmer som hamnar i denna exklusiva grupp är Terminator 2, Star Wars IV och första Indiana Jones filmen. Nämnda filmer har nog en sak gemensamt det är väldigt lättillgängliga att titta på. Det är inget som stör utan de rullar bara på och med minimal ansträngning sitter historien som smäck. Alla innehåller också lite humor och är så där lättsamt trevliga.

Just ordet trevlig är nog det första jag tänker på när jag ser MIB. Bland alla groteska utomjordlingar glider Will Smith och Tommy Lee Jones runt i sina svarta kostymer och har det småmysigt. Mysigheten sprider sig från rutan till mig och man har en trevlig filmstund.

Filmen lyckas med att inte slå över åt något håll, det blir aldrig för roligt ( så att det blir fjantigt ), det blir aldrig för äckligt eller spännande eller sentimentalt. MIB är helt enkelt den perfekta lagomfilmen att se om och om igen och aldrig tröttnar jag. Märkligt.

Regi: Barry Sonnenfeld

Betyg: 8/10

8 tankar på “Men in Black ( 1997 USA )

  1. Ja, märkligt sa Bull.

    Jag håller med dig om hela din recension. En riktigt bra och otroligt underhållande film, till skillnad från uppföljaren.

  2. Åh, en riktig fining, precis lagom galen och actionpackad. Och jag måste säga att tvåan faktiskt också har sina stunder.

  3. Sofia: Nog finns det en del roliga saker i tvåan men den har nästan ett M:I då ettan är så bra.

  4. Jag har alltid hatat den här filmen, mer eller mindre. Aldrig förstått storheten med den. Den är absolut inte rolig, och de få gånger man drar på mungiporna är det inte Will Smith, som bara var rolig i Fresh Prince of Bel-Air, som står för assistansen. På tok för lite action och är alldeles för kort för att uppnå någon wow-känsla.

  5. Glömde nämna att jag fick den här i födelsedagspresent då den var sprillans ny på VHS, i januari 1998. Den stod högst upp på önskelistan. När jag vaknade på födelsedags morgonen såg jag och morsan på den innan skolan. Hon blev, liksom mig, så besviken på den att hon gick över till filmhyllan och gav mig en film jag alltid gillat (Imse Vimse Spindel) med orden ”Här får du, eftersom den här inte var så bra…”

  6. Aficionadon: Ja där ser man vi har nog alla en och annan film som ”alla andra” gillar där man inte förstår vad som är bra. Tackar för kommentarer och välkommen hit 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s