De bästa filmerna 2010

Det är dags att summera filmåret 2010. Det gångna året går kanske inte till ett av de mest minnesvärda i filmhistorien, om jag ska vara ärlig har jag faktiskt svårt att få ihop en tio i topp lista på de bästa filmerna gjorda 2010. Det kan bero på för lite biobesök samt att jag sett ”fel” filmer.  Därför blir min lista på de bästa filmerna jag sett 2010. Naturligtvis blir det filmer som jag stiftat bekantskap med för första gången inte s.k omtittningar av gamla favoriter. Adde  och Filmiformavtext har gjort listor på 2009 resp. 2010 års filmer som jag kan rekommendera och Fiffi, Glorybox och RWC har skrivit ett par trevliga nyårskrönikor som är roliga/trevliga att läsa.

Where the wild things are: Mina farhågor kom på skam när jag fick se Spike Jonzes film. Musik, scenografi, tempo ja allt klaffade. Max Records i huvudrollen är ett fynd!

The Orphan: En nagelbitare av rang. Olidligt spännande med mycket bra skådespelare. Min ”nya” favoritskådis Peter Sarsgaard har en av huvudrollerna men bäst är nog Isabelle Fuhrman i rollen som det äckliga barnet.

 500 days of Summer: Kan film bli bättre? Tveksamt. Denna lilla bitterljuva historia tog mig med storm och det blåser fortfarande.

 Kick-Ass: Hela världen fick en ny älskning i Hit-Girl, förutom de med moralpanik förstås. En rolig och bra adaption av Millars/Romitas serie. De som inte läser serier får vackert vänta på uppföljaren något år. Vi andra njuter redan av Kick-Ass 2: Balls to the Wall.

Det vita bandet: Hanekes långsamma film om patriarkatets förtryck och våldets mekanismer är en obehaglig historia som sakta men säkert biter sig fast medan man ser den.

un Prophete: Fransk fängelsefilm där vi i sakta mak får följa internen Maliks väg till makten innanför murarna. Engagerande och bra.

Long weekend: En ”semester” i naturen visar sig bli allt annat än trevlig. Hotfull omgivning kombinerat med ett äktenskap som krackelerar ger ett obehagligt och suggestivt drama.

Inception: Kanske årets mest omtalade film. Action, drömmar,drama och en hel hög med bra skådisar samt ett manus som för en gångs skull utmanar hjärnan.

Mr.Nobody:Märklig film om en man som lever flera parallella liv ( tror jag ) som jag nog inte förstått till fullo än. Vackert och välspelat med Jared Leto i huvudrollen.

Brokeback Mountain:Äntligen tog jag mig i kragen och såg filmen. Ett vackert men sorgligt kärleksdrama signerat Ang Lee.

Bubblare:

 Burning Bright, Sunshine Cleaning, Young Victoria, Avatar och An Education.

15 tankar på “De bästa filmerna 2010

 1. Kul lista och oj vad mycket film jag inte har sett ännu. Verkligen roligt att du fastande så mycket för Brokeback. Kick-Ass känner jag mig lite mer tveksam till. Young Victoria hade jag inte sett att du skrivit om, men den ligger och väntar och jag är väldigt nyfiken på den.

 2. Härlig filmblogg 🙂 Börjar följa direkt. Själv så ska/har jag börja/börjat recensera filmer på min egen blogg.

 3. Intressant lista! Många filmer du listade som jag inte har sett ännu. Trevligt att ha något att se fram emot 🙂

  Long Weekend hade jag till exempel inte ens hört talas om tidigare.

 4. Long weekend hamnade långt upp på min måste-se-lista nu tillsammans med Orphan som bara ligger här och väntar.

  Riktigt bra lista måste jag säga och jag håller med dig, 2010 var inget filmår som kommer gå till historieböckerna direkt.

 5. Sofia: Jag gillar kostymfilmer gärna från victorianska och edwarianska eran så Young Victoria var egentligen ett öppet mål innan jag såg den.
  Lisa: Tack så mycket och välkommen. För kila över och kolla upp din blogg 🙂
  Martin&Fiffi: Long Weekend är lite mysko men jag gillade den skarpt. Det är f.ö en nyinspelning på en film från 70 talet.Orphan får man bara inte missa.
  Sara: Har bara sett Vita bandet & Funny Games men Fiffi har betat av en hel hög. jag är lite sugen på att göra detsamma men jag tror man måste vara på humör. 500 days kanske inte klarar Bechdeltestet 😉 men oj vilken film.

  Jag ger ett kollektivt tack för den fina responsen 🙂

 6. Intressant lista, många filmer jag ej ens hört om! Ska helt klart kollas upp! Saknar egentligen bara Toy Story 3. om du inte sett den gör det!!!!

  • Har sett Toy story 3 och även gett den en kort recension. Visst är den bra men den kändes inte så fräsch. Då fanns det intressantare filmer och bättre att ta med på listan. Hade jag endast hållt mig till filmer från 2010 hade den definitivt varit med.

 7. Aj aj aj, nu har du ju lite 2009 filmer i listan 🙂
  Jag älskar verkligen Where the wild things are och (500) days of Summer, förstnämnda ligger väldigt varmt om hjärtat, vill se Det Vita Bandet och lär förmodligen göra det inom en snar framtid.

  Avatar fann jag ytterst ointressant för dess mediokra och normala historia, som gjorts bättre tidigare.

  2009 filmer, skit samma, gillar listan.

 8. Pingback: A Life in Movies

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s