Adventureland ( 2009 USA )

Det här var en film jag troligtvis missat helt om det inte vore för Filmmedia och Fiffi och det hade varit synd då det är en liten pärla. James tror att han ska få åka till Europa under sommarlovet men det blir inget med den resan då föräldrarna inte har råd. Han tvingas även att söka jobb, glidarsommaren har nu förbytts till en ångestsommar. Han får arbete på den lokala och halvsunkiga nöjesparken Adventureland. Där stiftar han bekantskap med en del mer eller mindre udda individer samt blir förälskad i en kollega. Det sistnämnda kommer leda till en hel del problem för James.

På pappret verkar Adventureland kanske inte så speciellt upphetsande men det är ett småroligt drama där man snabbt sympatiserar med filmens karaktärer. Jag rycks med och finner är det är ett ganska skönt gäng som jag får lära känna genom filmen. Människorna i Adventureland har precis som vi i den verkliga världen sina fel och brister.  Det är därför karaktärerna blir trovärdiga och jag engagerar mig i en film som, om man valt en liten annan väg i manus, istället hade kunnat bli en tramsig komedi.

Berättelsen utspelar sig 1987 men någon större 80-tals känsla infinner sig inte. Det skulle möjligtvis var låtvalet med lite Cure och Falco, sistnämda låten spelas till förbannelse på nöjesfältet och håller på att driva huvudpersonen till vansinne. Den drev mig till vansinne när den kom så jag har full förståelse.  Det är är nästan så att jag blir sugen på att jobba på nöjesfält i sommar istället för att vara ledig men bara nästan.

Regi: Greg Mottola

Betyg: 8/10

10 tankar på “Adventureland ( 2009 USA )

  1. Och jag som jobbat två somrar på Gröna Lund kände igen mig så mycket i filmen, fick för mig att jag ville dit igen men så…näääeeee, jag ångrade mig 😉

  2. Yay – gillade också den här faktiskt. Känns på gränsen till gravt underskattad. Feelgood när den är som bäst.

  3. Black Betty med Ram Jam och London calling med The Clash.

    Jag körde en attraktion som hette (och heter) Popexpressen och dom dom bestämde tyckte att denna typ av musik var ”pop” och således gick EN och samma mix-CD varm hela sommaren där dessa två låtar var dom mest ”lyssningsbara”.

  4. Oj, håller med. Jag gillade Adventureland. Man finner som du säger sig en i gänget och vill arbeta på plats 1987. Jesse Eisenberg kan verkligen det han gör.

    Har själv dock aldrig jobbat på ett nöjesfält.

  5. Fiffi: Det hemska när en och samma skiva rullar är att låtarna sätter sig vare sig man vill eller inte. Jag fick uppleva detta med av Vikingarnas Kramgoalåtar på ett ställe som jag jobbade på. När som helst kan jag sätta igång att nynna ”Djingis Khan” eller ”Tack och adjö” 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s