3 X Skolmassaker

Michaels Moores genombrottsfilm behandlar skolmassakern i staden Columbine som ligger i den amerikanska delstaten Colorado. Två elever dödade 13 personer och skadade 21. Det som gör Moores dokumentär intressant är att han, till skillnad från övrig media, ställer sig frågan varför? Den vanliga approachen brukar vara: Vems är felet? I Columbine fallet var b.la svaret på den sistnämnda frågan Marilyn Manson, tydligen ansåg en del att hans texter hade tjänat som inspireration till morden. Att musiker får stå till svars för hemska handlingar hör inte till ovanligheterna t.ex Beatles och Manson morden och Judas Priest hamnade t.om i rättegång då man ansåg att deras texter uppmanade till självmord. Vi är inte förskonade från dessa idiotier i Sverige, ofta får man läsa att förövare sett våldsfilm innan de begick brotten vilket då antyds skulle vara svaret på div. vansinnesdåd.

Moores film är mitt tycke en bra dokumentär som kanske väcker mer funderingar och frågor än vad den ger svar. Det känns skönt för jag avskyr Janne Josefson stilen där man stenhårt kör på en linje ovavsett vad som är sant. Tyvärr är detta en väg Moore slagit in på i sina efterföljande dokumentärer. Den kritik jag har mot filmen är att många scener känns iscensatta och att Moore stundtals tar för stor plats i dokumentären. Han verkar trivas lite för bra framför kameran än bakom den. Visst det är hans film men den handlar om Columbine och inte om den förträfflige Moore i jakt på svaren till tradegin. Har ni inte sett dokumentären rekommenderas den. Underhållande trots det allvarliga ämnet och den väcker som sagt många tankar och funderingar.

Betyg: 8/10

 Om Moores film är en ganska bullrig och högljudd film är Gus van Saints Elephant motsatsen. I en film med långa tagningar, lite dialog och ett tempo som skulle får Roy Anderson att verka hetsig får vi följa ett tiotal elever under en skoldag. Kameran är endast en betraktare som följer karaktärerna. De flesta skådespelarna är amatörer och en stor del av filmen har improviserats fram. Ibland blir det pannakaka när man tar detta greppet men i Elephants fall är det oerhört effektivt. Människorna känns äkta och filmen får en dokumentär känsla. Det har den effekten på mig att när skjutandet börjar blir jag berörd då känslan är att det man ser verkligen händer. Gränsen mellan verklighet och spelfilm har omärkligt suddats ut. Då man invaggats i ett lugn av filmens stilla tempo ackompanjerat av månskenssonaten blir det explosiva slutet än effektivare. Saint ställer inga frågor och han ger inga svar han bara visar. Elephant hör till en av mina favoritfilmer som alla borde se. Däremot tyckte Mikaela något helt annat om filmen.

Betyg 10/10

 

 

Den Estländska filmen Klassen rönte ganska stor uppmärksamhet när den kom för några år sedan. Filmen handlar om Joosep som i alla år trakasserats av sina klasskamrater. Han har funnit sig i sin roll och väntar bara på att skolan ska ta slut. Den nya killen Kaspar har svårt att acceptera behandlingen av Joosep och säger ifrån. Resultatet blir att mobbingen intensifieras och Kaspars skolsituation blir i det närmaste ohållbar. Problemen med Klassen är två: Min undran är var alla vuxna är. De lyser nästan helt med sin frånvaro. Nu är jag inte speciellt insatt i Estlands skolform eller skollag men jag blir förundrad över de vuxnas likgiltlighet. Det andra problemet med filmen är att mobbarna är så överdjävliga så när kaspar och Joosep ger igen med vapen i hand sitter jag och känner att det är så jävla skönt att mobbarsvinen får sitt straff. En känsla jag inte är riktigt tillfreds med för det kan väl inte vara meningen med filmen? Klassen är en upprörande film där jag känner att man på något bakvänt sätt missar målet.

Betyg: 6/10

13 tankar på “3 X Skolmassaker

 1. Håller med dig helt om det du skriver om både Moore och ”Bowling for Columbine”. Samtidigt är det ju en underhållningsdokumentär det handlar om. Faktum är att jag inte kan komma på någon annan liknande film som ”Bowling for Columbine” som gett mig sådana långvariga mardrömmar. ”Elephant” är det längesen jag såg men jag minns att jag gillade den skarpt. Främst för betraktarperspektivet som inte försöker tvinga fram några svar, enbart frågor.

 2. Håller helt med om Elephant och du beskriver på pricken det som gillar med filmen. När skotten väl kommer blev domedagskänslan enorm. En riktigt bra film, tror dock det bara blev en stark fyra (av fem möjliga) från mig.

 3. Kan bara instämma, Elephant – fifan vilken filmupplevelse. Den långsamma uppbyggnaden, karaktärerna och slutet. Ojojoj, Gus van Sants bästa? Antagligen.

 4. Både Elephant och Klassen låter väldigt intressanta om än kanske inte så särskilt upplyftande i sina teman. Columbine är fortfarande riktigt bra även om man får komma ihåg att Moore inte direkt har några större problem att handskas lite vårdslösare med kronologi och sådana saker än vad som kanske är brukligt inom grävande journalistik, en genre han liksom är inne och tassar på hela tiden.

  OT: Visst har du läsat Bachman-långnovellen/kortromanen på detta tema? Den togs ju ur tryck efter Columbine.

  • Sofia:Nej ingen av de filmer du nämnde är något man förknippar med ferdagsmys men speciellt Elephant är bra vid rätt tillfälle.
   Det var länge sedan jag läste Bachmans ”Rage”, tror jag den hette. Lustigt det där med att så fort ngt hemskt händer så ska man förbjuda massa saker och tror att allt ska ordna sig. Efter 9/11 hade man en lång lista som inte skulle spelas på radio i USA bla ”Burning down the house” med Talking Heads. En ganska vanlig men märklig mänsklig reaktion.
   Ang King så går jag och blänger på ”Under the Dome” här hemma och den blänger tillbaka 😉

 5. Riktigt ruskiga och starka filmer, alla tre.

  ”Gränsen mellan verklighet och spelfilm har omärkligt suddats ut. Då man invaggats i ett lugn av filmens stilla tempo ackompanjerat av månskenssonaten blir det explosiva slutet än effektivare.” Bra skrivet, jag håller med dig om det. Det är som om filmen äger rum i verkligheten precis framför ögonen på tittaren, och det gör filmens sista halvtimme väligt, väldigt otäck.

 6. Joel: Filmen är bra det var roligt, om man nu kam säga så om en film som Klassen, att se en Estländsk film. Alltid roligt att se filmer som kommer från lite andra länder än USA o SB

 7. Såg precis Elephant. Jag kan nog säga att jag aldrig varit så irriterad på en film någonsin förr. Den skulle kunna vart bra, men nej, irriterande var ordet.

  • Välkommen 🙂 och tack för länkningen synd bara att du inte gillade filmen, jag kan hålla med om att den är lite speciell det du ogillar med filmen är precis det som jag gillar. Det lugna tempot, amatör skådisarna m.m jag länkar in din recension om det ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s