Giallo ( 2009 Italien )

Jag har fortfarande problem med att bestämma mig om jag gillar Argento eller inte. Hans filmer är snygga att se på trots allt våld och obehagligheter. Samtidigt präglas de ofta av stelt skådespeleri som ibland går över gränsen och blir amatörmässigt. Jag undrar om Argento kan ha problem med att sammanlänka estestik med trovärdigt skådespeleri. Utan att vara någon expert på Argento och film verkar det som Argentos mål är att göra så snygga filmer som möljligt och att intresset för vettiga repliker och , ibland, manus är sekundärt,  jag vet inte men det är bara en teori. Hur som helst är hans filmer vare sig ointressanta eller tråkiga, åtminstone inte de alster jag sett än så länge.

I Giallo är det en seriemördare som härjar runt. Han kidnappar vackra kvinnor, vanställer offren och dumpar liken lite här och där i staden. En fotomodell blir kidnappad och hennes äldre syster slår sig samman med en polis för hitta seriemördaren. Det blir en jakt mot klockan då mördaren brukar vänta lite med att döda sina fångar.

Som jag tidigare skrev. Giallo är småspännande och snygg att titta på. Repliker, manus och skådespeleri hör däremot inte till filmens starka sida. Inte ens Adrien Brody lyckas med att lyfta den biten. Polanskis fru Emmanuelle Seigner har väl aldrig varit något större stjärnskott så henne hade jag inte några större förväntningar på men det är åtminstone ett halvkänt namn att skylta med.

trash is king  har en recension på samma film.

Regi: Dario Argento

Betyg: 5/10

10 tankar på “Giallo ( 2009 Italien )

 1. Jag skummar bara igenom din text för att förbli så opåverkad som möjligt. Jag gillar verkligen Argentos äldre filmer men inte hans nyare, vill dock se ALLT. Tänkte ta itu med Stendhal Syndrome från 1996 i helgen men förväntar mig tyvärr inte så mycket…

 2. Tack för länken! Så hemska tycker jag inte att Brody och Seigner är. Han ska ju spela en arketyp och gör det nästan som en seriefigur (eller någon som leker film noir-detektiv), medan hon ska vara ”den vanliga kvinnan” (vilket också funkar). Men visst har Argento sagt att han hatar skådespelare (lite Hitchcock-komplex) och att han helst hade gjort film utan dom (!!!).

  Tycker Stendhal Syndrome är mer intressant än den här, men den lider tyvärr av fruktansvärda CGI-effekter.

 3. Fiffi: Postern är verkligen jättesnygg!
  TiK: Klart att jag länkar till så informativa och matiga texter 🙂 Jag ska försöka beta av alla Argentos filmer för som jag skrev, de är alltid (hitintills i alla fall) snygga och aldrig tråkiga. Argento skulle kanske gå över till animation då skulle han slippa skådisar 😉

  • Var på bibblan idag affishen pryder även omslaget till boken Gomorra men med annan mycket fulare färgsättning.

 4. Det är just det där glappet mellan det mästerliga och det usla som gör Argento så charmig tycker jag. 😉

  Precis som trashisking skriver så är han ganska så fullständigt ointresserad av allt vad skådespelare och manus heter.

  Men han har ju gjort några riktigt grymma filmer: Suspiria, Deep Red och The Bird with the Crystal Plumage!

 5. Sara. Jo han börjar fastna på mig ochså nu när jag vet vad jag kan vänta mig.Har hittills bara sett Suspiria och Mother of tears men fler filmer ska det bli.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s