I spit on your grave ( 2010 USA )

 Jennifer Hills är en författarinna som hyr en stuga i obygden för att slutföra sin roman. Då männen i området har en kvinnosyn som bäst kan beskrivas som medeltida retar de sig ögonblickligen på att en ensamstående snygg kvinna bor själv. Resonemanget i männens primitiva reptilhjärnor går ut på att hon är högfärdig men trånar omedvetet efter karlar. Hon solar i bikini det kan bara betyda en sak: Hon vill ha sex. Följden blir en brutal misshandel och gängvåldtäkt av Jennifer. Författarinnan lämnas för död vilket hon naturligtvis inte är och hennes hämnd blir brutal. B.la får hon användning av både häcksax och syra m.m.

Detta är den andra nyinspelningen av den kontroversiella filmen från 1978. Jag har inte sett orginalet men vad jag förstår så håller sig nyinpelningen bra i konkurrens till den första versionen. I spit on your grave är kanske inte en film som man går runt och rekommenderar till folk, den hör till det brutalare jag sett på på länge. Våldet är både utdraget, spekulativt och grafiskt. Däremot behöver det inte betyda att filmen är dålig. Jag finner den både spännande och engagerande. Ganska skamlöst spelar den på ens mest primitiva känslor. Jag skäms att säga det men jag njöt när Jennifers förövare fick vad de förtjänade. Det kanske inte är världens starkaste och mest djupsinniga manus men det är enkelt och effektivt. Däremot kan filmen öppna dörren för intressanta diskussioner om kvinnosyn, hämnd, brott och straff. Men som sagt, det är kanske inte riktigt en film för alla.

Regi: Steven R. Monroe

Betyg: 8/10

10 tankar på “I spit on your grave ( 2010 USA )

  1. Hört talas om filmen du nämner, var även inne och läste din recension. Problemet med de Sydkoreanska filmerna är just de tvära kasten mellan allvar och slapstick. troligtvis är det en vanesak men det kan bli lite jobbigt ibland.

  2. Sofia: Min bror hade sett orginalet och sa att den filmen var bra. Men iden är intressant men jag ska nog vänta ett tag med och en film i denna genre, måste vila upp själen lite då de kan vara lite påfrestande att titta på.

      • jag hade lite fel där Savage Vengeanceär inofficiell uppföljare till orginalet från 1978.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s