Carlos ( Tyskland/Frankrike 2010 )

Carlos handlar om den internationelle terroristen från Venezuela som var verksam under 70 och 80 talen. Jag gillar biografi filmer av den anledningen att man ska få reda på lite om någon person som man inte känner till speciellt bra. Den förhoppningen har filmmakarna effektivt tagit kål på med sitt inledande meddelande som upplyser tittarna att filmen till stora delar är påhittad. Min fråga blir då varför man gjort sig omaket att göra en film om en riktig person när stora delar av handlingen är påhittad? Troligtvis vill producenterna dubbelgardera sig mot eventuella felfinnare eller så vill man göra terroristen Carlos än mer mytisk genom att ge sken av att hans förflutna är höjt i dunkel. En enkel sökning på nätet tar död på det sistnämnda argumentet.

Filmen rullar på i lagom fart och rullar stämmer bra när man tänker på filmen då Carlos åker bil, plan, bil igen, ja det är ett himla resande i filmen. Mellan varven dricker Carlos sprit, utför några attentat och ligger med terroristgroupies( oftast sunkiga tyska revolutionära feminister  ). Han hinner också med att träffa en  massa folk, det poppar upp namnskyltar i en sån takt att man tror det är ett debattprogam man tittar på. Ena stunden är det general si och så för i nästa stund bli ett möte med minister tjo och tjim, till slut orkar jag inte bry mig om vem Carlos träffar eller varför. Carlos och namnskyltsmannen/kvinnan snackar lite sedan är det dags för en ny resa och namnskylts möte och så här håller det på i två och en halv timme. Hela filmen känns som en enda transportsträcka men något slutmål nås aldrig.

Förklaringen är att det är den nedklippta bioversionen jag sett. Carlos är egentligen en tv-serie på över fem timmar. Det är inte konstigt att filmen känns fragmentarisk. Anledningen till att ge ut ned minst sagt avkortade versionen på dvd är ett mysterium.Troligtvis är den långa versionen ganska bra men den nedklippta lätt förvirrande historia jag sett kan man strunta i. Läs en bok istället.

Regi: Olivier Assayas

Betyg: 3/10

2 tankar på “Carlos ( Tyskland/Frankrike 2010 )

  1. Synd, såg en video recension av ROnny Svensson som sa att den här är sjukt bra. Man får hoppas att miniserien sänds på SVT eller släpps som hyr dvd.

    • Jag tror att fullängdaren är avsevärt bättre, jag kan inte begripa varför de släppte bio versionen på dvd. Korkat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s