The Dark Knight ( 2008 USA )

Jag skulle inte tro att filmen The Dark Knight behöver någon närmare presentation men för de som har missat den så handlar den kort och gott om en miljardär, Bruce Wayne, som klär ut sig på nätterna och bekämpar brott. Anledningen till detta är att hans föräldrar mördades av en rånare när han var ung och nu har han både medlen och möjligheterna att förhindra brott. I den andra filmen om Batman, som Wayne kallar sig när han är utklädd, möter han den galna och obalanserade skurken The Joker, han kallar sig sig så då han ser ut som en grotesk version av en kortspels joker i ansiktet. Batman har tidigare gjorts dels för tv då  Adam West spelade ”The caped crusaider” som Batman kallas ibland. Tv-serien påminner i det närmaste om en amerikansk version av Åsa Nisse när det gäller kvalitet på manus och skådespelare med andra ord är tv-serien bland det mer underhållande man kan se.

Cesar Romero ( Känd från Falcon Crest )som The Joker, notera att han inte ens orkat raka av sig mustaschen.

 

I slutet av 80-talet gjorde man fyra långfilmer som var snygga att se på men innehållsmässigt ganska dåliga en anledning var att man inte visste hur man skulle tackla Batmanfiguren Skämt eller allvar? Resultatet blev en blandning vilket inte blev så lyckat. Filmerna är ganska ambivalenta i sitt utförande det verkar nästan som att både filmmakare och skådespelare skäms lite för det de gör.

The Joker i Nicholsons överskattade tolkning.

2005 var det dags för en nystart av Batman då kom Nolans ”Batman begins”. Nu tog man en mer seriös infallsvinkel på historien om Batman. Filmen är mer genomarbetad och man har satsat på att  få det hela så trovärdigt som möjligt inom ramen för berättelsen. Batman Begins mottogs väl av både kritiker och publik. Uppföljaren The Dark Knight fick extra mycket publicitet då Heath Ledger som spelar The Joker avled innan filmen hade premiär. Filmen blev en succé´och Ledger belönades postumt med en Oscar året efter. Jag tycker Nolans version av Batman är mycket bra, filmerna är spännande och man har lyckats väl med balansen Wayne/Batman. Risken blir många gånger att Wayne glöms bort och hans alter ego tar över hela scenen. Det enda som Nolan gott kunde skippa är att Wayne talar med tillgjord röst när han är Batman. Tanken är att det ska vara så realistiskt som möjligt, folk borde rimligtvis känna igen Waynes röst om han inte förställer den, men resultatet blir bara fjantigt och jag hoppas de skippar detta till tredje filmen.

Ledgers Joker.

The Dark Knight är mycket riktigt en bra actionfilm. Jokern kommer nog aldrig att vara bättre än i Ledgers version. Han ger ett porträtt av en djupt störd och obehaglig person och är en värdig motståndare till Batman. Egentligen kan aldrig Batman vinna över Jokern han kan spärras in men kommer alltid komma  tillbaka möjligtvis skulle han kunna dödas men men då förlorar Batman den moraliska kampen. Tyvärr är The dark Knight alldeles för lång efter ett tag känns det som att filmen aldrig vill ta slut. Nolan har tryckt för mycket i filmen och jag känner att jag blir mätt på både Jokern, Two Face och Batman en bra stund innan filmen tar slut. Slutet är aningen svagt och det känns lite som man kände att det var dags att knyta ihop säcken då filmen annars skulle riskera att hamna på tre timmar. The Dark Knight hade nog mått gott av att klippas ned en aning.

Om man vill läsa lite Batman serier kan jag rekommendera ”The Killing Joke” av Alan Moore samt ”Arkham Asylum” av Grant Morrison. Bägge serierna anser jag vara överlägsna Millers lite fjantiga machostil i den mer kända The return of the dark knight.

Regi: Christopher Nolan

Betyg: 8/10

14 tankar på “The Dark Knight ( 2008 USA )

 1. The Killing Joke har jag planerat att läsa ett tag, men har inte tagit mig an att köpa nummret än. Arkham Asylum har jag däremot, den är riktigt bra!

  • Visst är den bra närmare skräck har aldrig Batman kommit. Morrisons senaste Batman berättelser är även de väldigt bra. Ang. Killing Joke kan du nog hitta tidningen på ngt antikvariat.

 2. Jaha.Där fick jag för att jag är slö med att skriva. Hade tänkt göra en Batman exposé, likt din Bond-exposé men du kanske hinner före eller? 😉
  Nåväl jag har ju nyligen plöjt alla Star Wars filmer så jag har ju att skriva om ett tag framöver.

  • Bra om vi kunde kommunicera lite så hade jag skrivit om ngt annat. Men gör en Batman expose det lär bli avsevärt mer läsvärt. Star Wars ja det ser jag fram emot 😉

 3. Bra genomgång, ffallt gillade jag det där om att ”mellanfilmerna” inte kan bestämma sig om de vill vara komedier eller på allvar. Har inte tänkt på det i de termerna förut.

  • Den blir svår att toppa men jag gillar faktiskt Batman begins lite mer än The Dark Knight. En stor anledning är just längden på the Dark Knight.

 4. Håller med om längden. Den är för lång. Gillade Batman Begins klart mer än TDK. Ja, haha, rösten är ju mest märklig och skrattretande. Håller även med om de där komedi-batman-filmerna. Här funkar inte Tim Burtons stil enligt mig (han gjorde väl de två första med Keaton). Man tar det inte på allvar.

  • Stämmer att Burton gjorde de två första, snygga men ganska trista och fjantiga. Då är vi åtminstone två i världen som gillar BB bättre 😉

 5. Japp – även jag är tråkig och håller med. Batman Begins känns mer solid, kompakt och inte så förbannats lång. Men visst – Dark Knight är en kanon bra actionrökare. Men hypen är liiite för stor.

  Filmens första fem minuter är för övrigt de bästa. Ruskigt snyggt!

 6. BB är riktigt bra, men för mig gör Ledger hela skillnaden och suddar ut alla invändningar rörande längd och Aaron Eckhart (exempelvis). Men rösten blir väldigt fjantig, det kan jag hålla med om. Två stoora problem med BB är dock lilla Katie och Scarecrow som inte kändes som någon helgjuten Batmanskurk.

 7. Plox: Rånet är klart bland det bästa filmen, gillar även Jokerns flykt ur fängelset.
  Sofia: Jokern är troligtvis en av de bästa skurkarna i serievärlden, om han görs rätt och är svårslagen. Scarecrow bleknar i jämförelse men i Cillian Murphys ( du vet att han är en favorit hos mig ) version lyfter han ett par snäpp men Ledger slår han visserligen inte.
  Skillnaden mellan de två filmerna är hårfin men alla tjötar om TDK och BB glöms lite oförtjänt bort.

 8. SPOILER! (…som om det skulle behövas)

  Trevlig recension och speciellt kul att The Killing Joke och Arkham Asylum omnämndes! Jag hävdar dock motsatsen med The Dark Knight och tycker att den är lite för kort. Jag tycker den travar på utan att någonsin stanna av och det enda jag vill är att slutakten ska vara lite längre då den känns lite snabbspolad som den är.

  Ett alternativ hade varit ifall den inte utspelades i realtid utan att den fick pågå i ett par dagar, där Two-Face håller Gordons familj i skräck. För att det inte ska avslutas i samma tempo, som kontrast.

  Ser enormt fram emot The Dark Knight Rises! Utnyttjandet av Bane som skurk ser ganska lovande ut…

  • Här tycker vi olika men jag bruka ofta tycka att filmer blir lite för lång.
   Först var jag lite besviken när det annonserades att Bane skulle bli skurken men de klipp jag sett verkar vara bra. Kvarstår hur Hathaway kommer sköta sig. Spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s