Fem Oscarsskandaler

Oscargalan är egentligen en ganska trist tillställning. Folk står och gråter och tackar mamma och pappa etc. Man drar ut på spektaklet i timmar och det hela är lika spännande som att sitta på apoteket och vänta på att bli betjänad. Men ibland kan det blixtra till lite, det oväntade och oregisserade händer som gör att bubblan av trevlighet och bolagsmys i plyschfåtåljer stannar upp. Alla tittar lite ångestfullt på varandra och plötsligt vill man vara någon annanstas. Det är då JAG lutar mig framåt i soffan myser, slickar mig om munnen då det jag väntat på kommer: En ÄKTA skandal.

Jag serverar inte några Oscarstips men däremot fem pinsamma höjdpunkter i kronologisk ordning ur de senaste decennierna av galornas gala.

Michael Moore passar på

Äcklet Bush satt i vita huset och USA rustade för krig. Kanadensaren Moore kunde bara inte säga tack allihopa för min Oscar, nej han var nödgad att under bu rop och visslingar kommentera läget i USA. Notera att man börjar spela musik under Moores tal här gäller det att behålla trevnaden till varje pris. Ryktet säger att någon fyllde hans garageuppfart med gödsel under festnatten.

 

Rob Lowe och Snövit slaktar Proud Mary

Visst kan man ta upp Angelinas tungkyss med sin bror eller James Cameron tokspel när Titanic vann men detta går före. 4:10 kommer sången som sänkte producenten Alan Carrs karriär för gott.

 

Vanessa Redgrave talar ut

Hon vann oscar för rollen som Julia i filmen Julia. Ett andra världskrigsdrama om judar. Samtidigt gjorde hon en dokumentär om palestinierna och Israels behandling av dessa, tydligen dansar hon i filmen bärandes på en kalashnikov  men det klippet hittade jag tyvärr inte. När du vet att hela världen lyssnar är det svårt att käften.

 

Den obligatoriska strippningen

Varje gala med aktning måste ha minst en strippare som dyker upp. Bäst är dock Nivens reaktion, iskall med en förödande slutkommentar.

 

Brandos Bluff

Brando var kanske inte alltid den lättaste skådisen att arbeta med. Han kunde få en del ideer. När han vann för Gudfadern vägrade han ta emot statyetten utan skickade en indiankvinna med det klingande namnet Sacheen Littlefeather som höll ett politiskt tal. Senare skulle det visa sig att det var en skådespelerska någon Littlefeather fanns det inte, åtminstone inte på oscarsgalan.

 

Skandalen som aldrig blev av.

När Nolte fick en nominering för bästa skådespelare darrade de ansvariga för galan. Under denna perioden ( sent 80 tidigt 90 tal ) var Nolte mitt uppe i en mysperiod dvs vart han än gick var han iklädd morgonrock. Skulle han dyka upp på galan klädd i smoking eller morgonrock. Tyvärr valde Nolte smokingen.

5 tankar på “Fem Oscarsskandaler

  1. David Niven är ju själva sinnebilden av brittisk fattning i alla lägen. Tänk Vanessa och Mel Gibson i ett låst rum — mumma 🙂

  2. Kul lista! Den enda händelse här som jag kände till sen tidigare var Michael Moore, men en annan som inte finns med som jag kommer att tänka på, även om det inte var en skandal direkt, är Roberto Benigni vansinnesglädje när La Vita e Bella vann en välförtjänt Oscar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s