Food.Inc ( 2008 USA )

En ganska obehaglig dokumentär som handlar om vad vi egentligen stoppar i oss. Den behandlar även kapitalismens grundproblem som är lite av samma problematik som kommunismen. Dvs det kommer alltid finnas människor som vill roffa åt sig mer än vad de behöver därav har båda systemen ett stort problem att lyckas fullt ut. Det kapitaliska problemet när det gäller maten i USA, men säkerligen även Sverige, är att några få bolag  styr i stort sett hela matmarknaden.

Då man vill producera så billig mat som möjligt leder det till att man utfodrar djuren med majs. Djuren som egentligen inte är skapade för att äta majs i så stora mängder utvecklar bakterier i magen som är giftiga för människan. Då djuren packas tätt står och lever de i skit. När kreaturen sedan ska slaktas i ett snabbt tempo är det inte alltid så säkert att djurkropparna är rena. Tid är pengar. Kort och gott, vi äter bajs för det är vad många matförgiftningar beror på. Vegetariner och veganer kommer inte heller undan då grödor bevattnas med bajsvatten.

Detta var bara en av flera godbitar vi serveras i dokumentären som är förvånansvärt bra. Vanligtvis kör man på i Janne Josefsson stil, hetsigt och aggressivt, men i Food.Inc ges ett ganska sakligt intryck och vi som tittare lotsas framåt i lagom fart i en resa som blir allt obehagligare. Enda invändningen jag har skulle vara att den ekologiske bonden som intervjuas får för mycket utrymme. Det lyser igenom för väl att han är dokumentärens hjälte.

Nu kanske man tänker att ”Ja men det är  i USA och inte trygga Sverige där ICA får springa gatlopp i media när Janne gör repotage om felmärkt köttfärs”. Innan man har den åsikten bör man kanske gå och låna boken ”Monsterbiff till middag ?”. Fenomenet ”frigående” höns är redan här . Food.Inc är en dokumentär som jag rekommenderar men å andra sidan kanske det är bättre för nattsömnen att strunta i filmen, ta en näve chips blunda och tugga 😉

Regi: Robert Kenner

Betyg: 8/10

10 tankar på “Food.Inc ( 2008 USA )

 1. Den här har jag varit väldigt nyfiken på, man blir bara så despirmerad av den här typen av filmer (och böcker). Det var en dokumentär om McDonalds mathantering (inkl kyckling) som gjorde att jag tog steget fullt ut mot vegetarianismen.

 2. Min tjej har sett den här och plågade mig i några dagar med hemska berättelser, bland annat den om majset. Jag älskar kött alldeles för mycket för att jag ska våga se den med egna ögon, men det är viktigt med granskande filmer om såpass viktiga ämnen.

 3. Såg den för ett par dagar sen och blir oehört äcklad av behandlingen av djur som jag senare äter. Jag har sett en sån här dokumentär ett antal gånger förut samt läst böcker om ämnet. Som tur är kan man förtränga sånt när jag tar min första tugga av en hamburgare. Sen är det även en ekonomi fråga. Jag lever på Försäkringskassan och får inte 25 papp i månaden. Hur ska jag gör världen bättre? Lägga ett par extra kronor på ekologisk mjölk? Odla mina egen gurka, tomat och majs?

 4. Jag har en kompis som såg den här, han slutade äta. Han åt ingenting på flera dagar! Han försökte beskriva paniken i känslan av att det inte fanns NÅGONTING vettigt nog att stoppa i sig, precis som Petrify skriver här ovan: vad ska man göra?

  Jag tror i och för sig att även små saker gör skillnad, som att lägga en krona extra på ekologisk mjölk eller inte köpa halvfabrikat.

 5. Sofia: Blir man inte oftast deppad av dokumentärer eller åtminstone förbannad. personligen kan jag ha svårt för naturfilmer då de MÅSTE avsluta med: Ja det här var trevligt men bara så ni vet håller isbjörnarna/pingvinerna/tonfiskarne etc på att dö ut.
  Pladd: Du kan nog lugnt se filmen människan har en suverän förmåga att glömma bort problem snart sitter du och alla vi andra och myser med en hamburgare 😉
  Pertify & Fiffi: Filmen är inte helt nattsvart de nämner faktiskt ett par ljusningar bla har K-mart bytt ut sitt sortiment mot ekologiska varor efter kunders påtryckningar.

 6. Men det är juh i USA.. Finns väl ingen K mart i Sverige?

  Jag har faktiskt haft planer på att leva vegetariskt någon månad bara för att se hur det är. Men sen är juh frågan hur min gurka, majs och sojakorv har behandlats från produktion till butik… Gah!

 7. Men kan man som konsument påverka K-mart i USA borde ngt liknande kunna ske i Sverige – förhoppningsvis.

 8. Ser inte alls särskilt många dokumentärer/naturfilmer nu för tiden men visst är det alldeles för lätt att slänga in sådana där små brasklappar. Å andra sidan kommer jag själv från de falangerna och vet ju hur otroligt egnagerade alla är, så även om man ”bara” ska göra en film om isbjörnar är det svårt att låta bli att inte försöka göra världen uppmäksam på vad som händer med dem just nu.

  • Visst förtår jag nödvändigheten av att ge information om världsläget men det skulle vara trevligt någon gång med en positiv och glad dokumentär – dit räknar jag inte TV4:s freakshow dokumentärer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s