Masters of Horror s.01 ( 2005 USA )

2002 började en grupp regissörer träffas över en bit mat för att diskutera film. Det som förenade regissörerna var att de alla på ett eller annat sätt varit involverade i skräckgenren. Träffarna blev ett återkommande inslag och 2005 fick man grönt ljus för en tv-serie på bolaget Showtime. Tretton mer eller mindre rysliga episoder skulle filmas. Resutatet blev i mitt tycke minst sagt blandat. Rena kalkoner varvas med ganska finurliga berättelser. En och annan av seriens delar är t.om riktigt obehagliga. Jag kommer att beta av de avsnitt som jag åtminstone finner godkända på bloggen. De usla episoderna lämnas i recensionslimbo.

Incident on and Off a Mountain Road ( S01 E01 )

Regi: Don Coscarelli

Regissören Coscarelli är troligen mest känd för filmerna Phantasm och Bubba Ho-tep. Jag har faktiskt inte sett den förstnämda filmen men Bubba Ho-Tep är en ganska rolig bagatell där Elvis Presley och JFK jagar en mumie.  Coscarellies avsnitt är en gammal beprövad historia men med en liten tvist. En kvinna blir inblandad i en bilolycka ute i ödemarken. Det tar inte många minuter innan hon jagas av den obligatoriska missbildade vildmarksseriemördaren. Den här gången har dock mördaren tagit sig vatten över huvudet då hans tilltänkta offer är gift med en överlevnadsexpert som har lärt henne ett och annat.

Det är en ganska småspännande berättelse som serveras men man har sett den förut. Cavelli öser på kanske lite väl mycket med scenografin. Mördaren ser mer ut som ett monster än människa och hans hus är fullproppat med lik samt div. verktyg att tortera de olycksaliga som hamnar i hans väg. Bree Turner är bra som det tilltänkta offret och det är nog hon som är avsnittets största behållning.

Betyg: 5/10

Jenifer ( S01 E04 ) Regi: Dario Argento

Argentos episod fick censureras innan den visades. Två korta segment togs bort och då det USA vi talar om handlar det naturligtvis inte om våld utan om sex. Polismannen Frank förhindrar ett mord, det visar sig att offret är en kvinna med ett vanställt ansikte. Kvinnan som får namnet Jenifer kan nog bäst beskrivas som en blandning mellan ett djur och en människa. Trots hennes utseende blir Frank attraherad och i det närmaste besatt av Jenifer och han tar hem henne.

Avsnittet bjuder kanske inte på några större överraskningar man kan ganska snabbt räkna ut vart historien bär hän men berättelsen är obehaglig och jag blir illa berörd. Det finns en del logiska luckor men de är inte så stora att de stör. En otrevlig och obehaglig historia som hör till de bättre episoderna i serien.

Betyg: 7/10

3 tankar på “Masters of Horror s.01 ( 2005 USA )

  1. Låter som ett roligt projekt men där det kanske finns en viss risk för allt för ihärdigt ryggdunkande. Jag menar, vem ska tala om för Carpenter att just hans avsnitt suger (vet inte om han är med, bara chansar)? Kul att få möjlighet att plocka russinen ur kakan — tack!

  2. Jo nog finns det historier i serien där man undrar varför ingen sa ifrån. Carpenter är faktiskt ett av russinen i min högst personliga kaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s