Bondtema: For your eyes only ( 1981 Storbr )

Efter Moonraker kände Broccoli att det var svårt att gå vidare på temat med storslagna äventyr. Även om filmen spelat in mycket pengar tyckte många att den var för överdriven så man bestämde sig för en mer jordnära Bondfilm. For your eyes only som egentligen skulle ha producerats efter The Spy who loved me fick nu sin chans. En del överblivna scener samt lite inspiration från en del Bondnoveller ( For your eyes only och Risico ) fick ligga till grund för äventyret. För första gången tränger sig verkligheten på i Bonds universum. Det kalla kriget gör sig påmint då berättelsen rör sig om en kodmaskin , ATAC , som engelsmännen förlorat i en fartygsolycka. Då apparaten ger koderna till avfyrningen av kärnvapen är även maskinen högaktuell för ryssarna. Bonds uppdrag blir att försöka återbörda ATAC innan ryssarna sätter tänderna i den. Under jakten stöter han ihop med en kvinna, Melina, som är ute efter hämnd då hennes föräldrar mördades när de hjälpte MI6 i jakten på kodmaskinen.

I en del länder var den officiella filmpostern för vågad så det fick bli en hemmagjord version istället.

Att ingen inspelning sker utan problem har vi lärt oss vid det här laget. Moore sa att han var trött på Bond och Broccoli började leta efter en ny skådespelare i rollen som 007. B.l.a provspelade Ian Ogilvy och Timothy Dalton för rollen men till slut kom Roger Moore tillbaka men med ett avsevärt högre gage. Den här proceduren skulle upprepa sig i restrerande filmer där Moore spelade Bond. Peter Hunt var påtänkt som regissör men kunde inte,  istället gick jobbet till John Glen som arbetat som regiassistent b.l.a för tidigare nämnde Hunt. Då Lee hade avlidit skrev man in i manus att M var på semester. For yoyr eyes only är den enda officiella Bondfilmen där karaktären inte är med. Julian Glover fick rollen som filmens skurk Kristatos, Glover var f.ö påtänkt som Bond efter Diamonds are forever. Carole Bouquet spelar Bondbruden Melina hon hade i sin tur varit aktuell i rollen som Dr. Goodhead i Moonraker.

Carole Bouquet som Melina.

Då man ett tag var osäker om Moore skulle gestalta Bond planerande man hur den eventuelle skådespelaren skulle presenteras för publiken. Valet föll på att prologen skulle starta med att Bond besöker sin frus grav. En episod som f.ö är med i boken In her majestys secret service, men det är då Vesper Lynds ( Casino Royale ) grav som 007 besöker. Man valde att behålla prologen även efter att Moore tackat ja till en fortsättning. Prologen är även Blofelds sista ( so far ) framträdande i de officiella filmerna. Han nämns aldrig vid namn med det är en flintskallig man i rullstol med en vit katt så vi behöver inte tänka efter två gånger vem karln är. Man lät galapremiärens intäkter gå till rehabilitering av handikappade och då filmen startar med att Bond, troligtvis, tar livet av en man i rullstol så var kanske inte föreställningen helt politiskt korrekt. Åtminstone lär Blofeld behövt en stor del av summan till rehabilitering efter att släppts ned i en skorsten från en helikopter.

Moore och Topol, den sistnämnde kanske mest känd från filmerna "Spelman på taket" och "Blixt Gordon".

För många år sedan träffade jag en filmkritiker som intervjuat en av filmens manusförfattare. Kritikern berättade för mig att man först tänkt ut häftiga actionscener sedan hittade man på en historia för länka samman dessa scener. Jag misstänker att det inte är vare sig första eller sista gången någon gör detta.  I For your eyes only fungerar denna arbetsmetod utmärkt då jag tycker filmen har ett bra flyt. Historien blir aldrig tråkig men det känns heller inte som att berättelsen hetsas fram. Moore får faktiskt en chans att skådespela och dialogen är ganska vettig. Man verkar ha skippat kravet på att varje replik ska innehålla en ordlek eller vits.  Roger Moore kände sig däremot obekväm med filmens manus, han tyckte det var för allvarsamt och historien för våldsam. Dessutom inkluderade manus en farofylld klättring och Moore är höjdrädd. Det kanske krävs en obekväm Moore för att locka fram hans skådespelartalang för så här bra som Bond har han aldrig varit. En scen i filmen kommer faktiskt från Live and let die. Den ströks 1973 då producenterna ansåg att den var för sadistisk och våldsam samt för tekniskt avancerad att filma. 1981 hade publiken blivit mer härdad och tekniken mer utvecklad. Vilken scen? När skurkarna släpar Bond och Melina efter motorbåten. Det är finalen i boken Live and let die.

Karaktären Bibi hör till den unika skara tjejer som blivit avspisade av Bond. Med orden "You get your clothes back on, and I'll buy you an ice cream" tackar han nej till Bibis skamliga förslag.

For your eyes only hör till mina favoriter i Bondfranschisen. Historien är rapp men man får tid att lära känna människan Bond, åtminstone lite. En del av actionscenerna hör till mina favoriter, biljakten när Bond kör en Citroën, bergsklättringen samt den tidigare nämnda motorbåtsscenen hör alla till det bättre som gjorts i en Bondfilm. Skurkarna ser i och för sig ganska alldagliga ut men de framstår då som än mer diaboliska i och med detta. Den som vill ha hajtänder, dvärgar, gyllne pistoler och annat krafs får kolla in någon annan Bondfilm för i filmen är avsaknaden av dylika attrapper total. Man har för första gången på mycket länge lyckats med att få en Bondbrud vars främsta uppgift inte är att hamna i nöd eller vara Bonds sängkamrat. Carole Bouquet hör till de bättre Bondbrudarna i hela serien.

På tal om Bondbrudar. man brukade hyra in ett gäng fotomodeller för att var snygg bakgrund vid en del scener. Det skulle visa sig att tjejen i mitten, översta raden tidigare varit man. Tidningarna mös men Moore svarade: Uppenbarligen ett mycket lyckat kirurgiskt ingrepp.

I.o.m The man with the golden gun  började man med att avsluta Bondfilmerna lite komiskt. Skämtet är alltid det samma: Bond ska gratuleras av sina överordnade i det görs alltid av en händelse när att han är i färd med att sätta på sin medhjälperska. Ganska trista skämt om ni frågar mig men i For your eyes only är det ganska roligt då den som gratulerar är Margaret Thatcher (brrrrr) porträttlikt spelad av Janet Brown.

Julian Glover som den ytterst obehaglige Kristatos.

Sheena Easton sjöng titellåten som blev en stor hit i början på 80 talet. När det var dags för tryckare började allt som oftast den här ganska trista melodin spelas. I förtexterna är Easton med, det var första gången en sångare/sångerska syntes i Binders förtexter. Överlag är filmmusiken inte speciellt bra. Bill Conti hade uppdraget och resultatet blev något bäst kan liknas med Bonddisco, tro mig, det är inte speciellt passande.

Michael Gothard spelar den belgiske lönnmördaren Locque.

Bästa repliken?

Melina: For your eyes only darling. Till Bond när hon tar av sig kläderna.

Det blir nio stycken härligt uppfriskanade martinis!

12 tankar på “Bondtema: For your eyes only ( 1981 Storbr )

    • Tackar Joel. Av ngn märklig anledning hamnar dina kommentarer ibland i spamfiltret, tursamt så tittar jag efter där ibland.

  1. Helt klart en av de bästa Roger Morre-Bond-filmerna och den första Bond-film jag såg när den kom ut. Sen dess har jag sett alla på bio. Härliga tider.

  2. Jag har positiva minnen av ”For Your Eyes Only”. Gillar inledningen, som jag såg om på youtube för en tid sen, med Tracys grav och helikopterfärden. Sheena Eastons titellåt är jag också svag för.

  3. Jag rankar den bland de bättre av Moores Bond-filmer, men inte någon större favorit annars i Bond-serien. Angående det du skrev om att man lade till en sak i efterhand som egentligen skulle ha varit med i en annan film. Var det inte likadant med ”Felix-scenen” i ”Licence to Kill”? Skulle inte den också egentligen varit med i ”Live and Let Die”?

  4. Klockren recension! En av de stabila filmerna i serien, utan att vara överdådig. Dessutom peakade väl Moore här…fortsättningen blev ju bara en trist spiral nedåt…

  5. Riktigt bra text! Det här en av de få Moore-filmerna som jag faktiskt kommer ihåg, därmed inte sagt att det är en kvalitetsstämpel 🙂 Det där med att pengarna skulle gå till välgörande ändamål och så släpper Bond Blofeld ner i skorstenen var ju heeeelt obetalbart 😀

    • Tack för de vänliga orden 🙂 Jag kan hålla med om att Bond och kvalite´eller kanske närmare bestämt god smak inte alltid går hand i hand 😉

  6. Kanontext! Jag håller med. Det här definitivt min favorit-Bond, visserligen tillsammans med några andra men frågan är om inte den här slår högst ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s