Blue Valentine ( 2010 USA )

Blue Valentine ? Det kanske är en sån där myspysig film som förra årets Valentines day ( som jag inte orkade se klart pga av alla sura uppstötningar jag fick ) tänker en del biobesökare och traskar in i biomörkret med ett förväntansfullt leende på läpparna. Personer med den inställningen lär bli brutalt överraskade. Blue Valentine är något så ovanligt som ett realistiskt kärleksdrama där man för en gångs skull kan leva sig in i karaktärerna och deras vardagsmödor på duken.

För ett tag sedan såg jag troligtvis en av årets sämsta filmer ,nu någon vecka senare har jag med ganska stor säkerhet sett en av årets bästa filmer. Jag har inte sett alla filmer som var nominerade för bästa film men det är en smärre skadal att bagateller som The Fighter fanns med bland nomineringarna när Blue Valentine lyste med sin frånvaro.

Michelle Williams och Ryan Gosling som spelar paret Cindy och Dean gör ett fantastiskt jobb. Williams fick en nominering men att Gosling inte var bland nominerade är en gåta som kommer gäcka mig lång tid framöver. Williams har jag inte sett så mycket av tidigare men Gosling blir bara bättre och bättre och vill ni se en mysig och trevlig film med Gosling slår jag ett slag för Lars and the real girl.

Om filmen går upp på er lokala biograf välj då denna framför Big Mommas: Like Father, Like Son, jag lovar ni kommer inte ångra er. En varningens ord på vägen. När eftertexterna rullar sitter jag med en klump i halsen, sten i bröstet och fuktig blick.

Regi: Derek Cianfrance

Betyg: 10/10 där satt den!

19 tankar på “Blue Valentine ( 2010 USA )

 1. Hoppsan, hoppsan, där kom tian i alla fall — spännande, minst sagt! Jag tyckte att Michelle också gjorde riktigt bra ifrån sig i Brokeback…

 2. Självklart, SJÄLVKLART, åkte den här upp omedelbums på min se-väldigt-snart-lista!!
  Också Fiffi var ju riktigt hänförd och när två tunga bloggnamn i min favvobloggsfär säger ungefär samma sak måste man ju ta sig en titt! 🙂

 3. Den här dök upp från ingenstans känns det som. Alla bloggare verkar positiva och en Filmitchsignerad 10/10 får en ju att baxna totalt. Den här måste jag se!

 4. Ryan Gosling är alltid riktigt riktigt bra, en ny Robert Downey Jr. Se också gärna Half Nelson, undrar vilken superhjälte han skall spela (alla måste spela en superhjälte), skulle se fram emot ett nytt försök med SKUGGAN.

 5. Pingback: Blue Valentine (2010) « Flmr – En sorts filmblogg

  • Jag vet inte men det känns numera som att smala filmer inte får en chans längre på biograferna. Jag kan ha fel i mitt antagande så rätta mig gärna.

   • Delvis sant. Jag har länge tänkt försöka skriva lite om biograf och distributionsdelen. Ska se om jag kan få ihop lite om det i framtiden.

   • Skulle vara mkt intressant att få läsa om. Det jag vet är att SF inte riktigt styr över utbudet åtminstone inte de enskilda biograferna.

 6. Mmm, håller med dig filmitch. Men så är det nu för tiden med biograferna, det är de yngsta tonåringarna och storfilmerna som lockar. Det är synd så klart. Blue Valentine tyckte jag annars var 2010 års bästa film. Stark och gripande, men ändå vacker.

 7. Trevligt att vara tillbaka! 🙂
  Mm, Blue Valentine visade sig vara en riktigt bra film. Trevligt med filmer där man inte har några uppbyggda förväntningar och som sen helt visar sig överraskar en (på ett positivt sätt).
  Att den inte var uppe i oscarsracet kanske har att göra med att det är en indiefilm och att den inte hade råd att anordna en ”Oscars-kampanj”? Kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s