Harry Potter and the deathly hallows part 1 ( 2010 Storbr/USA )

I Harry Potter and the deathly hallows försöker nu Harry och hans vänner spåra upp de resterande horcruxen . Den onde Voldemort har lagt en bit av sin själ i olika förmål som kallas för horcrux och för att överhuvudtaget kunna besegra trollkarlen måste dessa förstöras. Harry har bara tre små problem han måste lösa. Han har ingen aning om vilka föremål som är horcruxer eller vart dessa finns och om han skulle finna ett horcrux vet han inte heller hur man ska förstöra det.

Ett mer konsumentkorrekt namn på filmen borde varit Tälta med Harry för det är precis det filmen handlar om, tältning. Filmen börjar bra med stor dramatik och spänning. Voldemort har övertaget och Harry & co får fly för sina liv. Trollkarlsministeriet störtas och Voldemort blir det högsta hönset och börjar likt nazisterna rensa ut alla trollkunniga som inte har rent blod.  För att kunna lösa en del av uppdraget tvingas Harry att slinka in på trollkarlsministeriet som nu är proppfullt av Voldemorts anhängare. Efter denna episod stendör filmen totalt och då är det ungefär hälften kvar av speltiden. Det man väljer att göra när man är på flykt undan Voldemort är att tälta samt att gräla och bli vänner igen och gräla lite till. Men vi som tittare får väl vara tacksamma att men åtminstone byter tältplats då och då. Det är ganska ofta folk gnäller det när böcker förvandlas till film man menar att producenterna inte är trogna förlagan. Det ska man ibland vara tacksam för. Jacksons Sagan om ringen skulle mest ha handlat om mat och sång om han inte hade yxat bort det som Tolkiens bok egentligen verkar handla om nämligen ovan nämnda mat och sång och det till förbannelse. Producenterna kunde ha ringt till Nya Zeeland och Jackson för att be om lite råd hur man hottar upp en historia. Men då hade de kanske kunnat packat ihop berättelsen till en film och då tjänat några sköna miljoner mindre.

Regi: David Yates

Betyg: 4/10

11 tankar på “Harry Potter and the deathly hallows part 1 ( 2010 Storbr/USA )

 1. Jag förstår hur du tänker och jag antar att du läst boken? Själv var jag mycket nöjd med att de vågade låta första filmen av sista boken vara lite långsam och inte yxa bort den del av boken som jag tycker är så intressant. Just den delen där de tältar, blir osams och sams igen är för mig en central händelse i hela Harry Potter-serien. Berättelsen i de sju böckerna leder upp till detta tältande och den efterföljande bataljen med Voldemort. Rowlings hela berättelse handlar om vänskap, lojalitet och det enda motmedel som finns i kriget mot Voldemort – kärlek.

  Jag gav och ger filmen fyra speciella vänner av fem möjliga.
  http://fripp21.blogspot.com/2010/12/harry-potter-and-deathly-hallows-part-1.html

  • har läst böckerna med stor behållning men de blir liksom filmerna ganska repetiva, jag inte vilken gång i ordningen de grälar och därför blir tältning o gräl inte ngt speciellt för bråkat har Potter & Co gjort många ggr tidigare. Att Voldemort ska besegras med kärlek etablerades ganska tidigt i serien så jag tycker nog att filmen står o stampar.
   Däremot bör jag tillägga att min fru fnös föraktfullt när jag började gnälla. Hon gillade den mkt.

 2. Det är svårt att se den här filmen som en enskild film för gör man det är den inget vidare uppläggsmässigt. Men när andra delen kommer och man kan se dessa två som ETT så tror jag att helheten kommer bli alldles FENOMENAL 🙂

   • Håller med Sagan om Kungens återkomst var en besvikelse. Vissa delar var väldigt bra, men i stort, mjä. egentligen var både tvåan och trean besvikelser efter den lysande första delen. Hoppas att de avslutar med klang och jubel i åttonde delen av HP.

 3. Ja jag håller nog med Fiffi lite här. Filmen i sig fungerar ju inte riktigt men kan säkert bidra till att lyfta sista delen. Klart står dock att det är ett ganska stort antiklimax och inte vidare spännande dramaturgi.

  • Man kan jämföra med jacksons ringen. Där satt jag och suckade när del ett och två slutade och tänkte: Måste jag vänta ett helt år till fortsättningen kommer. Här satt jag mest och tyckte det var skönt att filmen var slut så jag kunde göra ngt roligare.

 4. Pingback: HARRY POTTER-filmerna | Filmmedia.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s