300 ( 2006 USA )

Då Zack Snyder är aktuell i dagarna med sin senaste film Sucker Punch blev jag lite sugen på att se någon av hans äldre filmer. Dawn of the Dead har jag sett sisådär ett tiotal gånger, Watchmen kändes för lång och då jag är inte är något större fan av ugglor så föll mitt val på 300 som jag ville minnas var en ganska bra film. Med facit i hand skulle jag nog ha valt ugglorna istället.

300 utspelas under antiken. Det mäktiga Perserriket anfaller de grekiska stadsstaterna då de vägrar att underkasta sig kung Xerxes av Persien. Spartanerna som är fostrade sedan barnsben i soldatyrket ställer upp med 300 män som utgör kärnan i den lilla arme´som möter den gigantiska persiska styrkan. Filmen bygger på en serie med samma namn av Frank Miller och Lynn Varley. Slaget där spartarnerna hindrade perserna har hänt men då de flesta källor är grekiska så hur och vad som egentligen hände kan säkerligen diskuteras men hur som helst är det en engagerande berättelse på David vs Goliat temat.

Jag ville minnas att jag tyckte filmen var snygg, fartfylld och ganska underhållande. Den fem år äldre Filmitch sitter i soffan och är inte längre lika positivt inställd. Nästan alla vrålar och skriker i filmen vare sig det behövs eller inte.  Gerald Butler som spelar Leonidas, spartanernas kung måste ha fått vilat sina stämband bra länge efter den här inspelningen.  Jag anar att Znyder upptäckte när filminspelningen satt igång att manus inte räckte till en hel långfilm. Varför jag misstänker detta är att merparten av filmen går i slowmotion, när man dricker vatten, när man slåss, när man springer ja allt går i slowmotion. Det skulle vara intressant om någon orkade med projektet att se hur lång filmen egentligen skulle vara om allt gick i normalfart. Till en början ser det tufft och coolt ut när spartarnerna vrålar och svingar sina svärd i slowmotion men efter en stund blir greppet som till en början kändes nytt och fräscht allt mer tröttsamt och filmen glider över till att till bli en parodi. Som grädde på moset har man berikat filmen med en berättarröst som är så pinsamt dålig i både innehåll och utförande, berättaren försöker låta allvarsam men lyckas bara låta överdriven och skrattretande svulstig. däremot är filmen ganska intressant som diskussionsunderlag. Framställningen av spartaner och perser skulle man kunna lägga många timmar på att diskutera. Om filmen är en allegori över det andra Irakkriget vet jag inte men det är också värt att fundera på. Som sagt: Det finns många ganska intressanta aspekter på denna ganska mediokra film.

Regi: Zack Snyder

betyg: 3/10

12 tankar på “300 ( 2006 USA )

    • tack för berömmet säger jag nu när jag varit inne och rättat de otaliga stavningsfel jah alltid hittar efter att jag korrläst min text ett antal gånger. Pust. Jag tror vi ligger ganska lika betygsmässigt här.

  1. Hm, den tjänar alltså inte på att vila? Min minnesbild är en grymt snygg och rätt testosteronhäftig film men med klara problem att få ihop sina två berättelser. Och då såg jag den ändå två gånger.

  2. Det som du skriver i din recension är ungefär så som jag förväntar mig att tycka om filmen. Skrikande spartaner i hotpants i slomo. Men jag kommer nog se den så småningom.

  3. Precis som du får man nog backa ett par år sedan jag såg den.
    Vill dock minnas att jag lämnade hjärnan någon annanstans och lät mig tjusas ganska mycket av det visuella och våldsamma…

    Hmm..nu blev jag lite sugen att se den igen…:-)

  4. Ja det här liknar väl mina tankar om filmen väldigt mycket. När jag såg den på bio tyckte jag att den var snygg och häftig ungefär. Såhär något år senare så känner jag att jag inte alls har något för den längre. Det är för våldsamt, opersonligt och macho helt enkelt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s