Bondtema: Octopussy ( 1983 Storbr )

Likt den tidigare For your eyes only lånar den trettonde Bondfilmen delar av Flemmings noveller. Berättelserna som vävts in i filmen är Octopussy samt Property of a lady. Moore tackade än en gång nej till att spela Bond. Broccoli satte igång auditions för en ny Bondskådis. Den här gången verkade det som att Timothy Dalton och James Brolin var de som var mest aktuella för rollen. Producenterna blev dock nervösa när Never say Never again med Connery i rollen som 007 seglade upp som en konkurrent. Nu ville man till varje pris ha den redan etablerade Moore i rollen som Bond för att kunna möta kunkurrensen.  Efter ett par goda luncher och ökat gage tackade naturligtvis Moore ja till att spela Bond än en gång. Enligt mig är detta den första filmen där jag verkligen hade velat sett en annan skådis som Bond. Att vara 007 är ett krävande yrke och trovärdigheten är inte speciellt hög när en plastikopererad man på 56 år räddar världen.

Men å andra sidan vilken 56 årig skådis skulle tacka nej till en hög med pengar samt att få posera tillsammans med lättklädda damer?

Storyn i Octopussy är faktiskt riktigt bra , en av de bättre i hela serien. Tyvärr schabblas plotten  bort i utförandet men det kommer jag till lite senare. En sovjetisk general bekymrar sig för nedrustningen, han menar att Sovjet skänker bort sitt millitära övertag ( ett övertag som i verkligheten skulle visa sig vara en myt ). För att råda bot på detta utarbetar han en plan att smuggla in och spränga en mindre atombomb i Västtyskland. Nato kommer tro att det är en av deras egna bomber som falierat och kommer då att börja nedrusta. En afgansk prins hjälper generalen med planen. James Bonds kollega 009 kommer generalen på spåren men mördas och 007 kopplas in på fallet.

Maud Adams sa att det kändes pinsamt att berätta vad filmen hette. På den tiden var tydligen folk aningen finkänsligare.

Det var många namn som figurerade när man skulle besätta den kvinnliga huvudrollen: Faye Dunaway, Barbara Carrera, Persis Khambatta och Susie Coelho för att nämna några. Efter viss tvekan, då hon redan figurerat i en tidigare Bondfilm, fick Maud Adams rollen som den hemlighetsfulla kvinnan Octopussy. Det var fler svenskor med i filmen Kristina Wayborn spelar kamal khans medhjälperska och Mary Stavin har en mycket liten roll som ”bakgrundsflicka”. När det gäller rollbesättningen har man lyckats väl med både Steven Berkoff som spelar General Orlov och Louis Jourdan  som spelar Kamal Kahn. Skurkarna är varandras motsatser när det gäller temprament, General Orlov kan knappt hålla känslorna i styr utan gormar och står i, jag hade gärna sett honom i fler Bondfilmer. Kahn är däremot arrogant och överlägsen hans snobbism överträffas nog bara av Bond. I övrigt är det samma gamla gäng med ett undantag Robert Brown har nu tagit plats som bonds chef M.

Bonds nemesis nr 1 i filmen: den snobbige Kamal Khan

Bonds nemesis nr 2 i filmen: Den hetlevrade General Orlov

Namnet Octopussy ställde till problem till en början i moralens högborg, USA men det löste sig så småningom. Inspelningen i Indien blev aningen mer problematisk, Moore led av hettan och magsjuka drabbade filmteamet men det var nära att filmteamet drabbades av en riktig katastrof. När man skulle spränga ett flygplan fyllde man ett riktigt plan med sprängmedel och knuffade det över en klippkant i hopp om att planet skulle explodera. Istället fick farkosten bokstavligen luft under vingarna och for iväg. Som tur var krashade planet i obeboddt område och man valde snabbt att göra om scenen men då med en modell och under mer ordnade former. I öppningscenen använder sig Bond av ett minijetplan, tanken var att detta skulle varit med redan i Moonraker men det kunde inte användas i den tänkta scenen så det fick dyka upp här istället. Egentligen skulle öppningsscenen utspelat sig på ön Isle of man och ägt rum under en biltävling men den scenen försvann under produktionens gång.

Öppningsscenen med 007 i miniplanet.

Fånig och rasistisk är nog de ord som bäst beskriver Octopussy. Grundstoryn är det inget större fel på men utförandet. Jisses! Nog för att många Bondfilmer ibland kan vara lite småtöntiga och t.om larviga, det hör liksom lite till men här jobbar man hårt för att spränga alla gränser. Bond svingar sig i lianer utsötandes Tarzanvrål, säger sitt!! till en tiger som lyder, hänger fast som en igel i ett flygplan när det gör allsköns konster i luften och sist men inte minst är stora delar av filmen förlagd på en cirkus. Broccolis alla våta drömmar måste ha blivit besannade när han till slut fick stoppa in ett helt cirkussällskap i handlingen. Det blir helt enkelt för mycket och jag lider med karaktären Bond. När 007 desarmerar atombomben utklädd till clown har verkligen Bondserien nått sitt lågvattenmärke. ”All time low” borde varit en mer passande slogan till filmen. Rasism är kanske ett lite väl starkt ord men partiet i filmen när 007 är i Indien ger åtminstone mig dålig smak i munnen. Indierna framställs på ett lite skämtsamt sätt och jag får lite ”Tintin i Kongo” vibbar när jag ser filmen. Man lyckas t.om klämma in en äcklig måltid liknande den i Indiana jones and the tempel of doom. Jag kanske överreagerar men det känns inte helt ok.

007 som clown. Filmseriens absoluta lågvattenmärke.

Till filmens fördelar hör att det är en ganska bra ensemble och filmen är fartfylld, troligtvis en av de mest actionspäckade Bondfilmerna. Det är bara synd att man envisas med att hela tiden smyga in små skämtsamheter vilket blir tröttsamt i längden. Musiken skrevs av John Barry och titellåten All time high står Rita Coolidge för. En ganska trist historia men låtarna har fr.o.m The Spy who loved me varit ganska tama.

Robert Brown som den nye M

Bästa repliken? Q har en liten större roll än vanligt i Octopussy och jag gillar verkligen när de två munhuggs den finns ett par tre ganska roliga replikskiften mellan de två.

Bond och Q åker luftballong:

Bond: I trust you can handle this contraption, Q?
Q: It goes by hot air.
Bond: Oh, then you can.

Regi: John Glen.

Definitivt en av de sämre bondfilmerna tre martinis är allt jag kan ge.

14 tankar på “Bondtema: Octopussy ( 1983 Storbr )

 1. Jag minns Octopussy som ganska rå när det gäller våldet, även om inte allt visas så var det väl en del antydningar? T ex när det gäller en sågklinga men också knivar och när Orlov skjuts ner i slutet. När det gäller musiken gillar jag några av de instrumentala låtarna, men titeltemat är ju verkligen sövande…

 2. Vi ligger troligen på helt samma nivå i våra tyckanden om den käre 007 märker jag… 🙂

  Kan inte annat än skriva under på helhetsbetyget.
  Svagt underhållande och absolut en av de minst engagerande under Moores era…

 3. Helt otroligt att man kunde genomföra den idiotiska flygplans-idén — man skulle kunna tro att filmen spelades in 1883 i ett Indien där man kunde härja runt lite som man ville. Men med pengar i rätt ficka så kanske.

  Just den där Cirkus-biten vill jag minnas att jag också tyckte blev rätt skum och jag håller absolut med om att ledmotivet är dödligt trist.

  • När det gäller flygplanet så är det korkat bortom allt förstånd men jag gav bristfällig info där. Just den scenen spelades in i USA men amerikaner är nog inte immuna mot mutor de heller. Vinter OS i Salt lake city Host! Host!

   • Jaja, då kackade de i eget bo i alla fall, alltid något. Men fotfarande monumentalt idiotiskt. Så monumentalt att det faktiskt gränsar till briljant ju mer jag tänker på det.

 4. Jäklar vilka genomkörare du kör med när det kommer till dessa Bond-rullar. Imponerande! Och även det är många hård ord så blir jag faktiskt ordentligt sugen på att börja något liknande själv.

  Har för övrigt knappt någon koll på vilka Bond-filmer jag sett och inte. Blandar ihop scener och karaktärer och allting känns mer eller mindre som en stor gröt. Så skönt att få lite ordning och reda i huvudet med hjälp av dina genomkörare. 🙂

  • Tackar Plox 🙂 Jag vet att jag är ganska hård mot Bond men det kan bero på att jag ser filmerna i ett svep och då blir det lättare att relatera mellan de olika filmerna. Men en Bondfilm är alltid en Bondfilm och jag gillar karaktären trots en del negativa åsikter.

 5. Ännu en bra text, filmitch 🙂
  Jag kommer inte ihåg mycket från Octopussy om jag ska vara ärlig. Det är väl mest att Maud Adams var med och att den utspelade sig i Indien.
  Flygplansincidenten lät sannerligen märklig att de kunde/fick/ville genomföra den.

  Sen angående Moore ålder märks det allt för tidigt i hans Bond-karriär att han redan från början vara äldre än Connery.Helt otroligt egentligen att man ersatte Connery med en äldre skådespelare och inte yngre.

 6. Rasistisk? Nåja. Fjantig? Nja, bara mot slutet när ”cirkustjejerna” attackerar, samt luftbalongen med brittiska flaggan på…

  Jag upplevde inte heller Bond i Clownkläder som larvig, bara otroligt spännande upplösning! Men man kan ju undra hur han på ett par minuter hann klä om till full clownutstyrsel med smink, etc.

  En av dom bästa bondfilmerna enligt mig. John barrys musik och den fantastiska bondstämning, fina miljöerna och scenen där bond spelar backgammon är mycket bra. Filmen har en perfekt blandning av humor och allvar. Är knivkastarbröderna också fjantiga? 😉

  • En riktig kommentatorsbombning i Bondtappning intressanta åsikter som uppskattas 🙂 Barrys musik är vi åtminstone överrens om. Knivkastarbröderna var ok men jag har lite svårt för Moore som Bond om jag ska vara helt ärlig. Bond i clownkläder kommer jag aldrig att känna mig bekäm med 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s