Night of the Demon ( 1957 Storbr )

Curse of the demon, eller Night of the demon beroende på vilken sida av Atlanten man befinner sig när man ser filmen, är baserad på novellen Casting the runes av den engelske författaren M.R James. James ( 1862 – 1936 ) som kan stoltsera med att ha skrivit en hel hög av de bästa spökhistorierna jag läst. Han kanske inte är en författare som dyker upp i diskussioner om vem som borde fått nobelpriset i litteratur men han är en mästare på att frammana mysrysliga kårar längs min ryggrad. De flesta av hans historier har ungefär samma sensmoral; Om man är för nyfiken går det illa. Ofta rör sig historierna om någon akademiker ( M.R James själv? ) som undersöker/hittar ett förmål eller bläddrar i någon gammal bok för att sedan plågas av allehanda mer eller mindre hemska spökerier. En av James styrkor är enligt min mening att de övernaturliga händelserna förklaras nästan aldrig fullt ut, som läsare får man bara en aning hur det hela förhåller sig men riktigt säker kan man aldrig vara. Hans kanske mest kända novell torde vara ”Oh, Whistle and I’ll Come to You, My Lad'” som även den har filmatiserats. Gillar man spökberättelser kan jag varmt rekommendera M.R James.

M.R James

Casting the Runes som ligger till grund för filmen handlar om en hämndlysten man vid namn Karswell. Han hämnas på sina fiender, inbillade eller verkliga, genom att lägga en förbannelse på personerna. I novellen plågas personerna av mardrömmar och div. spökerier för att till slut hittas döda efter tre månader. Filmen har i stort sett samma handling men har bara ändrat på en del detaljer och broderat ut historien en aning för att främja det filmiska. Den stora skillnaden mellan filmen och förlagan är att huvudpersonen, Dr. John Holden, som drabbats av förbannelsen vägrar att tro på det övernaturliga och styvnackat ger ”vetenskapliga” förklaringar på allt mystiskt som sker. Ett grepp som höjer spänningen, för vi tittare vet vilket öde som väntar den envise Dr. Holden om han inte ändrar sin inställning och tar upp kampen mot förbannelsen. Night of the Demon är en riktigt bra skräckis som håller väl trots sin ålder. Ibland kan jag tycka att äldre filmer kan kännas lite teatraliska och stela men den känslan har jag verkligen inte här. Filmen är stämningsfylld och riktigt obehaglig, jag ryser till vid ett flertal gånger. Skådisarna är bra speciellt Niall MacGinnis som spelar Karswell. En stunden är han en gemytlig farbror som håller barnkalas för att svänga i framtoning och bli hotfull.  Det enda som jag är lite tveksam till är framställningen av demonen, å ena sidan är det lite för mycket Godzilla över den men å andra sidan lyckas den vara ganska skrämmande, speciellt när den är i antågande. Vad jag förstått var det just framställningen av demonen som gav upphov till storgräl mellan regissören och producenten där den senare avgick med segern. Det här skulle vara en film som jag missat helt om det inte vore för Trash is king och Sara på Glorybox tack ska ni ha för era tips en bra rysare.

Regi: Jacques Tourneur

Betyg: 9/10

Annons

21 tankar på “Night of the Demon ( 1957 Storbr )

   • Jag har faktiskt bara läst en – The Wailing Well. Den skrämde halvt ihjäl mig som barn. Dels för att det hemska hände mitt på ljusan dagen i berättelsen, och för att spökena inte hade något egentligt motiv mer än att de var onda …

   • Åh då har du många gobitar kvar, jag blir lite avudssjuk men The Wailing Well ÄR en riktigt obehaglig historia.

 1. Jag har just dragit igenom Ghost Stories of an Antiquary (del 1 o 2) och hoppas kunna få in filmen inom kort. Peppen är rätt stor kan jag meddela 😀

 2. Fick upp ögonen för den här på Glorybox. Nu blev jag påmind igen om att jag bör se den. Undrar om det finns en version utan ”Godzilla”?

 3. Pingback: Ghost Stories of an Antiquary (1904) och More Ghost Stories (1911) « Rörliga bilder och tryckta ord

 4. Pingback: Night of the Demon (1957) « Rörliga bilder och tryckta ord

 5. Pingback: Night of the Demon « Jojjenito – om film

 6. Nu har jag sett Night of the Demon (1957) och var tyvärr inte lika nöjd, men den hade några riktigt bra scener och fotot är utmärkt. Var det originalversionen (96 minuter) eller den amerikanska (83) du såg ? Jag såg den längre versionen, men har läst att man inte tagit bort något av värde i den kortare versionen som då har bättre tempo.

  • Kilar över o kommenterar. Har faktiskt ingen aning om vilken version jag såg men troligtvis den brittiska då den hette Night of the Demon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s