Picnic at Hanging rock ( 1975 Australien )

Filmen börjar med att en grupp kvinnliga studenter förbereder sig för en utflykt i den australienska vildmarken. Korsetter knyts man tisslar och tasslar ordnar hattar och rättar till lockarna i håret. Väl framme trotsar några studenter lärarnas förbud och går på en egen upptäcksfärd i området. När det är dags för hemfärd visar det sig att tre studenter och en lärare  har spårlöst försvunnit.

Picknic at hanging rock är en helt fantastisk film, till en början. Fotot, tillsammans med musiken skapar en vacker och nästan förtrollad stämning när studenterna gör sig i ordning och far i väg på sin utflykt. När man anländer till Hanging Rock är det fortfarande vackert och fridfullt men naturen blir gradvis allt mer hotfull och när man som tittare får följa flickornas upptäcksfärd lyckas filmen väl förmedla en känsla av annalkande hot. Trots att egentligen ingenting händer är det mycket suggestivt och obehagligt.

Tyvärr tappar filmen den här känslan när den andra halvan av filmen tar vid och koncentrerar sig på sökandet efter studenterna. Jag tappar helt enkelt intresset för historien. Det kan bero på att regissören Weir inte längre kan frammana samma känsla av obehag när berättelsen ändrar fokus och plats. På det hela är filmen sevärd men det känns lite som att berättelsen  inte riktigt vet vilken väg den ska ta efter flickornas försvinnande. Tillsammans med eleverna försvinner mitt engemang i berättelsen.

Än idag har man guidade turer till Hanging Rock i Australien och talar om mysteriet med de försvunna studenterna. Det lustiga är att det faktiskt aldrig har hänt. Filmen är baserad på en bok men av någon anledning har filmen etsat sig fast i folks medvetande som en ”based on a true story”.

Regi: Peter Weir

Betyg: 10/10 första halvan för att sedan dyka ned till 4/10 slutgiltliga omdömet blir 6/10

10 tankar på “Picnic at Hanging rock ( 1975 Australien )

 1. Nu var det grymt länge sedan jag såg Wiers ”skräckfilm utan skräck”, men jag fullkomligt älskade den! Det är en sjuk unik film. Dags att se om snarast…

  • Jo till viss mån. Första halva är fantastisk precis som jag skrev men sedan ”dog” filmen en mkt märklig känsla. Weir gick vilse där någonstans mitt i filmen. Men den är klart sevärd.

 2. Jag ställer mig helt klart i filmitch läger, så bra uppbyggnad och spänning som sedan liksom bara blir till ingenting. Jag hade absolut velat ha ett bättre avslut eller bara ett avslut, nu blev det som sagt mest…ingenting.

 3. Hoppar över både din text och kommentarerna! ;D Anledningen är att jag har varit på jakt efter denna film länge och råkade en gång läsa för mycket om den. Vad jag läste har jag äntligen glömt och försöker undvika att bli påmind. Hahaha! Finns den på dvd någonstans ännu?

 4. Jag såg början av denna film på tv för länge sedan, kanske på 80-talet. Blev uppskrämd och bytte kanal. Den var riktigt creepy har jag för mig.

  Ska kanske se den nu som vuxen, det är kul med CC också.

 5. Spara denna, verkar intressant. Kan man önska sig House säsong 1 också? Har börjat se A little bit of Fry & Laurie där jag vill se mer av Hugh. Och jag sade ju att Sucker Punch inte skulle vara något, förstod man ju redan på trailern…

 6. Mm, håller också med om stämningen i början men att det sen liksom rann ut i sanden allting. Men början i bergen är som sagt magisk. Jag kommer faktiskt nästan inte ihåg nånting om vad som hände efter inledning. Minns att de typ satt och drack te på nån veranda.

  Det är lustigt, jag har också fått för mig att den är baserad på en verklig händelse.

  • Samma sak här! Trots att det inte var så lämge sedan jag såg har jag lite svårt att erinra mig fortsättningen men första halvan är som du skrev magisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s