Hobo with a shotgun ( 2011 USA )

Hobo with a shotgungun har sitt ursprung i, om jag förstått rätt, en av låtsastrailerna som visades mellan Death Proof och Planet terror. Machete var en annan trailer som blev film i höstas. Med det i åtanke är det det lite lättare att förstå filmen för när jag såg den satt jag och undrade vad det var för något jag egentligen satt  tittade på.

Berättelsen utspelar sig i den fiktiva staden Scum city dit en uteliggare anländer. Staden är tyngd av korruption, våld och invånarnas hopplöshet. Uteliggaren misshandlas och förnedras men till slut känner han att det för lov att vara nog, skaffar sig ett hagelgevär och så mycket mer behöver inte förklaras.

Dialogen är töntig, folk spelar över och det är väl si och så med manus. Detta är tanken då det är en film som gjorts i samma anda som de tidigare filmerna i samma serie dvs en homage till 70 talets B-rullar som visades på drive-in biografer. Sett ur den synvinkeln fyller Hobo sin funktion men jag har ända svårt att förlika mig med att man har som utgångspunkt att göra en halvtaskig film. Det finns däremot en ljuspunkt i filmen och ordet ljuspunkt är egentligen en underdrift här snackar vi om en supernova vid namn Rutger Hauer. Rutger är en sorgligt bortglömd skådis som många av dagens filmkonsumenter kanske har glömt bort men under 80-talet då hans karriär var i zenit återfinns han i klassiker som The Hitcher och Blade Runner. Hauer bär hela filmen på sina axlar och jag är glad att få återse honom i gammal fin form och hoppas att han kan få en karriärboost på ålderns höst. Precis som Fiffi anser jag att han är klippt och skuren för en roll i The Expendables 2 som är under produktion. Om det inte vore för just Rutger Hauer kan man skippa Hobo with a shotgun men om man som jag är ett fan av karln är filmen omistlig trots att denegentligen är ganska kass.

Regi: Jason Eisener

Betyg: 4/10

9 tankar på “Hobo with a shotgun ( 2011 USA )

 1. Utan Rutger ingen Hobo, svårare än så är det inte. Mickey Rourke hade kunnat göra den rollen men INNAN han gjorde The wrestler, men nä, ingen annan än dom två.

  Rutger har ett oförtjänt dåligt rykte, han har fastnat i nån slags B-C-D-filmsgegga där han inte har att göra. Nu hoppas jag att RÄTT person ser den här filmen och inser hans potetntial INNAN han blir FÖR gammal. Go Rutger!

 2. Såg filmen nyligen hos en vän som olagligen laddat ner sitt exemplar, något jag gladdes åt halvvägs genom filmen, för att lägga ner sina surt förvärvade på den där historien är då synd och skam. Håller inte alls med om att dess manus, repliker o.dyl. är en hyllning till den exploitation från 60- och 70-talet (i detta fallet främst 70) jag är en sådan stor fantast av. Såg mest en massa lösryckta scener – hyfsat snyggt filmade – som absolut inte gick från Punkt A till B till C etc. Mycket yta, noll innehåll.

  På tal om Rutger: var det bara jag som baxnade när man fick se hur gammal och sliten han ser ut idag? Han var väl aldrig en skönhet på 80-talet och ska väl erkännas alltid såg ut som ett kok stryk men nu såg han ju ut som ett kok stryk efter två veckor i öknen.

 3. @Psykotronisk:
  Rutger har ändå hunnit bli 67 år och levt ett hårt liv som liftare och bladrunner, mördare och blind så att han ser sliten ut känns ganska mänskligt – tycker jag 😉

  • Jag gillade just att Hauer såg så sliten ut. Tanken är nog att filmen ska vara en hyllning till 70tals filmerna men om den lyckas är en annan fråga.

   • Jag hade inga problem med att Rutger såg sliten ut, bara naturligt med åren som gått och det liv han levt Fiffi 😉 Var mer chocken att se det efter alla dessa år eftersom jag inte sett honom i en film sedan Blind Fury (korrekt titel?) när den kom ut, vilket inte var igår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s