Bondtema: A view to a kill ( 1985 Storbr/USA )

Filmen börjar mycket bra. 007 är på flykt i Sibirien med ett microchip som han hittat på liket av 003. Han jagas av en helikopter, snöskoter och en himla massa ryssar på skidor. John Barry gör en variant på Escape from Piz Gloria temat och jag piggnar till, rätar på mig i soffan och tänker: Är Bond tillbaka? Tre minuter och trettio sekunder håller den känslan i sig, sedan byts Barrys tema abrupt ut mot Beach Boys och Californa Girls och när Bond susar nedför de Sibiriska skidbackarna sjunker jag med ett plågat stön ned i soffan. Trots detta är faktiskt A view to a kill inte så dålig som många menar. Klarar man bara av en åldrig Bond med stirrande blick (misslyckad plastikoperation ?), usel Bondbrud och en bisarr Grace Jones är faktiskt filmen åtminstone ett fall framåt.

Tanya Roberts & Roger Moore

A view to a kill troligtvis stoltsera med en av mer korkade planerna en skurk har haft i en Bondfilm. Max Zorin har hamstrat en massa microchip och tänker nu framkalla en jordbävning i Kalifornien för att dränka Sillicon Valley. Zorin kommer sedan att ha monopol på microchip marknaden. Redan här falierar hela planen då Sillicon Valley främst är företag som producerar ideer för att komma åt produktionen av microchip skulle han behövt översvämma ett antal asiatiska länder med billig arbetskraft. Planer är i mitt tycke en ganska överdriven och omständig, med de ekonomiska resurser Zorin har borde han egentligen kunnat konkurrera ut sina medtävlare men i Bonds värld är manväl inte direkt lågmäld. Bond misstänker att Zorin har något lurt i bakfickan redan innan han ens har träffat honom och skickas av M att undersöka Zorin lite närmare.

Max Zorin & May Day

Av någon outgrundlig anledning valde man att låta den nu 57 årige Moore spela rollen som Bond än en gång. Moore har senare uttalat sig om att det kanske var en gång för mycket. Han insåg själv att han var för gammal när hans motspelerska mamma var yngre än Moore. From a view to a kill är den film i serien som Moore tycker sämst om. Det kan bero på åldern som tog ut sin rätt men Moore drog inte jämt med Grace Jones och han tyckte att filmen var för våldsam och reagerade speciellt mot scenen i slutet av filmen där Zorin mejar ned folk med en k-pist. Moore tyckte det blev för våldsamt och brutalt. I rollen som Zorin hade man först både Sting och David Bowie i tankarna men när de tackade nej hamnade rollen hos Christopher Walken som gör ett bra jobb, möjligtvis är han lite för galen men han spelar Zorin med iskyla och elegans. Grace Jones gör ett bra jobb som Zorins underhuggare May Day men hon är lite för orginiell som skådespelare och sticker ut lite för mycket. Jag sitter och tänker på henne som artisten Grace Jones och inte på May Day. Dolph Lundgren dyker upp ett par sekunder och anledningen till detta var att produktionen var en statist kort och Dolph var tillgänglig i egenskap som pojkvän till Grace. Det svagaste kortet i filmen är bondbruden Stacy Sutton som spelas av Tanya Roberts. Hon är snygg men hennes hennes rollfigur är bedrövligt skriven och hennes flesta repliker går ut på att ska skrika James.

007 jagar May day i Eiffeltornet

Innan man hann börja spela in filmen drabbades produktionen av bakslag då hela studion i England brann ned men man byggde faktiskt upp den på rekordtid. Annars gick filminspelningen ganska lugnt till. Staden San Francisco var så hjälpsamma och välvilliga när det gällde filminspelningen att Broccoli bröt en tradition och istället för den sedvanliga premiären i England blev det nu världspremiär i San Francisco istället.

Bond använder ett hagelgevär för ovanlighetens skull.

Filmen har ett lite oförtjänt dåligt rykte som troligtvis hänger samman med Moores ålder, för det är en ganska fartfylld historia som presenteras och stundtals hittar man tillbaka till den ganska torra humorn som tidigare präglad Bondfilmerna. De värsta fånerierna slipper vi tack o lov. Många finner episoden när Bond undersöker Zorins kapplöpningshästar trist. Jag tycker avsnittet är otroligt underhållande främst beroende på samspelet mellan Moore och Patrick Macnee. Bond går under ganska roliga namn när han jobbar undercover som t.ex James St. John Smythe och framför allt James Stock från London financial times. Fram till den ganska trista finalen i filmen som i vanlig ordning är ganska småtrist så tycker jag att A view to a kill är ganska underhållande.

Moore & Macnee en mycket underhållande konstellation i filmen.

Ett stort plus till musiken av John Barry som är i högform. Titellåten framförd av Duran Duran hör till de bättre i Bondserien. Enligt ryktet hade någon i gruppen frågat Broccoli varför man aldrig hade några bra artister som framförde titellåten i Bondfilmerna, om det är sant vet jag inte men det är en bra historia. Maurice Binders förtexter är i toppklass, i de senaste filmerna har de varit lite halvtrista men i A view to a kill verkar han skärpt till sig, det kan bero på att han har en bättre låt att jobba med än de i ärlighetens namn ganska trista låtarna som figurerat i de senaste filmerna.

Duran Duran: Bra musik men förskräckliga kläder.

Det var inte bara Moore som tog avsked från Bond även Lois Maxwell som spelat Miss Moneypenny ända sedan Dr.No gick i pension. Hennes roll har aldrig varit speciellt stor men den bringade en viss kontinutet i serien och det har alltid varit lite småtrevligt att lyssa på Moneypennys och Bonds harmlösa flörtande. Ingen av de senare skådespelerskorna som spelat Moneypenny har nått upp till Maxwells klass men för den skull är de inte dåliga. Moore tackar som sagt för sig här, han hör inte till mina favoriter att spela karaktären men jag skulle å andra sidan inte vilja vara utan hans rolltolkning. Det hör faktiskt lite till charmen att Bond framställs lite olika beroende på vem som spelar honom. Moores eftermäle hade nog varit bättre om han hoppat av efter For your eyes only men gjort är gjort. Nästa film i serien skulle Bonds karaktär vara av en helt annan kaliber.

Lois Maxwell som Moneypenny i fjorton filmer.

Bästa replik:

Stacy: -This is James Stock of the London Financial Times.
Bond: -Actually I’m with the British Secret Service.
The name is Bond… James Bond.

Polis: -Is he?
Stacy: -Are you?
Bond: -Yes!
Polis: -And i am Dick Tracy and you’re still under arrest.

Regi: John Glen

Fyra Martinis blir det för Moores sista prestation som 007

Annons

17 tankar på “Bondtema: A view to a kill ( 1985 Storbr/USA )

 1. Nu börjar vi äntligen komma in på de Bond-filmer som jag minns 🙂 Har alltid gillat den här så där lite nostalgiskt eftersom det för mig var just hästscenerna som gjorde filmen intressant (13 år=hästtjej). Och titellåten är ju en liten 80-talspärla (även om jag av Morten Harket-lojalitet höll på The Living Daylights när det begav sig).

  • Jo det ska bli roligt då de filmer jag har kvar är faktiskt de som jag sett minst gånger. Kommer inte ihåg a-ha låten så vi får se vad jag tycker.

 2. Känns som den tradigaste Moore-rullen av dem alla och jag minns att jag kände det som att nu var botten nådd i Bond-världen…

  Enstaka scener funkar ok, men överlag är det lusigt värre tycker jag. Tack och lov att gubben själv hade vett att pensionera sig efter detta.

  Han ska dock ha all credit för åren som den kanske gladaste 007:an av dem alla! 🙂

  • En anledning till min känsla över filmen är att jag kollar igenom filmer kronologiskt och Octopussy som kom innan är svårslagen i all sin töntighet därav ”ett fall framåt”.

 3. Vad trevligt det är med ditt Bond-marathon. Det är kul att läsa dina revyer, och du inspirerar till ett eget marathon. Jag har en idé jag närt under lång tid att revya alla Bond-filmer och betygsätta dem efter en egenhändigt konstruerad mall. Får se när det finns tid över för det projektet.

 4. Fantastisk titellåt! Annars minns jag mest den underbara översättningen i den gamla VHS-utgåvan där Zorin och May Day spanar ut på Silicon Valley från luftskeppet. May Day utbrister ”What a view!” och Zorin svarar ”To a kill.” I textningen stod det ”Vilken utsikt.” men Zorins svar ändrades till: ”Tokyo”…

  • Jo det är obetalbart. Men jag vet inte hur översättarare jobbar, ser de filmerna de översätter eller lyssnar de bara på dialogen? Om de verkligen ser filmerna så är fallet med Tokyo översättningen obegriplig.

   • Jo översättare ser filmen de textar. Funkar inte praktiskt annars.

    Ser fram emot dina åsikter om ”Reboot bond” som jag ändå tycker man kan kalla de två Timothy Dalton filmerna. Både connery och moore spelade ju i filmer som var betydligt lättsammare än de två Dalton gjorde.

   • Tack för infon men då ställer jag frågan: Hur kan översättaren få till det att de är i Tokyo när man ser en vy över S.F?

 5. Grymt Filmtich! Älskar ditt Bond-projekt och ser fram emot fortsättningen!

  Hur många filmer har du kvar nu tro och en annan fråga – i vilket format ser du dom?

  • Tack Plox, roligt att du gillar mitt projekt. Jag har kvar åtta filmer. Jag ser filmerna i DVD då jag inte införskaffat Bluray än. Det är filmerna som kom med Expressen för nga år sedan som jag äger. Det finns en annan utgivning av filmerna med bättre ljud och bild på DVD som man kan hitta för 59:- st med lite tur på stormarknader.

 6. Ännu en fantastisk Bond-text, filmitch. Angående filmen i fråga har jag inte mycket gott att säga om den. Walken är alltid intressant, musiken är bra (har man förkärlek för 80-tals musik gillar man både Duran Duran och a-ha, så är det bara ;)). Gracie Jones tyckte jag, precis som du nämner, stack ut lite väl mycket. Tidigare hade jag enbart kännedom om henne som skådespelare, men när jag nu på senare tid har börjat lära känna hennes musiksida (den är helt klart bättre än skådespelarsidan) så kan jag såhär i efterhand höja hennes skådisprestation. Du vet, bara för att det är Gracie Jones.
  Den stora akilleshälen med ” A view to a kill” är just att Moore är alldels för gammal och seg i huvudrollen. På så sätt försvinner en stor del av tjusningen med filme och därför rankar jag den som bland de sämre i hela Bond-serien. På tal om detta ska det förövrigt blir intressant att läsa din Licence to Kill-recension 🙂

  Och angående Zorins plan så kanske jag har helt fel, men jag har för mig att när det kommer till högteknologiska mikrochip är USA, och främst Silicon Valley, fortfarande den största producenten i världen. Just för produktens högteknologiska natur. Tror jag kollade upp det i samband med tsunamikatastrofen i Japan, där man talade om att det skulle påverka produktionen av elektriska produkter världen över. Så helt fel hade nog inte Zorin ändå, trots att det fortfarande är en bisarr och ineffektiv plan 😉

  • Tack Martin :)Ang. microchipen kan det mkt väl stämma jag är inte så insatt i den branschen. det viktigaste är att datorn fungerar 😉 det roliga med många av Bondfilmerna är just att skurkarna är så omständiga i sina planer. De verkar vilja åka fast.

 7. En sak som är bra med den här filmen är ju John Barry’s musik. Jag gillade den och slutscenen att jag blev inspirerad att göra en egen verson. I LEGO! Om du vill kan du/ni kolla in den här:

  Skulle behöva snygga till den en aning. Men jag har alltid gillat den slutstriden mellan Zorin och Bond uppe på Golden Gate-bron. Tur att Legogubbar inte är lika höjdrädda som Roger moore! I varje fall är de inte lika rörliga. 😉

  • Snyggt arbete och tålamodsprövande, gjodre du arbetet live eller i dator? Jag har hjälp elever mad att göra live animationer och det är ett väldigt tålamodsprövande jobb för filmer med halva speltiden mot din film. Snyggt & underhållande 🙂

   • Tack! Jag filmade för första gången med hjälp av Greenscreen (På samma sätt som dom gjorde iden scenen i en studio!). Jag använde mig av stop-motion teknik och filmade legogubbarna framför en ”greenscreen” (egentligen en skrivplatta som råkade vara grön.. ha.. ha!) och klippte sedan ihop allt i datorn. Väldigt lärorik tid. Har sedan dess blivit betydligt bättre på s.k. keying. När det gäller film finns det ju inga genvägar utom som du säger är det hårt jobb och tålamod som gäller. Ett program som jag rekommenderar till nybörjare är ”Premiere pro”. Det finns lite buggar i programmet, men det är lätt och man blir verkligen häpen över vilket manövreringsutrymme man får när man använder det. Väldigt smidigt program! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s