12 angry men ( 1957 USA )

En jury sammanträder som sig bör efter en mordrättegång för att rösta om den åtalade är skyldig eller inte. Elva stycken tycker att fallet är klappat och klart och är mer eller mindre övertygade om att åtalade är skyldig.  En man i juryn vill att man åtminstone ska diskutera fallet innan man sänder en människa till elektriska stolen.

Berättelsen utspelar sig i stort sett bara juryns sammanträdesrum och det är tolv vita män (filmen har drygt femtio år på nacken ) som diskuterar, argumenterar och grälar. Tråkigt? Absolut inte!  Det är en otroligt underhållande, tänkvärd och ibland t.om spännande film. Henry Fonda spelar mannen som går emot majoriteten av juryn. Han gör ett fantastiskt porträtt av en lågmäld och rättskaffens man. Hade hela filmen hängt på Fonda kunde resultatet blivit aningen sämre men han backas upp av bra motspelare. Martin Balsam,  Lee J. Cobb och  Jack Klugman, för att bara nämna några, gör alla bra skådespelarprestationer.

Det här är en film vars stora förtjänster ligger i manus och skådespeleri. Det verkar kanske inte som en speciellt spännande film med tolv män som sitter i ett rum och tjafsar men historien är avsevärt mer egangerande än många andra filmer som har mer intressanta och varierande miljöer än ett slitet juryrum. Visst kan man ana hur filmen kommer sluta så fort man fått premisserna klara för sig men det intressanta är vägen till målet. En del av Fondas tankar óm den åtalades eventuella oskuld kanske haltar om man synar de lite närmare i sömmarna men det är egentligen inte det som är huvudsaken. Som jag uppfattar det vill 12 angry men få oss att förstå att man kanske måste tänka till lite extra och inte bara godta vilka sanningar som helst.  Och det buskapet är kanske inte så illa värld där allt måste gå snabbt där handling oftast går före eftertanke. Man kan även se på filmen som en stark kritik av det amerikanska rättsystemet eller så kan man strunta i alla olika budskap, slappna av i soffan och bara helt enkelt titta på ett bra drama.

Regi:   Sidney Lumet

Betyg: 8/10

Annonser

8 thoughts on “12 angry men ( 1957 USA )

  1. En fantastisk film på många sätt och Lumets abosluta höjdpunkt.

    Har för övrigt funderat på att ha ett litet minimaraton med några utvalda Lumetfilmer. Han var ju enormt produktiv och jag har bara sett 12, Network och Dog Day Afternoon.

  2. Ping: 12 edsvurna män « Jojjenito – om film

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s