The Dirty dozen ( 1967 USA Storbr )

Det är inte så ofta jag ser en krigsfilm som utspelar sig under 2:a världskriget då den subgenren inte hör till mina favoriter. Skälen till det är många men det borde egentligen räcka med att om man försöker saluföra en film som utspelar sig under andra världskriget med orden ”lyckas de inte kan nazisterna vinna kriget” har en del av spänningsmomentet av förklarliga skäl försvunnit. En annan sak som gör filmer från detta krig ganska trista är att s.k ointagliga fort och fästningar vaktas av soldater som verkar vara både blinda och döva samt ha en IQ som ligger avsevärt under befolkningens genomsnitt. Därmed är det  inte sagt att det saknas bra krigsfilmer: Kanonerna på Navorone, Örnnästet och Järnkorset är alla ganska underhållande filmer som utspelar sig under denna tidsperiod.

I The Dirty Dozen ska en grupp fångar tränas för att likvidera en stor del av det tyska överkommandot innan man sätter invasionen av Normandie i rullning. Naturligtvis håller tyskarna hus i en välbevakad herrgård som i närmaste är ointaglig, den lögnen sväljer jag inte. Gruppen består av en salig blandning fångar som sitter i millitärfängelse av olika anledningar. Fångarnas morot är att om de utför sitt uppdrag och överlever kommer de att benådas.

Filmen har en bra ensamble med kända namn: Lee Marwin, Telly Savalas, en ung Donald Sutherland och Charles Bronson.  Det här är likt de flesta krigsfilmer en grabbig film det dricks och slåss och knyts vänskapsband så där som bara män kan med lite lätta slag på axlarna. Bortsett från ett gäng prostituerade, som sällskapet erhåller som ”belöning” då de skött sin träning bra, så lyser kvinnor med sin frånvaro. Orkar man med detta är The Dirty dozen en helt ok film som åtminstone är ganska underhållande. Nackdelen med ett sällskap på 12 män som man ska  lära känna under filmens speltid är att manuset får koncentrera sig på ett antal karaktärer, resten kan man mer eller mindre räkna bort som blivande kanonmat. I 12 angry men lyckades man bättre med att låta tittaren lära känna karaktärerna och den filmen var en timme kortare. En annan nackdel med filmen är att det läggs onödigt lång tid på att visa the dirty dozens träning. Först mot slutet blir det dramatik när de ska utföra sitt uppdrag och det är då filmen tar fart för det är faktiskt ganska spännande att se vem som överlever och vem som biter i gräset. En del överraskningar blev det faktiskt på den fronten.

Regi. Robert Aldrich

Betyg: 6/10

6 tankar på “The Dirty dozen ( 1967 USA Storbr )

 1. Finns långt mer bra krigsfilmer än de du räknar upp, En bro för mycket, Nålens öga…kanske en film som Saving Private Ryan kan få dig att gilla krigsfilmer lite mer till exempel..

  • Tack för tipsen Tommy 🙂 Jag tar gärna emot fler. En bro för mycket har jag inte sett. Nålens öga är en bra thriller men faller lite på att man vet att han inte kan lyckas. Saving Private Ryan är aningen överskattad men å andra sidan är det drama/allvarlige Spielberg som jag har svårt för, fighten mot slutet av filmen lyfte däremot filmen då det blev riktigt spännande.

 2. Jag gillade The dirty dozen när jag var ung, men sedan såg jag delar av filmen på någon tv-kanal och insåg då att jag vuxit från filmen. Är den inte otroligt dålig egentligen?

  En annan film som jag tyckte va bra på den tiden var De vilda gässen (The wild geese).

 3. Om man tar den för vad den är, lite nostalgisk krigsromantik är den helt ok men något mästerverk är det inte. Vilda gässen har jag inte heller sett. Krigsfilmer är nog den genre jag sett minst av.

 4. Jag hade gissat att det för dig var en ganska välbesökt genre med tanke på din faiblesse för behind enemy lines-filmer… The Great Escape är ju en annan av dessa klassiska krigsfilmer, tillsammans med The Bridge on the River Kwai och Stalag 17. Hmm, alla tillhör subgenren fånglägersfilmer noterar jag nu.

 5. Håller med dig. Gillade också slutet.

  Det har även producerats några tv-fllmsuppföljare. 4 st för att vara exakt. Jag har bara sett den andra och utifrån förutsättningarna var den helt okej. Finns som extramaterial till den första filmen (bara en sån sak).

  Har skrivit om den första Här och uppföljaren här.

  Till sist: Fler filmer med liknande tema är Kelly’s hjältar och The Guns of Navarone.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s