Reagan ( 2011 USA )

Adde kör ett president/politik tema på sin blog där många fina filmer recenseras. För någon månad sedan dök den här lilla dokumentären upp som behandlar Ronald Reagans liv och presedentskap. Reagan är en ganska kontroversiell figur, åtminstone i Sverige, men å andra sidan menar vi att man hela tiden röstar fel och gör det ena tokiga beslutet efter det andra i landet på andra sidan Atlanten. En del, oftast på högerkanten, ger Reagan äran åt att ha vunnit det kalla kriget samt att ha ryckt upp USA från ett årtioende av misär efter Vietnamkrig, Nixon, oljekris och Jimmy Carter. Andra, oftast på vänsterkanten, menar att Reagan körde USA:s ekonomi i bott, var onödigt aggressiv på den internationella arenan och ökade klyftorna och segreationen i USA. Som oftast ligger nog sanningen någonstans i mitten av de två ståndpunkterna.

Personligen, det är lika bra att dra det här så slipper någon läsare att fundera över vad Filmitch anser om Reagan, tycker jag att han är en oerhört intressant person med stor karisma och förmåga att entusiasmera  människor. Hans politik speciellt den ekonomiska var en smärre katastrof vars  efterverkningar inte har ebbat ut än även om en del nyliberaler envetet hävdar motsatsen. Internationellt kan man naturligtvis som svensk slå sig för bröstet och leka världssamvete men Reagan låg i linje med USA:s internationella efterkrigspolitik och han körde vidare i samma gamla hjulspår som tidigare presidenter som sedan början av 1800 talet  fastställt att det västra halvklotet är USA:s intresseområde. Man behöver inte gilla USA:s politik, den är som den är och Reagan följde den tidigare fastlagda vägen.

Man nu var det visst en film jag skulle skriva om och inte veckans politiska analys. Dokumentären är bra, man intervjuar både Reagans supportar och kritiker och jag tycker att filmen ger en ganska balanserad bild av presidenten. Det jag fann mest intressant var hur man verkligen försöker att förstå människan Reagan vilket inte är det lättaste då han tydligen var en mycket privat person med få om ens några vänner. Filmens första halva fram tills att han blir president är i mitt tyckte den mest intressantas då man försöker förstå hur Reagan formade sina åsikter och vilka händelser i livet som gjorde honom till den han är. När man behandlar Reagans presidenttid väger den kritiska delen mot Reagan över vilket kan vara förståligt då det är ganska enkelt att vara efterklok speciellt när man som dokumentärfilmare sitter med facit i hand. Mitt slutomdöme blir att det är en bra dokumentär som inte hemfaller åt det vanliga smutskastandet och försöken att avslöja någon mörk hemlighet utan är ett relativt väl balanserat porträtt av en spännande person.

Regi: Eugene Jarecki

Betyg: 8/10

6 tankar på “Reagan ( 2011 USA )

  1. Kul att du också gillade den! Överlag känns så här välgjorda dokumentärer om så stora ämnen alltför sällsynta. De flesta går vilse bland egna ideologier och yttre intressen.

    • jo ibland kan man tro att dokumentären handlar om dokumentärfilmaren, t.ex Moore och Josefsson. det blir också lite pinsamt när man märker att filmaren redan har bestämt vad ”sanningen” är. reagan lyckas undvika båda dessa dokumentärfilms fällor.

    • Visserligen men jag kan ändock störa mig aningen på när det blir The MM show istället för en mer renodlad dokumentär. Däremot tycker jag att MM oftast är underhållande men han blir mer och mer larvig för var dokumentär som går och urholkar därmed sin trovärdighet.

  2. Visst har han en tendens att ta plats, men jag tycker att det är lite av poängen att han gör det till show eftersom han kan göra det väldigt bra (det kan också bomba totalt, det håller jag med om). Typ när han ställer upp med fikusen i valkampanjen eller samlar in svarta amerikaners plånböcker som dödliga vapen.

    • Jo nog är han underhållande alltid. jag har inte sett så mycket av hans tv-shower mest långfilmerna. Å andra sidan kanske han måste vara lite showaktig för att amerikanerna ska kunna ta till sig hans budskap. Usch nu var jag nog lite elak 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s