A life in movies 3

Då var det dags för den tredje och sista delen av ”A life in movies”. Här blir det lite deppigare och så kallade ”storfilmer” lyser med sin frånvaro ( nästan ). Det kanske är så att film var bättre på bio förr. Joel ska ha tack för att han introducerade den här iden, han bad också om några tankar om hur det var ”förr i tiden” ( 😉 ) innan VHS och DVD. Naturligtvis kommer dessa tankar jag kan inte negligera en sådan önskan men jag måste samla mina tankar en aning först. Titta gärna in hos BRCFiffi och RWC  som har gjort liknande listor.

1996 Trainspotting, Klippningen, musiken, tempot skådespelarna ja allt klaffade när filmen kom. Man skulle kunna tro att Trainspotting skulle kunnat bli daterad, filmer som anstränger sig för att vara moderna blir oftast det, men den känns lika fräsh än i dag. Filmen är något så ovanligt som en ganska rolig skildring av missbruk och misär. Att Trainspotting skulle vara en reklamfilm för knark som en del kritiker menar har jag svårt att förstå men en del debattörer finner kanske lyckan att gräva i toalettskålar på sunkiga toaletter?

1997 Titanic Den här smetiga melodramen borde jag egentligen inte gilla.  Jag som knappt står ut att se  Julia Roberts efter Notting Hill och Pretty Woman. Men i biomörkret hände något, jag sögs in i berättelsen, slappnade av och tillät mig för en gångs skull att helt enkelt bara acceptera filmen och då var och är den helt fantastisk, trots att jag hittar en och annan sak som stör mig.

1998 Lock, Stock and Two Smoking Barrels Skulle kunna beskrivas som en förvecklingskomedi där folk dör som flugor. Många gillar Tarnantinos gangsterfilmer men jag tycker faktiskt att Ritchies två första filmer slår både Pulp fiction och Reservoir dogs. Varför? De är helt enkelt både roligare och rappare och därmed avsevärt mer underhållande.

1999  The Matrix Aldrig har väl folk i långrockar och solglasögon varit så coola. Ett actionäventyr som blandats med lite existensiell mumbojumbo för att ge sken av att verka djupare än vad det faktiskt är, men det spelar ingen roll för Neo, Morpheus och Trinity är übercoola. Tyvärr kom det två uppföljare som är avsevärt sämre.

2000 Requiem for a Dream Till tonerna av ett  fantastiskt soundtrack och läckra bildlösningar får vi följa fyra personerns resa rätt ned i droghelvetet. En film man skulle visa på alla skolor men då skulle man troligtvis få figurera i Expressen med pixlad bild.

2001 Donnie Darko Har än idag inte riktigt räknat ut vad filmen handlar om men det här är en rolig, förunderlig, sorglig och sällsam historia som spelas upp inför mina ögon var gång jag ser den. Det finns saiter på nätet som förklarar filmen men jag vägrar att besöka dessa. Jag vill ha kvar mystiken om Donnies öden och äventyr.

2002 Irréversible Kanske en av de mest obehagliga filmer jag sett. Jag drog mig i det längsta för att se den då jag hört att den skulle vara mycket obehaglig men när jag väl såg den satt jag som förtrollad.Deprimerande buskap och film men samtidigt är det en film som får mig att tänka efter över livet och val man gör.

2003 The Station Agent Kanske skulle jag valt Elephant men den här lilla solskenshistorian är väl värd att lyfta fram. Trevlig, smårolig och den betonar att alla behöver vänner hur udda och jobbiga de än kan vara. Jag förvandlas till en liten solståle av glädje när jag ser filmen.

2004 Dawn of the Dead Att jag fick nöjet att se den här filmen på bio kan jag tacka Sandrews för då SF inte tänkte visa filmen i Karlstad. Sandrews fick rätten att visa filmen på landsorten och jag fick nöjet att ”njuta” av snabba zombies i en av de bästa nyinspelningarna som gjorts. Spännande historia med en öppningsscen som är svårslagen. Att jag upptäckte Johnny Cash tack vare filmen ser jag som en stor bonus.

2005 Hostel När den här filmen var slut behövde jag inte klippa naglarna på en månad eller två. Filmen har ett rykte om sig att vara äcklig men den är faktiskt ganska ”snäll” för att vara en film i den s.k tortyrskräckgenren. Däremot är den otroligt spännande och är faktiskt riktigt djup för att vara en skräckfilm. Min dotter skakar däremot på huvudet när det gäller den här filmen. ”Det är bara en massa sex” säger hon och Emma Gray Munthe gav den en etta, undrar om vi sett samma film?

2006 El laberinto del fauno En vacker men samtidigt sorglig och mörk saga från Spanien får bli mitt val för det här året. Filmen kändes ovanligt fräsch, kanske för att regissören vågade att ta ut svängarna.  Man kan bara ana hur berättelsen blivit i händerna på ett par klåfingriga amerikanska producenter.

2007  Sunshine Slutet är svagt men annars är detta en av mina favotitfilmer i SF genren. Tempot är sakta men det finns ett par tre nagelbitarscener, skådisarna är ypperliga och filmen är otroligt vacker. ”Capas jump” hör till mina absoluta favoritscener – all time. Sunshine visar Danny Boyles spännvidd han har b.la gjort Trainspotting som i utförande nästan är den här filmens motsats.

2008  De ofrivilliga Roligt att kunna få med åtminstone en svensk film på listan. Ångestfulla episoder staplas på varandra men samtidigt är filmen rolig och har en viss värme. Jag blir åtminstone inte deppig när jag ser den. Bara öppningsscenen med fyverkeriet är värd biobiljetten.

2009 500 days of summer Vemodig men samtidigt lite hoppfull, så väljer jag att tolka en av mina absoluta favoritfilmer i alla kategorier. Jag såg den av en händelse för första gången i Polen, jag hade inga förväntningar alls och hade inte en susning om vad filmen rörde sig om. Det är kanske då chansen att filmer blir som bäst?

2010 Kick Ass Det känns lite trist att avsluta listan med ett av de sämsta filmåren åtminstone under min livstid so-far. Det får bli den här pigga, roliga men våldsamma berättelsen om en superhjälte wannabe som får avsluta My life in movies…..so far 😉

20 tankar på “A life in movies 3

 1. Skön slutkläm på listan! Sunshine har jag inte sett men det ska bli ändring på det.

  Det enda som var riktigt förvånande för mig var Kick-ass. Jag hade nog trott att Blue Valentine skulle hamna där (den är ju ändå gjort 2010) 🙂

  • Jo jag hade lite beslutsångest där men jag tyckte att kick-ass håller lite bättre för omtittning och 2000 talet blev så himla deppigt men Blue valentine är och förblir en riktig höjdare. Så fort jag får mer tid ska jag kolla över din lista lite närmare. Ligger fortfarande efter bloggandet efter bara några dagars paus för semester.

 2. Highfive på Sunshine, Dawn of the dead (visst var den fasen så mycket bättre än originalet!!!) och 500 days of Summer!

  🙂

  (Måste nog göra en egen lista nu…)

  • transpotting kan jag nog klämma in på vilken lista som helst en favorit. station agent är en bra feelgood rulle men med lite mer djup än de sedvanliga julia roberts rullarna.

 3. Kul avslut med en massa små indiepärlor. Snyder har nog aldrig varit bättre än DoD (än så länge iaf, och trenden ser ju inte så lovande ut). Titanic och Hostel var lote oväntade.

  • Jo det är två, åtminstone den första, oväntade filmer. Titanic var jag nästan övertydag om att jag skulle ogilla innan jag såg den. Hostel trodde jag skulle bli en standard skräckis.

 4. Kul och bra lista. Vi har hyfsat lika smak. Det finns några i din del tre som jag inte sett.

  Jag älskar Donnie Darko, The station agent och Kick Ass.

  Gillar icke Trainspotting och Richies filmer (flamsiga).

  Titanic?

  • Jag kanske är lite flamsig av mig ;)men Trainspotting upplever jag inte alls som flamsig även om den har samma berättarstil som richies filmer. ? på titanic betyder det att det var ett oväntat val?

 5. Kul och intressant lista. Härligt och se att ”De ofrivilliga” fick en plats i rampljuset 🙂
  Nu var jag av förklarliga skäl inte riktigt med i debatten när Trainspotting kom ut, men fanns där verkligen en diskussion kring att den var ”reklam” för knark? Märkligt i så fall.

  • Jovisst var det en viss debatt om Trainspotting men den dog ut ganska snabbt kanske för att man upptäckte att man inte hade så mkt att komma med.
   De ofrivilliga ligger mig varmt om hjärtat, kanske inte fulländad men närapå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s