Casablanca ( 1942 USA )

Jag får starta med att skämmas en aning och erkänna att jag aldrig tidigare sett den här klassikern men å andra sidan finns det en hel hög med s.k klassiker som jag missat, t.ex Citizen Kane. Berättelsen utspelar sig under det andra världskriget. Staden Casablanca fungerar som en transferplats för flyktingar som försöker fly från kriget. Mindre hederliga element försöker naturligtvis utnyttja situationen och säljer förfalskade pass, smugglar människor och att ett mord eller två sker hör inte till ovanligheterna.

Huvudpersonen är den cyniske och på ytan känslokalle amerikanen Rick ( Bogart ) som driver en restaurang i staden. Ricks livsfilosofi går ut på att vägra låta sig bli involverad och han håller sig neutral vare sig det är tyskar eller fransmän som agerar . När norskan Ilsa Lund ( Ingrid Bergman ) kommer till staden i sällskap av en tjeckisk motståndsman som jagas av nazisterna har Rick en möjlighet att hjälpa paret. Det visar sig nämligen att Rick och Ilsa har ett förflutet frågan är om det räcker för att Rick ska bryta sin neutralitetskod.

När jag satte mig för att kolla in filmen hade jag inte speciellt höga förväntningar.  Jag trodde att det skulle bli ett halvnostalgiskt krigsdrama med ett stänk av melodram som skulle avslutats med att jag skulle sätta en bock i kanten av att ha sett ännu en klassiker på den digra ”att se listan”. Turligt nog hade jag fel för det här var en bra film, kanske lite stelt skådespeleri från Ingrid Bergman men Bogart och Claude Rains  i rollen som stadens polismästare Renault bjuder tittaren på ett utsökt skådespeleri. Scenerna mellan de två skådisarna är mycket bra, Rick som arbetar för att upprätthålla sin neutrala fasad och Reanult som ständigt snokar runt och bevakar sitt revir som ständigt krymper tack vare nazisternas inflytande. Trots en bedräglig fasad av lugn kokar konflikterna under ytan. Det är ett tillstånd som går igen genom hela filmen och berättelsen blir avsevärt mer spännande och intressant än vad den kanske egentligen är. Jag blev gripen av den spännande historien och jag satt länge i ovisshet om hur det skulle gå.  En högst rekommendabel film som är laddad med atmosfär, nostalgi och spänning och en gnutta romantik också för den delen.

Regi: Michael Curtiz

Betyg: 9/10

Annons

22 tankar på “Casablanca ( 1942 USA )

 1. Jag har inte sett den här. Visserligen är det många klassiker även jag har missat än så länge, men den här har jag faktiskt höga förväntningar på.

  För övrigt tycker jag gott du kan putta upp Citizen Kane på att se-listan. Blev riktigt imponerad när jag såg den i vintras.

  • Pladd & Sofia: Citizen Cane kommer var så säkra. jag fick ett sug efter svartvita filmer så jag ska försöka beta av en och annan under veckorna som kommer, dvs om jag inte blir fast i Gbg för evigt 😉

 2. Åh, nu får jag lust att se om denna! Har den i samlingen men det är som vanligt hundra år sen jag sett den. Tyckte då att den var riktigt bra, till stor del tack vare Rains som jag tyckte gjorde en riktigt gedigen insats.

 3. Claude Rains är en riktig klippa, blir bara mer och mer imponerad ju mer jag ser av honom. Kul att du kände att Csasablanca gjorde sig förtjänt av sin klassiker-status. Och så håller jag mer i Pladds puff för Citizen Kane, den är också riktigt fin.

 4. Jag hade svårt att se storheten i Casablanca när jag först såg den. Vid en omtitt gillade jag den mer, men den är långt ifrån något favorit i min bok. Lite för händelselös har jag upplevt den som.

 5. Helt klart en gedigen klassiker. Tyvärr fallerar det lite på slutet, lite som det ofta gör nuförtiden att sista fjärdelen inte riktigt håller ihop.

  Det beror nog mest på att de tokskrev filmen under inspelningen så det var nog inte helt lätt att jobba under dessa omständigheter.

  Jag kan se den här hur många gånger som helt och hitta något nytt som jag uppskattar varje gång.

 6. Den här magiska klassikern fick högsta betyg från mig när jag såg den för en så där 8 år sen (kanske skulle det inte ha blivit 10/10 men det blev 5/5). Minns att jag blev överraskad över hur bra den var. Skrev bl a så här:

  ”Om denna film hade gjorts idag, så hade man förmodligen lagt in ett antal action/thriller-element för att göra den mer spännande. Efter att ha sett Casablanca inser man att det skulle göra filmen sämre. Allt händer mellan skådisarna. Det är magiskt”

  Och jag håller med mig själv 😉

 7. Och just det, Citizen Kane tyckte jag inte var en sensation, snarare torr och lite tråkig. Ändå godkänd. Ska bli intressant att se vad du tycker om den.

 8. Pingback: Casablanca (1942) | Addepladdes j-vla filmblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s