Sweden heaven and hell ( 1968 Italien )

Sweden heaven and hell är en s.k mondodokumentär. Om jag uppfattat det hela rätt så hittar man mondofilmer i gränslandet mellan en dokumentär och en mockumentär (?). I Sweden heaven and hell behandlas  svenskarnas sexuella vanor. I strid ström presenteras porrbutiker, strippor, nakenmodeller och en ofantlig mängd kvinnliga rumpor och bröst. Det som är lustigt och lite förbryllande är att man koncentrerat sig på den kvinnliga sexualiteten vad männen gör eller inte gör verkar regissörer ha varit helt kallsinnig inför.

Hur mycket som stämmer och vad som är fabulerat det vet jag inte men man märker ganska snabbt att regissören valt ut scener och händelsersom passar hans tes om det syndiga Sverige. I en del fall är det uppenbara felaktigheter som när några tjejer vinterbadar ( ännu en möjlighet att visa upp ett gäng frusna kvinnostjärtar, av manliga vinterbadare syns inte ett spår ) och filmens berättarröst kallar det för en hednisk reningsrit. Ett flertal scener är  iscensatta som knarkfesten i slutet av filmen och tjej som blir våldtagen av ett gäng knuttar. Det budskap filmen vill ge är; att visst har vi en himla massa spontansex i Sverige men då det sker utan känslor och romantik dör vi inombords Därför drogar vi svenskar ned oss med knark och sprit för att till slut begå självmord.

Filmen är mycket underhållande och det är roligt  att se bilder från ett Sverige som inte längre existerar.  Däremot väcker filmen en del tankar hos mig. Man kan inte ta den på allvar men den speglar till viss del den syn som omvärlden hade på Sverige vid den tiden men som svensk sitter jag och skakar på huvudet hur korkat en del saker framställs. Men är vi inte likadana i synen på andra kulturer? I reportage om t.ex muslimer framställs denna grupp som djupt religösa människor  vars huvudsyssla verkar vara att demonstrera och skjuta med gevär i luften. Att den bilden inte stämmer med verkligheten vet alla som har en och annan muslim i bekantskapskretsen och/eller har besökt arabvärlden. Innan  man skakar på huvudet åt den här italienska tolkningen av Sverige på 60-talet kanske man ska ta sig en funderare på hur man själv tolkar och uppfattar andra kulturer.

Betyg: 7/10

15 tankar på “Sweden heaven and hell ( 1968 Italien )

 1. Bra slutkläm! Det ligger så klart en del i att vår syn på andra kulturer än idag är rätt skev. Därför blir ju också filmen väldigt intressant. Har läst om den innan och ska definitivt försöka se den om jag får chansen.

 2. Filmen visades faktiskt på SVT (1972?) till ett djäkla liv kan tilläggas. Och angående din slutsummering så var regissören exakt ute efter den effekt/reaktion du beskrev för att på så sätt ge perspektiv på de dokumentärer – främst 60-talets mondoditon – som flödade på marknaden.

  Med det sagt tycker jag ändå den doftar lite för mycket exploitation för att anses ha ett budskap. Det figurerar ju en del naket och smygporr som du såg. Visst, ett bra försvar men det ändrar ändå inte intrycket åtminstone jag fick.

 3. Och en mondo kan enklast beskrivas som en förbannat subjektiv dokumentär där man inte ens drar sig för att använda skådespelare och/eller iscensatta sekvenser för att bevisa sin ståndpunkt. 60-talets djungelditon kan påstås lagt grunden till 70-talets kannibalfilmer.

  • Tackar för informationen jag misstänkte att du och ev. trash is king skulle sitta på mer matnyttig info om filmen.
   Vad jag förstått var en anledning till att det blev ett ”djäkla liv” var att regissören lovat ”skådisarna” att filmen aldrig skulle visasd i Sverige. Kan nog ha varit mindre roligt att visa upp sig som nakenmodell lapplisa i folkhemmet på 70-talet 😉

   • Hahaha! Kan tänka mig det ställde till det för ”skådespelarna” 😉 Som jag förstått det var folk mest förargade över den snedvridna syn av Sverige filmen bjöd.

   • Jag kan tro att folk satte kaffet i vrångstrupen när de skulle ha en trevlig kväll framför tv:n 😉

 4. Det måste ändå ha funnits en väldig fascination för Sverige som det promiskuösa landet i norr under den här perioden. Kommer ihåg en trailer för något svenskt socialrealistiskt drama om unga och ogifta mödrar som i italien blev en lössläpphetsfilm.

 5. Väl skrivet! Kul att du tog upp denna, har själv varit intresserad av att se den ett tag. Den finns väl på dvd till och med om jag inte missminner mig?

  • Den finns utgiven i Sverige av Klubb Super 8. Eller, den var det! När jag skrev om den visade det sig att den gått ut ur deras produktion. Vet inte mer men de kanske haft problem med rättigheterna. Senast jag såg den på Ginza kostade den 149:-

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s