Freaks ( 1932 USA )

Freaks är en mörk saga som handlar om ett cirkussällskap i Europa. Dvärgen Hans charmas av den falska trapettskonstnären Cleopatra som vill åt hans förmögenhet. Hans är förälskad men Cleopatra smider planer tillsammans med cirkusens starke man att gifta sig med dvärgen för att sedan mörda honom. Det ondsinta paret har dock inte räknat med hedeskodexen som råder bland cirkusens freaks: skadar du en skadar du alla.

Tod Brownings Freaks är en film som jag känner mig väldigt ambivalent till. Browning tog beslutet att använda sig av personer med riktiga missbildningar och handikapp i filmen. För Browning var detta inget stort beslut då han som ung hade arbetat på cirkus där s.k freakshows, där man visar upp människor med olika missbildningar, hörde till vardagen. Browning ville med filmen visa att det är på insidan godheten sitter och inte på utsidan. Om jag förstått Brownings intentioner rätt så ville han förmänskliga freaksen och visa att de var något mer än bara sina missbildningar.  Problemet med filmen är att skräckinslagen baseras till stor del på freaksen. Jag får rysningar i slutscenerna och det var troligen Brownings tanke och förhoppning. Det känns som att regissören anväder sig av skådespelarnas olika missbildningar för att skapa en skräckeffekt och då skjuts budskapet med att visa att godheten sitter på insidan i sank. Å andra sidan var det på sina missbildningar artisterna hade sitt levebröd så det var kanske bättre att de fick betalt istället för skådisar som sminkats till att vara missbildade. Filmen blev en smärre skandal och 30 minuter klipptes bort för att den överhuvudtaget skulle få visas. Det publiken reagerade mot var just att det var autentiska freaks som hade rollerna i filmen. Tyvärr verkar det censurerade materialet ha förlorats och filmen är i dag endast en timme lång. Brownings karriär hämtade sig aldrig efter Freaks.

Trots mina något ambivalenta moraliska invändningar gillar jag filmen. Berättelsen är stämningsfull och har ett intressant persongalleri. Även om huvudstoryn är dramat mellan Hans och Cleopatra finns det en hel del intressanta sidohistorier. Browning ändrar fokus hela tiden och filmen stannar aldrig upp och blir tråkig. Ett par scener är otroligt bra iscensatta, t.ex slutscenenerna med uppgörelsen mellan starke mannen och freaksen samt bröllopsmiddagen mellan Hans och Cleopatra. Tyvärr märks det att filmen klippts ned hårt för berättelsen känns av och till stympad. En del scener slutar abrupt och många av sidohistorierna får inte något slut. Det är synd för jag kan bara ana vilket mästerverk filmen skulle kunnat bli om klåfingriga censorer kunna hålla fingrarna i styr. Nu får vi en film där man bara kan ana en storhet som tyvärr gått förlorad för alltid.

Regi: Tod Browning

Betyg: 7/10

16 tankar på “Freaks ( 1932 USA )

 1. Jag blev väldigt förtjust i den här och reagerade inte alls som du på missbildningsvinkeln. Den obehagliga stämningen tror jag i alla fall att man hade kunnat skapa med vilken liten, tajt grupp som helst.

  • Sofia & BRC: Som jag skrev är jag ambivalent det är mycket å ena siadan å andra sidan. Efter ett samtal ang. filmen med Marcus ser jag mig nödgad ( motvilligt då det gäller min bror ) att erkänna att ”missbildningsvinkeln” i åtminstone den här filmen INTE är fel. Provokativ verkar den vara än idag då Marcus kör den den på sina kurser på universitetet och studenterna reagerar negativt på att det är riktiga ”freaks” med i filmen.

   • Nja, inte alla studenter upprörs, men det brukar uppröra tillräkligt många för att det ska bli en givande disskussion som brukar landa i frågeställningar kring skönhetsideal och huruvida medial exponering av extremt slimmade modeller och plastikopererade människor egentligen är samma sak fast med en annan känslomässig payoff.

 2. Jag kan bara instämma i Sofias kommentar, jag reagerade heller inte på ”missbildningsvinkeln”. Däremot minns jag att jag tänkte att den var provokativ med anledning av vilken tidsperiod den gjordes i, med rasforskning och allt vad det var. Kul att du tog upp den! Har själv tänkt se om den länge. Är nog snart sju år sedan och den väntar i DVD-hyllan.

 3. Freaks är ju en av mina absoluta favoritfilmer, inte bara för att Ramones lät sig inspireras av den till sitt låtmaterial – bevis här http://www.youtube.com/watch?v=GT_2K4ddG7g – utan även som entusiast över den gamla cirkusen (och den exploitationfilm som faktiskt tog över där den slutade!). Hade tagit alldeles för långt tid att förklara skeendet men ni får lita på mitt ord där 😉

  Jag håller fullständigt med ang. slutscenen (en av de bästa i filmhistorien – någonsin!) som är väldigt effektfull men precis som ovanstående kommentarer missade jag faktiskt den ”dåliga smak” användandet av riktiga freaks skulle ge tittaren. De är vad de är och det är ju vi som beskådare som läser in detta som antingen positivt eller negativt. Själv är jag fascinerad av fenomenet och för den som törstar efter mer kan jag varmt rekommendera fsd. cirkusartisten Daniel P. Mannix’ bok ”FREAKS: We Who Are Not As Others”!

  En deprimerande anekdot från just dennes bok är att både filmen och novellen ”Spurs” den är baserad på kommer från ett verkligt fall där en kvinna gifte sig med en rik dvärg för dennes pengar men tog sig en älskare för att stilla sina lustar. De brukade sätta upp honom på spiselhyllan så han kunde se på medan de hade sex.

  • Tackar. Komiskt att jag inte letade på det mest uppenbara stället innan jag frågade. 🙂 Faktum är att jag hade gett upp hoppet att hitta den. Antar att din bok är utgiven av förlaget som gjorde Re-search böckerna. Deras titlar var alltid spännande och udda, synd att de gick omkull.

 4. Det här med att använda riktiga freaks får mig att tänka på en forskare som studerade reaktionerna som blev kring medeltidsveckan på Gotland när ett gäng rullstolsburna dök upp i små vagnar och var utklädda till tiggare. Utklädda precis som andra är utklädda till munkar och så, de VAR alltså inte tiggare. Tidsenligt, bortsett från att många tiggare på medeltiden egentligen inte hade en funktionsnedsättning förstås. Men det var många som blev väldigt upprörda och ansåg att det handlade om lyteskomik.

  • Jag tycker det var lite fyndigt. Ibland kan faktiskt folk vara lite väl up-tighta.

   När det gäller användet av riktiga missfoster tycker jag det är helt rätt. De var ju själva medvetna om vad de gav sig in på sen minns jag dem som riktigt bra skådisar de flesta.

   Någon som sett Hur många lingon finns det i världen och tänkt samma tankar? Dvs. att det finns moraliska aspekter att ta hänsyn till när man har med förståndshandikappade (förlåt om det är fel term vill inte uppröra någon).

   • Psykotronisk, Joel och Sofia: Se min ovanstående kommentar. Min bror ”övertygade” mig i mitt aningen för politiskst korrekta och ängsliga resonemang. Även filmitch kan ändra sig, men det är inte så ofta.
    Psykotronisk: Tack för boktipset. har ett lättviktare (men för den skull inte dålig) att ge: the Big book of freaks en intressant inkörsport till den världen.

 5. Riktigt intressant text och efterföljande diskussioner. Jag har nånstans i bakhuvudet hört talas om filmen och liksom varit så där lite rädd att se den. Hmm, när ska jag ge mig på den här? Kommer av nån anledning att tänka på en film som Gummo (som jag iofs inte heller har sett).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s