The Abominable Dr. Phibes ( Storbrit. 1971 )

Berättelsen utspelar sig i England i mitten på 1920 talet. Folk inom läkarskrået dör som flugor och på de mest gruvliga sätt.  En doktor attackeras av flygande hundar ( som är fruktätare om nu någon undrar ) en annan läkare blir tömd på blod och en tredje får huvudet krossat iklädd en bisarr grodmask. Polisen står till en början alldeles handfallen men en enträgen kommisarie ger inte upp och börjar till slut skönja ett mönster. Spåren pekar mot den mystiske och gåtfulle Dr. Phibes.

Ja det här var en märklig film som tydligen är en så kallad kultfilm, något som gått mig totalt förbi. Filmen är avgjort en bisarr komedi men om man medvetet gjort det valet kan jag faktiskt inte avgöra. Berättelsen är i grund och botten ganska bra och jag sitter och ser fram emot hur Dr. Phibes ska gå till väga för att eliminera nästa offer. Men historien är samtidigt kryddad med märkliga replikler, rollfigurer som beter sig helt ologiskt och scener som bara är konstiga. Till denna minst sagt speciella film har man lyckats knyta skådisar som Vincent Price, Joseph Cotten och Terry Thomas man undrar lite om de läst manus innan de skrev på kontraktet. Filmen har en riktigt snygg scenografi, speciellt Dr.Phibes högkvarter som går i art-deco stil skulle kunna platsa i vilken Bondfilm som helst från 60-talet. Det är ingen bra film men den är definitivt sevärd och underhållande. Det kom en uppföljare och det skulle inte förvåna mig om den dyker upp på den här bloggen inom en snar framtid.

Regi:Robert Fuest
Betyg: 5/10

8 tankar på “The Abominable Dr. Phibes ( Storbrit. 1971 )

  1. Det känns som de har satsat hårt på att titeln ska sälja filmen på egen hand? Den är nämligen helt underbar tycker jag 🙂

    • Jo titeln utlovar mycket men den håller också vad den lovar. Är man bara beredd på att filmen är aningen knepig är den ganska underhållande. Dr. Phibes Rises Again heter uppföljaren kan inte lika upphetsande namn men med tanke på att uppföljare brukar vara som McDonalds ”extra allt” kan den vara underhållande.

  2. Haha, ganska sköna filmer om Dr Phibes. Jag har sett båda faktiskt. Vincent Price är ju den som gör hela filmen. Hans röst är underbar. Svenska titeln är ju skön också: Den avskyvärde Dr Phibes. Jag gillade de olika mordscenerna, lite Seven över det. 😉

  3. jo jag har tvån liggande den kommer i sinom tid. helt rätt med att det känns som Seven, med ett stänk av Christies Tio smpå negerpojkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s