Oldboy ( 2003 Sydkorea )

Oldboy är andra och mest kända delen i den s.k hämndtriologin av den sydkoreanske regissören Chan-wook Park.  Affärsmannen Oh Dae-su blir kidnappad och spärras in i ett rum. Varför vet han inte men han ransakar sig själv för komma på vem som eventuellt kan ligga bakom hans inspärrning.   Han tillbringar sina år med att träna och titta på tv. Plötsligt släpps han fri en dag och då har det gått 15 år. Oh Dae-su har inget liv att återvända till då hans fru mördats och hans dotter är försvunnen så han lägger all kraft på att hitta den skyldige bakom hans fångenskap.

Filmen har hyllats världen över och den är faktiskt ganska bra. Jag har skrivit det förut och gör det igen: Ibland kan kulturkrocken mellan asiatisk film och mig vara aningen svår, speciellt när det rör sig om filmer från Sydkorea. Av någon, i mina ögon, dunkel anledning vill man hela tiden krydda filmerna från detta land med slapstick/buskisskämt vilket allt som oftast gör att jag får ett aningen splittrat intryck av Sydkoreanska filmer. Oftast bra handling men utförandet är konstigt. I Oldboy lyser slapsticken med sin frånvaro och berättelsen blir då avsevärt lättare att engagera sig i. Oldboy är en deprimerande och samtidigt ganska spännande film. Av och till tar historien lite knepiga vändningar men det får faktiskt sina förklaringar mot slutet även om de är lite långsökta i mitt tycke. Choi Min-shik som spelar huvudrollen gör detta med bravur och påminner lite om ett troll med sitt borstiga hår. Oldboy är väl värd att lägga ett par timmar på.

Regi: Chan-wook Park

Betyg: 7/10

8 tankar på “Oldboy ( 2003 Sydkorea )

 1. Tips om du inte sett dem: Infernal Affairs, I-III. Det finns tre filmer. Asiatiskt, otroligt bra. Ettan och tvåan låg gjordes om i USA under namnet The Departed.

 2. Den här var riktigt bra vill jag minnas. Väldigt långt ifrån den sydkoreanska slapstickhumorn. Här är ju allt becksvart från start till mål.

 3. Jag såg den här på bio när den kom. Har en recension liggande. Skrev bl a så här ”Bra bra bra musik med bilder och händelser på duken som kändes som om de var gjorde i ett annat universum”.

  Det var en av de första moderna asiatiska filmer jag såg och jag gillade det. Tror faktiskt det förekommer lite slapstickhumor i början. Var inte Dae-su full på en polisstation? Men visst där var de en naturlig del av handlingen, inte som i t ex The Host där det blandas hej vilt.

  Vad tyckte du om korridorsscenen?

  • Den är lite rolig i början men det är för att vara Sydkoreanskt ganska balanserat och hör till handlingen.
   Korridorsscenen är mycket bra, en blivande klassiker.

 4. Storyn är bättre i den här men jag blev väldigt förtjust i Lady Vengeances snygghet. Här är det mest på slutet som Parks öga kommer fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s