The Curse of the mummys tomb ( 1964 Storbr )

Under 50 och sextiotalen och en bit in på 70 talet producerade det brittiska filmbolaget Hammer en hel hög med skräckfilmer. Kändast av dessa för allmännheten torde Dracula i Christopher Lees skepnad vara. Av någon anledning har jag inte sett några Hammerfilmer förutom The Wickerman men när jag hittade The Curse of the mummys tomb för en tjuga på Coop slog jag till. Då var och varannan skräckis innehåller zombies, seriemördare eller vampyrer kan det vara trevligt att få vila ögonen på något annat monster, i det här fallet en mumie.

Berättelsen tar fart i sekelskiftets Egypten där man hittat en grav innehållandes en mumie och tillhörande skatter. Då expeditionen utsätts för attentat av en grupp rövare packar man ihop i förtid och far mot England. Expeditionens finansiär vill åka på en världsturne med mumien vilket den egypiska staten och arkeologerna motsätter sig men som Dag Vag sjunger: Det är pengarna som styr.  Under båtturen attackeras sällskapet av en lönnmördare men de räddas av en medpassagerare, Adam. Adam lägger an på expeditionens kvinnliga medlem, Anette,  och får henne att dumpa sin fästman av tre skäl: Presenter, äggtoddys samt att förklara för Anette att hon slösar bort sin talang som arkeolog då hon verkligen skulle komma till sin rätt som hemmafru. Framme i London tar det inte lång stund innan den något korpulente  mumien vaknar till liv  och börjar vrida nacken av expeditionens medlemmar. Det verkar som att det finns ett samband mellan mumien och Adam och naturligtvis är Anette i fara.

Nej det här var inte bra. Snygga färger och scenografi i all ära men filmen är trist och ja i brist på ett bättre ord, dålig. Skådisarna ger jag inte mycket för men det som stör mig mest är alla lösa trådar i filmen. Vilka är lönnmördarna och vad var deras mål? Vad var egentligen Adams intention med att snärja ( vilket visade sig vara ” a walk in the park” ) Anette och varför börjar mumen i filmens final banka på taket i katakomberna så det rasar in? Många frågor men inga svar. Däremot var det intressant att se hur mycket man lånat från filmen när man trettio år senare gjorde den avsevärt bättre The Mummy. Den gången arbetade man aningen mer med manus tack och lov.

Regi: Michael Carreras

Betyg: 3/10

10 tankar på “The Curse of the mummys tomb ( 1964 Storbr )

  1. ”samt att förklara för Anette att hon slösar bort sin talang som arkeolog då hon verkligen skulle komma till sin rätt som hemmafru” – kul 😀 Uppenbarligen har vi delad smak då jag tycker den inte är helt utan sin charm.

  2. Tyvärr tycker jag att det finns rätt många Hammers som är just trista. De glider fram på sina highlights och man lurar sig när man tror att alla produktionerna håller samma kvalitet. Men jag diggade precis det citatet som Psykotronisk lyfter fram — klockrent! 😀

  3. Tyvärr är minnet kort men i filmens värd dryper det av korkade repliker, en ”favorit” som jag aldrig glömmer var i Iron eagle där en av karaktärerna utbrister ngt om att man numera har cowboyen Reagan i Vita huset som kan ta hand om terrorister.

  4. Haha, jag är inte säker på att jag kommer att ha lika många citatvärdiga filmer hos mig… Men du, vad bra din nuvarande header stämde överens med filmen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s