Game of thrones ( 2011 USA )

Innan jag skriver om tv-serien är det lika bra att jag konstaterar två saker: Jag har inte läst böckerna och är inte speciellt förtjust i fantasy, åtminstone inte i bokform då det mest verkar gå ut på att folk med konstiga namn reser runt i ett påhittat land och äter en massa mat. Å andra sidan har jag inte läst så hemskans mycket fantasy så jag tar gärna emot ett tips eller två. Urban fantasy är däremot en helt annan femma men nu var det HBO tv-serie som jag skulle skriva om och inte olika fantasygenrar.

Tv-serien Game of thrones baseras på den första av George R. R. Martins böcker om kontinenten Westeros som består av sju kungariken. Berättelsen startar några år efter att den galne kungen Aerys har störtats. När den nye kungens rådgivare Jon Arryn hastigt dör ber kungen sin gamle vän Eddard Stark att bli rådgivare. Motvilligt tar Stark uppdraget och hamnar mitt i palatsintriger och förräderier. Vem han kan lita på vet han inte och snart är han den hemlighet på spåren som kostade den gamle rådgivarens liv.

Eddard Stark

Samtidigt som Westros brottas med inre konflikter hotas landet av den galne kungens två överlevande barn om samlar ihop en här med avsikt att invadera landet. Som om det inte räckte är vintern på väg och en skillnad mellan Westros och vår värld är att årstiderna sträcker sig över flera år. Med vintern i antåg får man in rapporter från norr att en övernaturlig fiende som inte visat sig på flera tusen år verkar ha vaknat till liv igen.

Muren mot norr.

Detta var en mycket kort sammanfattning berättelsen. Redan efter första avsnittet var jag fast och hade mer eller mindre en maratonsittning tills rubbet var klart. Vad var det som var så bra? Historien är medryckande och spännande vare sig om man är i norr vid den stora muren som bevakar vildmarken eller i platset med alla dess intriger. Karaktärerna är intressanta det finns inte någon utpräglat ond eller god. Naturligtvis finns det mer eller mindre sympatiska personer i berättelsen men det är inte svart eller vitt som det många gånger kan bli. Detta gör att jag finner de flesta personer i dramat intressanta. HBO har lyckats bra med rollbesättningen då skådespelarna i både små och stora roller mycket bra.  Sean Bean som spelar kungens rådgivare är troligtvis den mest kände aktören.  Mina två favoritkaraktärer i historien är Tyrion Lannister som spelas av Peter Dinklage ( The Station agent ) och Daenerys Targaryen ( Emilia Clarke ). Skådespelerskan Emilia Clarke som gör rollen som galne kungens dotter är ett fynd. En snabb IMBD sökning visade att detta bara är hennes tredje roll.  Att serien är välgjord och påkostad behöver nog inte nämnas då det är HBO som står för fiolerna.

Daenerys Targaryen

Var något dåligt? Jo i.o.m att serien är s.k vuxenserie och på en kabelkanal så verkar det som man måste, oavsett om det för handlingen vidare eller inte, ha med ett par blodiga dödsfall samt nakna kvinnor i varje avsnitt. Det blir både lite tröttsamt och fjantigt men amerikanerna vill väl ha lite valuta för pengarna när de abonnerar på en kabelkanal. Nu är det långt ifrån lika mycket naket och våld som i Spartacus: Blood and sand men det både räcker och blir över. En och annan tröttsam monolog får man också dras med men det verkar höra till genren men så illa som i Sagan om ringen blir det aldrig.

Tyrion Lannister

Jag ser bara två orosmoln på horisonten när det gäller serien. Den är som sagt påkostad och otroligt dyr att producera och den kan gå samma väg som Rome dvs serien har bra tittarsiffror  men är för dyr att producera och läggs därmed ned. Det andra problemet är att Martin inte skrivit klart sin saga om Westeros än. Han har två böcker kvar och är inte direkt någon ungdom. Vad händer om karln går och dör? Jag blev i varje såpass biten att jag funderar på att läsa böckerna för jag orkar inte med att vänta ett helt år på att se hur det går.

Betyg: 9/10

14 tankar på “Game of thrones ( 2011 USA )

 1. Tja, jag började läsa den första boken i denna serie, men tröttnade. HBO’s tv-serie verkar dock vara bra. Det är ju ändå HBO.

  Jag läser inte fantasy egentligen. Läste Sagan om ringen när jag var liten. Har läst Robert Jordans Wheel of time-böcker och de är mycket bra. Jordan gick och dog innan serien var klar, men en annan författare avslutar just nu arbetet mha en massa anteckningar och ljudinspelningar som Jordan gjorde från sjukbädden. Han dog i någon ovanlig sjukdom, inte av ålder.

  Jag kan rekommendera den första boken ”The eye of the world” och om man gillar den är det bara att läsa vidare. Undvik om möjligt de svenska översättningarna. Även Jordans värld innehåller karaktärer som är både onda och goda, fast de flesta är i ena lägret. Kvinnorna är mycket starka och tongivande vilket skiljer sig markant från Tolkien. Det är inte så mycket matätande, men en hel del resande fram och tillbaka och en del sex, och en massa intriger. Min favorit heter Mat.

 2. Tack för tipset Henke. Chansen kan vara stor att filmatiseringen av Game of thrones är avsevärt bättre än böckerna. Även min dotter började på första boken men gav upp då den var både trist och seg.

 3. ”då det mest verkar gå ut på att folk med konstiga namn reser runt i ett påhittat land och äter en massa mat” haha – delar din uppfattning. 😀

  Kul med lite tv också, har själv inte sett det här än – men det ligger i högen. HBO har aldrig gjort mig besviken och kommer antagligen inte göra det nu heller. Spännande!

 4. HBO håller oftast hög klass och jag kan rekommendera detta fantasydrama. Märkligt det där att mat är så viktigt i fantasy. Det äts en massa i Harry Potter också.

 5. Vad kul att du tyckte så pass bra om den och bra gjort att så snabbt komma in i berättelsen. Jag har själv läst böckerna och tycker väldigt mycket om dem och inser egentligen först nu hur pass mycket som tas för givet i det där första avsnittet för att man ska fatta vad som är på gång.

  Martin kommer efter lång om länge med sin fjärde del precis just nu, men ska han ta lika lång tid på sig för den sista finns det en klar risk att böckerna inte kommer att räcka för serialisering (ord?).

  Själv tycker jag Martin överglänser Robert Jordan med hästlängder. Det som Martin gör så bra är att han tar en genre, high fantasy, som ofta blivit lite uttjatad och inom dessa relativt strikta ramar fyller den med ett enormt fräscht innehåll. Testa annars gärna hans Harmageddon Rag, rockövernaturligheter mer än klassisk high fantasy.

  • Nej, nej, underbart och härligt tjock 😀 Men du måste ge den lite oavbruten lästid, tiominutersintervaller funkar absolut inte med hr Martin. Och så kan jag inte svara för ngn svensk översättning om det är det din dotter införskaffat.

  • Jag ger nog GoT ett försök först men att läsa högen är troligtvis lika stor som att titta högen 😦 Eller egentligen borde det vara 🙂 för tänk om man inte hade ngt att se eller läsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s