Outlaw ( 2007 Storbr )

Hämndfilmer är något min reptilhjärna gillar, i en demokrati och ett rättssamhälle är det förkastligt att någon tar lagen i egna händer men den lilla människans frustration mot oförstående byråkrater och ett ibland slött rättssystem får sitt utlopp i den här genren. Jag är varken frustrerad eller speciellt irriterad på det svenska rättssystemet men det finns något i filmer av den här genren som tilltalar mig. Det kan kanske vara att genren är ganska enkelt uppbyggd; huvudpersonen får ta en massa skit i början av filmen, får ingen hjälp av samhället och ger sedan igen. Enkelt men effektivt. I Outlaw bildar en grupp män som har en eller annan anledning att hämnas på brottslingar ett medborgargarde och tar lagen i egna händer. En börsmäklare har blivit misshandlad, en åklagare vars fru har mördats av gangstrar, alla har de en anledning att ge igen. Den brokiga skaran leds av en något psykiskt instabil veteran från kriget i Afganistan.

Då filmen är brittisk är det inte tuta och kör som ofta är vanligt i amerikanska filmer. På både gott och ont problematiserar man gardets handlingar eller man gör åtminstone ett litet försök. Filmen får ett visst djup men samtidigt blir då resultatet att jag ifrågasätter logiken mer. Steget från att bli misshandlad på gatan och springa runt med en AK-5 för att skjuta ned folk är ganska långt tack och lov men i Outlaw är det just detta som sker. Om filmen hade haft den vanliga dramaturgiska uppbygnaden som i  t.ex I spit on your grave kan jag köpa konceptet lite lättare men här är karaktärerna helt enkelt för välgjorda och jag sitter och tar filmen kanske på för mycket  allvar. Jag undrar också lite över författarens ambitioner då man berättelsen igenom matas med att polisen är korrumperad och samhället friger brottslingar med en lätt dask på handen samtidigt som gardets handlingar kan ifrågasättas. Nu måste en film inte ta ställning men här blir greppet aningen veligt. Till slut vet jag inte riktigt vem jag ska heja på. Skådisarna  Bob Hoskins, Sean Bean, och Danny Dyer gör som vanligt ett bra jobb och egentligen är det inget större fel på berättelsen om man nu är ute efter en hämndfilm.

Regi: Nick Lowe

Betyg: 6/10

3 tankar på “Outlaw ( 2007 Storbr )

  1. Håller med om att hämndfilmer öppnar upp för intressanta frågeställningar även om det kan vara väldigt olika om filmerna tar itu med dessa frågeställningar eller inte. Men utifrån det du skriver känns det som om man kanske borde dela upp hämndfilmer i några subkategorier: personlig hämnd (här torde väl rape-and-revenge hamna), personlig hämnd efter att man försökt få officiell rättvisa (typ Death Wish), hämnd på systemet (typ gisslantagande av tjänstemän). Ytterligare förslag?

    • Skulle tro att man kan dela upp var och varannan genre i en massa sub-genrer var outlaw hamnar vet jag inte riktigt någon stans mellan I spit och death wish kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s