Badjävlar ( 1971 Sverige )

Berättelsen är signerad Lars Molin som brukar skriva ihop ganska underhållande historier om landet vi lever i . Den här gången rör det sig om konflikten mellan sommargästerna (badjävlarna) och invånarna i en liten kommun vid östkusten. De kapitalstarka direktörerna och köper upp mark och hus i kommunen och de styrande anpassar sin politik allt mer efter sommargästerna då de drar in pengar till kommunen. Huvudpersonerna i dramat är en kommunist som kämpar mot utvecklingen med näbbar och klor, en desillusinerad socialdemokrat (de fanns redan på den här tiden) som försöker att kompromissa fram lösningar men finner sig allt mer insyltad i stadens etablissimang samt Ernst Günther i rollen som den koleriske direktören och sommargästen Sjöstrand. Om sanningen ska fram är det nog Sjöstrand som är filmens stora behållning.

Vart Molin har sina sympatier är inte svårt att förstå och jag delar dem. Det jag däremot inte delar är Molins sätt att framföra sina åsikter. Lite subtilitet hade inte skadat. Filmen känns både daterad och naiv speciellt mot slutet av berättelsen när kommunisten avslutar filmen med ett brandtal på stadens torg hur samhället bör se ut. Fina ord men som sagt naivt. Lägg sedan till Kim Anderzon som får agera posterflicka för vänstern ( ja hon är naken och frimodig ), Bengt Sändt och Finn Zetterholm som i tid och otid framför samhällskritiska sånger så får vi en bitvis underhållande men inte speciellt bra film. Kort och gott en ganska tidstypisk vänstersoppa.Günther är behållningen men annars är det inte mycket att hänga i julgranen eller då det är en sommarfilm; midsommarstången. Som tidsdokument är den dock intressant och speglar ett Sverige där vänstern var lite piggare men samtidigt bra mycket naivare i sin samhällssyn. Det finns en del roliga scener och det är intressant att se hur kommunpamparna sitter och urholkar demokratin ( vilket de fortfarande är ganska duktiga på ) men som helhet blir filmen väldigt spretig. Molins drama Kunglig toilette som berör samma problematik är både kortare och bättre.

Regi: Christian Lund

Betyg: 3/10

Annonser

2 tankar om “Badjävlar ( 1971 Sverige )

  1. De Molin-rullar jag sett hittills har varit bra eller t.o.m. mycket bra (Midvinterduell t ex). För ett tag sen såg jag en tv-dokumentär om Molin, det var då jag blev sugen på att se fler av hans filmer. Just Badjävlar verkade både rolig och intressant, men tråkigt då att den verkar så… osubtil. 😉

    Nåväl, jag kommer att se den och återkommer då med omdöme.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s